Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır, Ameliyattan Sonra Nefes Alma Sorunu Düzelir mi?
Burun estetiği ameliyatını ister daha güzel bir buruna kavuşmak için yaptırmayı isteyin, isterseniz de çok daha rahat nefes alabilmek için. Burun ameliyatı yaptırma nedeniniz ne olursa olsun aklınızda birçok önemli soru olduğunu biliyoruz.
O yüzden bu yazımızda siz sevgili ipuçlarım okuyucularına elimizden geldiğince detaylı bilgi vermeye çalışarak ameliyat öncesi ya da karar aşamalarınızdaki sorularınızı yanıtlamaya çalışacağız.
Burun Estetiği Ameliyatı
Burun estetiği ameliyatı ameliyat olacak olan kişinin burun yapısına göre 1 ila 4 saat arasında değişebilen bir ameliyattır. Burun estetiği ameliyatında sıklıkla genel anestezi uygulanmakta ve nadir olarak lokal anestezi yöntemine başvurulmaktadır.
Ameliyat olan hastaların iyileşme süreleri 1 ila 2 hafta arası, işe dönme süreleri 2 ila 3 hafta arası, hareket gerektiren aktivitelere dâhil olabilme süresi ve güneşlenmemek 2 ay, ameliyat sonrası sonucun burunda tam olarak görülmesi 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Burun Estetiği Ameliyatını Kim Yapmalıdır?
Bu noktada sevgili okuyucularımız, burun estetiği ameliyatını hangi nedenle yaptırmak istediğiniz çok önemlidir. Eğer nefes sorunu gibi sağlığa dayalı bir sorununuz var ise ve ameliyat sonrası kalabilecek izleri düşünmüyorsanız o zaman kesinlikle bu ameliyatı KBB uzmanı yapmalıdır.
Fakat burnunuzun çok daha güzel görünmesini istiyor aynı zamanda da daha rahat nefes almak istiyorsanız o zaman size tavsiyemiz plastik cerrahı uzmanı olacaktır. Çünkü plastik cerrahlar nefes sorununuzu giderdikten sonra burnunuzun nasıl görüneceği konusunda endişe eder ve aldıkları eğitim gereği ameliyat sonrası burnunuzun mükemmel görünmesi için ellerinden geleni yaparlar.
Açık mı, Kapalı (Rinoplasti) Burun Ameliyatı mı?
Açık Rinoplasti: Açık ameliyat burun orta direği üzerinde yapılan bir kesik ile başlayıp, burun derisinin kıkırdak ve kemik üzerinden kaldırılması ile devam eder. Bu sayede tüm burun uzmanın önünde açılmış olur ve uzman burun üzerinde istediği değişikliği rahatça yapar. Bu ameliyat türü en çok yapılan burun estetiği ameliyatıdır.
Kapalı Rinoplasti: Bu ameliyatta kesikler burnun içinden yapıldığı için hiçbir kesik dışarıdan görünmez. Fakat bu ameliyat için uzmanın yeterli derecede eğitim almış olması gerekmektedir. Bunun nedeni burun üzerindeki cerrahi çalışmanın oldukça dar bir alanda yapılmış olmasıdır. Bu yüzden bu ameliyata alışmış ve bu konuda uzman olan bir cerrahın bu ameliyatı gerçekleştirmesi çok daha iyidir.
Ameliyattan Sonra Burnum Doğal Görünecek mi?
Burun estetiği ameliyatı olanların en büyük korkularından biridir. Bu yüzden bu ameliyatı olmak isteyen okuyucularımıza en iyi tavsiyemiz doktorunuz ile olan iletişiminizin tam olmasına özen göstermenizdir. Cerrahınızın sizi tam olarak anladığından ve cerrahınızın simülasyon ile burnunuzun ameliyattan sonra nasıl görüneceğini gösterdiğinden emin olmalısınız. Eğer simülasyondaki sonucu sizde beğeniyorsanız burnunuzun doğal görünmemesi için hiçbir neden olmayacaktır.
Ameliyatta Burun Kemiklerim Kırılacak mı?
Burun ameliyatında cerrahın burnunuzda yapacağı hareketler milimetrik hesaplamalar ile ince ince ölçülür. Daha sonra kıkırdaktaki ya da kemikteki var ise fazlalıklar yine ölçülerek kesilir. Kesilmiş olan parça yerinden dikkatli bir şekilde çıkartılır. Özellikle kapalı rinoplastide bu işlem burnunuzun deliğinden girilmek sureti ile ve burnunuzu kesmeden ya da açmadan yapılmaktadır.
Tampon Kullanılacak mı?
Tampon kullanımı genelde burnun orta duvarına ya da konkaya müdahale olmadıkça yapılmaz. Eğer bu noktalara müdahale edilmesi gerekli ise o zaman kullanılan tampon slikon splint adı verilen ince bir destekten ibarettir. Bu tampon çok kolay bir şekilde çıkmasının yanı sıra ortasında delikler bulunduğu için de kolay bir şekilde nefes alabilirsiniz.
Nefes Alma Sorunum da Düzelecek mi?
Burundaki şekil bozuklukları direk olarak burun fonksiyonlarını da etkilemektedir. Bu yüzden özellikle burun estetiği ameliyatlarında cerrah tarafından yapılan bazı ince manevralar ile nefes alma sorunlarınız ortadan kaldırılır.
Eğer isterseniz burun ameliyatını hem plastik cerrah hem de KBB uzmanı ortaklığı yapabilirsiniz. Bu konuda doktorunuz ile görüşmeniz size en sağlıklı sonuçları sunacaktır.
Fakat bu noktada anlamanız gereken nefes açma sorununu direk olarak plastik cerrahınızın da çözebileceğidir.
Burun Kanatlarım Küçülür mü?
Eğer burun kanatlarınızı küçültmek istiyorsanız bu işlemi plastik cerrahınız sizin için yapabilir. Eğer burnunuzun diğer bölgelerinde de küçültme yapılmış ise büyük bir ihtimalle cerrahınız estetik açısından burun kanatlarınızı da küçültecektir. Hatta burun delikleriniz dahi plastik cerrahi ile küçültülebilir. Fakat burun kanatlarınızın sadece etli taraflarını inceltmek istiyor ama burun kanatlarınızı küçültmek istemiyorsanız bu işlemi de cerrahınız yapabilir.
Ameliyat Süresi Ve Hastane Süreci Nasıldır?
Burun estetiği ameliyatı için telaş etmenize gerek yoktur. Bu ameliyat için genelde kişiler ameliyattan 1 saat önce hastaneye yatarlar. Fakat bir gece öncesinden hiçbir şey yemeyip içmemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Genelde aşırı sorun olmayan burunlarda ameliyat süresi 1 ya da 2 saattir ayrıca ameliyat genel ve lokal anestezi ile yapılmaktadır.
Eğer ameliyatınızda özel bir işlem ya da müdahale gerekmedi ise genel olarak burun estetiği hastaları ameliyatın akşamına taburcu edilmektedir.
Ameliyat Sonrası Ne Yapmak Gerek?
https://www.youtube.com/watch?v=ZIdbN8JwmMw
Hastaneden Çıktıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
• Burun estetiği ameliyatı olan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli şey ameliyattan sonra burunlarını bir yere çarpmamalarıdır.
• Ameliyat sonrası bir miktarda olsa şişlik ve kanama her zaman olabilir bu noktada korkulacak bir şey yoktur. Bu morluk ve şişlikler genelde 1 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolurlar.
• Ameliyattan sonra isteğinizi yiyip içebilirsiniz tabi ne olursa olsun doktorunuz size kesin saatleri söyleyecek olan kişidir.
• Ameliyat sonrası gün içerisinde yatmak yerine oturmayı ya da ayakta dolaşmayı tercih edin.
• İsterseniz televizyon izleyebilir ya da gözlerinizi yormamak kaydı ile bilgisayar başında vakit geçirebilirsiniz.
• Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız dikkat etmek şartı ile dışarı çıkıp temiz hava alabilirsiniz.
• Doktorunuz aksini söylemediği sürece burnunuza buz uygulaması yapmaktan kaçının.
• Yine aksi söylenmediği sürece ameliyattan 2 gün sonra duş alabilirsiniz. Fakat duş yaparken suyun ısısı sıcak olmamalı ılık ve mümkünse ılıktan biraz daha soğuk olmalıdır. Eğer isterseniz şampuan ya da sabun kullanabilirsiniz. Fakat kurulanırken burnunuza hafif dokunuşlar harici dokunmayın.
• Hapşırmak her ne kadar burnunuza zarar vermese de burnunuzdan kan gelmesine neden olabilir. Bu yüzden hapşırık geldiğinde başınızı hafifçe geriye atın, gözlerinizi kapayın ve dilinizi kuvvetli bir şekilde damağınıza bastırıp hapşırığı geçirin. Eğer hapşırık çok kuvvetli ise illa hapşırmanız gerekiyor ise o zaman ağzınızdan hapşırın.
• Ameliyat sonrası 6 ila 8 hafta boyunca burnunuzdan sümüklü, kanlı ve kuru parçalar gelebilir ve bu parçaları temizlemek için ekstra bir şey yapmamanız gerekmektedir.
• Ameliyat sonrası 6 ila 12 hafta boyunca koku alma hissiniz eskisi olmayabilir ama bunda korkacak bir şey yok koku hissiniz kendiliğinden geri dönecektir.
• Aksi söylenmediği sürece ameliyattan sonra 2. Hafta sonu itibari ile denize girebilir ya da güneşlenebilirsiniz.
• Güneş gözlüğü ay da başka bir gözlük kullanmak için 3. Ayı beklemeli ve 3. Ayda doktorunuzdan izin alırsanız bu gözlükleri kullanmalısınız.
• Burnunuzun doğal bir görünüm alması yaklaşık olarak 6 ayı bulacaktır ve bu sırada burnunuz şekilde şekile girecektir. Bu ilk 6 ay boyunca çevresel eleştiriler olur ise bunları ciddiye almayın çünkü 6 ay sonraki doğal burnunuz çevreye gereken cevabı verecektir.
Ameliyat Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar Nelerdir?
Bazı durumlarda septumda delinme, aşırı morluk ve aşırı şişlik, greft kaymaları, yapışıklık, aşırı kanama, burunda eğrilik, enfeksiyon, sutür reaksiyonu, kullanılan ilaçlara karşı vücudun verdiği reaksiyonlar ve anestezi komplikasyonları gibi sorunlar ile ameliyattan sonra karşılaşma olasılığınız vardır.
Fakat bu tür ameliyat sonrası durumlar yaklaşık olarak %10 civarında kendini göstermektedir. Fakat bu saydığım sorunların birçoğu doktorunuzun muayenehanesinde 5 ila 10 dakika arasında çözülebilecek durumlardan ibarettir. Çok ender durumlarda tekrar ameliyathaneye girme durumu söz konusudur.
Fakat her en olursa olsun ameliyat ameliyattır ve bu yüzden her şeye karşı hazırlıklı olup kendinizi güvenilir bir cerraha teslim etmeniz ve ameliyat sonrası cerrahınızın size vereceği tavsiyelere birebir uymanız ve son olarak da ameliyat sonrası kendinize çok iyi bir şekilde bakmanız en sağlıklısı olacaktır.
Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?
Burun estetiği ameliyatını estetik amaç ile yaptıracaksanız bayanlarda ameliyat yaşı 16 ila 17 yaş, erkeklerde ise 17 ila 18 yaşıdır.
Fakat estetik değil de doğumsal anomalisi olan kişiler, burunda hemangiom, yarık damak ya da dudak ve travma sonucu burunda kayıp gibi sağlık durumlarının söz konusu olan kişiler yukarıdaki yaşların dışında daha erken yaşlarda da burun ameliyatı olabilirler.
İki Burun Ameliyatı Arasında Ne Kadar Süre Olmalıdır?
Eğer kişi daha önce bir burun ameliyatı geçirmiş ise o zaman tekrardan burun estetiği ameliyatı olabilmesi için kişinin ilk operasyondan sonra en az 6 ay beklemesi gerekmektedir.
Kimler İdeal Burun Hastasıdır?
• Burun probleminin bilincinde olup bu durumun hayatını etkilemesine izin vermeyenler.
• Burnu harici yüzdeki diğer yapılarında belirli bir şekilde görülen bozukluklara sahip olmayanlar.
• Ameliyat sonrası olabilecek komplikasyon ve riskleri anlayabilecek olan kişiler.
Kimler İdeal Burun Hastası Değillerdir?
• Yaşı ilerlemiş ve sağlık problemi olan hastalar.
• Sigara içen kişiler.
• Daha önce burnundan ameliyat olmuş kişiler.
• Burun ameliyatı dışında, yüzünde başka bir ameliyat uygulaması gereken kişiler.
• Psikiyatrik sorunları olan kişiler.
Burun Estetiği Ameliyatı Ne Kadardır?
2015 yılı için tespit edilen burun estetiği fiyatı ortalama olarak 2 ila 3000 lira arasında değişmektedir. Elbette bu rakamlar ameliyatın yapılacağı ekibe ve hastaneye göre biraz daha fazla artış gösterebilmektedir.