Böğürtlen Hangi Mevsimde Yetişir ve Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?
Haziran ve Eylül arasında beyaz çiçekleri olur. Sonbahara doğru olgunlaşmasını tamamlar. Satın alabileceğiniz yerleri ve fiyatlarını sizin için derledik.
Ülkemizde de çok sevilen böğürtlenin Latince adı “rubus fruticosus” dur. Böğürtlen (diğer adıyla ahududu) 2 ila 3 metre boyunda, Haziran ve Eylül ayları arasında beyaz çiçekleri olan ve sonbahara doğru olgunlaşmasını tamamlayan dikenli ve siyah meyveli bir çalıdır.
Bu Yazıda Neler Var?
Böğürtlenin Yetiştiği Bölgeler
- Bu bitki Türkiye’ de ve tüm Avrupa’ da yaygın olarak yetişmektedir.
- Sırbistan %69 Avrupa pazar payı ile dünyanın en büyük böğürtlen üreticisidir.
- Ülkemizde böğürtlen Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde hiçbir şeyin ekilmediği alanlarda ya da yol kenarlarında bolca bulunmaktadır.
- Özellikle Bursa ilimizde ticari olarak yetiştiriciliği yaygındır.
Böğürtlen Hakkında
- Böğürtlen İngilteredeki eski bir batıl inanca göre 29 Eylül’den önce yenmesi gereken bir meyvedir. Çünkü bu tarihten sonra şeytan bu meyveye tükürüp kirletmektedir.
- Böğürtlen Kuzey Kaliforniya Kızılderilileri tarafından ishal rahatsızlığına karşı en çok kullanılan bitkidir.
- Yine yerlilerin dizanteri hastalığına karşı kendilerini korumakta yardım aldıkları bitki böğürtlendir.
Böğürtlenin Kullanılışı
Böğürtlen 4000 yılı aşkın süredir Avrupa’da toplanan ve sirke, reçel ve şurup yapılan bir bitkidir. Yaprakları çiçek açmadan önce toplanmak kaydı ile alınır ve gölge bir yerde kurutulur. Suyu ise kaynatılarak içilir. Meyveleri lezzetli bir gıdadır. Meyveleri sıkılıp alınan böğürtlen özü tıbbi etkilere sahiptir.
C vitamini yönünden zengin olup içinde ayrıca organik asitler, tanen ve şekerler vardır.
Ne zaman ekilir?
Böğürtlenin ekimi sonbahardan ilkbahara kadar olan devrede bitkiler, toprak dikime hazır ve uygun olduğu zamanlarda yapılabilir. Kışları fazla sert olmayan bölgelerde sonbahar sonu ve kış dikimi daha iyi sonuç verir. Sonbahar dikimi için en uygun ay Kasım ayıdır. Sonbahar dikiminin avantajı toprak nem durumunun çok uygun olmasıdır.
Kışları sert geçen yerlerde ise dikim erken ilkbaharda, Şubat-Nisan ayları arasında yapılır. Dikim ilkbaharda yapılacaksa fazla geç kalınmamalıdır. Aksi halde dikimden hemen sonra sıcak ve kurak günler başlayabileceğinden sık sık sulama gerekecektir. Hafif topraklarda ise sonbahar dikimi daha uygundur. Dikim mesafeleri ise tür ve çeşitlerin büyüme gücü ve şekillerine göre dikim yöntemlerine, terbiye şekillerine göre ve toprak işleme yöntemine göre farklılık gösterir.
Faydaları
- Böğürtlen dahili olarak kullanıldığında kuvvet verici, kabız yapıcı ve idrar söktürücüdür.
- Böğürtlen gargara yaparak kullanıldığında ağız ve boğaz rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- 50 gram kadar böğürtlen yaprağı alın ve bu yaprakları 1 litre kadar su da kaynatın. Dahili kullanım için günde 3 bardak kadar için. Gargarayı bu sıvı ile de yapabilirsiniz. Hazırladığınız bu sıvı ayrıca el losyonu olarak kullanmak için de uygundur.
- Diş eti kanamalarına da şifa vermesi açısından böğürtlen yapraklarını çiğneyebilirsiniz.
- Böğürtlen sirkesi ise ateşli hastalıklar için en çok kullanılan sirke türüdür.
- Şeker hastaları için böğürtlen meyvelerinin şeker düşürücü özelliği vardır.
- Deri üzerinde yara sorunlarınızı hafifletmek amacı ile yine böğürtlene güvenebilirsiniz. Toz haline getirdiğiniz böğürtlen yapraklarını yaranın üzerine direk olarak koyabilirsiniz.
Nerede satılınır?
Biz yazıyı düzenlediğimiz tarihte şu sitelerde satılmaktaydı.
- NefisGurme.com’da 125 gramı 14.00 TL
- SanalMarket.com.tr ‘de SüperFresh markasıyla 450 gramı 17.50 TL
- n11.com’da 100 gramı 15.60 TL
- FreshBak.com’da kurutulmuş böğürtlen 20 gramı 8.50 TL
Kaynaklar:
- https://arastirma.tarim.gov.tr/marem/Belgeler/Yeti%C5%9Ftiricilik%20Bilgileri/Ahududu-B%C3%B6%C4%9F%C3%BCrtlen%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf
- https://www.almanac.com/plant/blackberries