Çam Fıstığı Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?
Çam fıstığı halk arasında güner içi olarak da bilinmektedir. Çam fıstığının Latince adı ise Pinus Pinea’dır. Çam fıstığı, fıstık çamının kozalaklarından çıkarılmak sureti ile elde edilen bir fıstıktır. Çam fıstığı sofralarımızda bilhassa pilav dolma ve hatta helvada kullanılmaktadır.
Çam fıstığı en çok Aydın ile Muğla ve bilhassa İzmir’in Bergama ilçesinde ve Kozak yöresinde bol miktarlarda üretilmektedir. Çam fıstığının hem üretim aşaması hem de ayıklama süreci oldukça zor bir iş olduğu için çam fıstığı oldukça değerli olan bir besin maddesidir.
Çam Fıstığı Nasıl Muhafaza Edilir?
Çam fıstığı sert ve kabuklu meyveler arasında yer almaktadır. Bu sebepten dolayı da çam fıstığını saklama koşulları ceviz veya bademin saklanma koşulları ile benzerlik göstermektedir. Eğer çam fıstığı kabukları ile saklanır ise %50 hava nemi olan bir yerde 3 yıl boyunca saklanabilir.
İç fıstık aynı şartlar oluşturulduğunda 6 ay kadar raf ömrüne sahip olabilir.
Çam fıstığını saklarken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta ise en uygun olan sıcaklık değerlerini sağlamaktır.
Çam fıstığı da aynı antep fıstığı gibi az miktarda şeker içerdiğinden soğuk şartlar altında muhafaza edilmelidir. Vakum ve az oksijen ürünün raf ömrünü uzatmak için önemli olan metotlardandır.
Tüm bu saklama yöntemlerinin yanı sıra antioksidan kullanımı da bu değerli ürünün paketlenmesi esnasında tercih edilen önemli yöntemlerin en başında yer alır.
Elbette çok iyi bir şekilde bildiğiniz üzere piyasada çok fazla farklı markanın çam fıstığı ürünleri bulunmaktadır. Ve yine bazı ürünlerin ambalajlarında çam fıstığının doğru bir şekilde yapılan paketleme işlemleri sayesinde çok daha uzun bir raf ömrüne sahip olduğuna dair yazılar yer almaktadır. Bu noktada unutulmaması gereken en mühim husus ise çam fıstığının paketi üzerindeki son kullanma tarihine ilişkin uyarısıdır.