Biberiye Nasıl Bir Bitkidir & Nasıl Kullanılır?
Biberiye bitkisinin halk arasındaki ismi kuşdilidir ve Latince ismi de rosmarinus officinalis’dir. Biberiye bitkisi kışın dahi yapraklarını dökmeyen ve 1 ila 2 metre boyunda olan, yaz ve ilkbahar zamanlarında mavi çiçekli renge sahip olan bir bitkidir.
Biberiye Hangi Bölgelerde Yetişir?
Biberiye ılıman iklim bitkisinde yani Akdeniz kıyı ülkelerinde, ülkemizde ve Ege ile Güney Anadolu’da yabani olarak yetişen bir bitkidir. Biberiye bitkisi aynı zamanda süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Özellikle Maki ve kıyı bölgelerinde fazlaca bulunmakta olan bir bitkidir.
Biberiye Nasıl Kullanılır?
Biberiye bitkisinin çiçek ve yaprakları yaz döneminde toplanır ve su buharı damıtılması ile biberiye yağı elde edilir. Ya da açık hava da kurutulmak sureti ile saklanır. İstenir ise su ile karıştırılır ve kaynatıldıktan sonra ilaç olarak içilir.
Biberiye esansı oldukça açık sarı renktedir ve hem serinletme hem baharlı acı lezzette hem de kokulu bir sıvıdır.
Biberiye bitkisi özellikle Avrupa ülkelerinde gelinin elindeki buketin içerisinde ve sadakati temsilen bulunur.
Biberiye Bitkisinin İçindeki Maddeler Nelerdir?
Biberiye bitkisinin içerisinde acı madde, tanen, uçucu yağ, organik asitler, reçineler ve glikozitler bulunmaktadır.
Uçucu olan yağın içerisinde de en önemli olan madde yani biberiye kâfuru vardır.
Biberiye Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?
Biberiye bitkisi özellikle sinir sistemi ile dolaşım sistemini harekete geçirir. Bu yüzden de özellikle yaşı ilerlemiş olan kişilerde damar sertliğinden kaynaklanan hafıza zayıflığı tedavisinde kullanılmaktadır.
Biberiye bitkisi hem hafızayı kuvvetlendirir hem de zihni açar. Bu özelliğinden faydalanmak için 10 gram kadar biberiye sadece 1 litre kadar suyun içerisinde kaynatılır ve günde sadece 3 bardak kadar içilir.
Daha önce bahsetmiş olduğumuz biberiye kâfuru sayesinde kişiye kuvvet ve zindelik vermektedir. Ayrıca hem kan dolaşımını arttırır hem de tansiyonu yükseltir. Bu yüzden de özellikle düşük tansiyonu olan zayıf kişilerde rahatlıkla kullanılmaktadır.
Yaşı ilerlemiş olan kişilerde ateşli rahatsızlıkların nekahet dönemlerinde ve aşırı yorgunluk hissinde hem iştah açmak hem de vücudun direncini arttırmak için kullanılmaktadır.
Biberiye bitkisi ayrıca bağırsak gazlarını gideren, idrari söktüren ve kabız yapıcı özelliklere de sahip olan bir bitkidir.
Bu etkilerinde faydalanmak için günde sadece 3 damla kadar biberiye yağı ya da biberiye çayı kullanılmaktadır.
Biberiye bitkisi haricen kullanıldığında basit yaraları iyileştirmek için kullanılan bir bitkidir. Biberiye esansı haricen özellikle romatizmal ağrıları dindirmek için kullanılmaktadır.
Banyo için biberiye bitkisi de kullanılan bitkiler arasındadır. Biberiye bitkisi ile yapılan banyo sayesinde kan dolaşımı artar ve kişiye zindelik gelir.