Çay Bitkisinin Yetiştiği Bölgeler Nerelerdir?

Çay Bitkisinin Yetiştiği Bölgeler Nerelerdir?

Ülkemizde bolca tüketilen çayın Latincede iki farklı şekilde adlandırılır. Bunlar Thea Sinensis ve Camelia Sinensistir.

Çay diğer bitkilere nazaran kışın yaprakarını dökmez. Kısa boylu olan çay, beyaz çiçekli ağaçlardır.

Çay Bitkisinin Yetiştiği Bölgeler

Anavatanı Çin ve Japonya olan çay yüzlerce yıldan beri Java, Hindistan, Tayland, Afrika’nın dağlık bölgeleri, Kafkaslar ve Himalayalarda yetiştirilmekte ve günümüzde de Brezilya ve Avustralya gibi ülkelerde de üretim sağlanmaya çalışılmaktadır.

Ülkemizde de Doğu Karadeniz’in sahil şeritlerinde Rize ve Hopa’da yüksek miktarlarda ziraati yapılmaktadır. Doğu Karadeniz’de çayın üretimi 1940’lı yıllarda faaliyete geçmiştir. Elde edilen çayı sağlıklı bir şekilde değerlendirmek amacıyla 1945yılında Rize’de Rize Çay Fabrikası kurulmuştur. Günümüzde bu faaliyetlerin tekelden çıkarılması dolayısı ile bölgede çok sayıda yeni tesis kurulmuştur.

Çay Bitkisinin Kullanılışı
Çay bitkisinin ilk olarak yaprakları toplanır. Yaprakları toplandıktan sonra en fazla 42 derece sıcaklıkta kurumaya bırakılır. Kuruyan çay yaprakları tahta asalar üzerinde yayılır. 15 cm kalınlığında yayılan çayların üzerine ıslak bezler örtülür ve ardından 40 derecede

Fermantasyona bırakılır ve yaprakların renginin değişmesi beklenir. Yapraklar bakır kırmızısı rengini aldıkları zaman çayın kuruma işlemi tamamlanmış demektir. Yapraklar bakır kırmızısı rengini aldıktan sonra tekrardan kurumaya bırakılır ve yapraklar eleklerden geçirilerek yapraklarda bulunan damarlardan ayırma işlemi gerçekleşir.

Çayın kullanımı dünyanın her yerinde bilindiği üzere suyla birlikte kaynatılır. Ülkemizde geçmişten beri tüketilen en yaygın içecek çaydır.

Çay Bitkisinin İçerisindeki Maddeler
Çayın içerisinde bulunan en önemli madde teofilindir. Ayrıca çayın içerisinde kafein teobramin, tanin, uçucu yağ ve klorofil gibi maddeleri de içerir. Çayın kendine özgü olan hoş kokusunun kaynağı uçucu yağ ve tanindir.

Çay Bitkisinin Tıbbi Etkileri
Çay tıbbi anlamda çok etkili bir bitkidir. Beyinde bulunan solunum merkezini uyandırır ve aynı zamanda bronşları gevşetir. Çayın bu etkileri sayesinde kronikleşen bronşit ya da astımda büyük oranda rahatlama sağlar.

Çay aynı zamanda böbreklerdeki su ve tuzun geri emilimini engelleyerek idrarın artmasını sağlar.

Barsak ve bronş kaslarının gevşemesini sağlayan çay bu sayede spazm çözücü etkiye sahiptir. Çayın bir diğer etkisi de kabızlık yapmasıdır.

Çay da aynı kahve, kakao ve kolada olduğu gibi zindelik verici ve aynı zamanda da uyanık tutucu etkiye sahip maddeleri barındırır.

Vücudumuzda oluşan hafif yanıklarda da etkisi olan çayın posasını yanıklar üzerine koyarak oluşan ağrının hafiflemesini sağlar.

Çay gözlerin kızarıklığını gidermekte ve kirpikleri kuvvetlendirmekte de etkilidir. Soğuk çaya batırılmış pamukla gözlere kompres uygulanarak sağlanabilir.

Arpacık tedavisinde de yukarıda bulunan yöntem ile çözüm sağlanabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder