Bebekler İçin Ayakkabı Nasıl Seçilir ?
Ayakkabı seçimi oldukça önemlidir hele ki konu bebekler ise. Temel olarak bir yetişkin ile bir bebeğe ayakkabı almak aynı gözükse de aralarında bir takım farklılıklar vardır. Bebeklerin ayak sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar yer alır. Çocuklar genellikle 1 yaşını bitirdiklerinde (12 ay ve sonrası) ilk adımını atmaya başlar. Yürüme öncesi evresinde ve ilk adımlarını atarken koruma amaçlı doğru bir ayakkabı tercihi son derece önem arz eder.
Bebeğinize ayakkabı alırken bilmeniz gerekenleri aşağıda liste halinde sıraladık. Uzman doktor görüşleri üzerine bebeğiniz için ayakkabı seçimi:
- Bebeklerin ayakları, bir yetişkine oranla çok daha esnektir. Bu sebepten dolayı yanlış ayakkabı seçimi bebeğinizin ayak sağlığını uzun vadede olumsuz etkileyecektir.
- Bebekler muhteşem bir hızla büyürler ve bir takım ihtiyaçları zaman içerisinde değişiklik gösterir. Bu sebepten dolayı bebeğinizin ayaklarını sık sık kontrol etmeli ve gerektiği durumlarda yeni ayakkabı almalısınız.
- Bebeğinizin için rahat ve uygun genişlikte bir ayakkabı tercih edin. Ayakkabı kesinlikle ayak biçimiyle uygun olmak zorundadır. Bebeğinizin ayak parmaklarını ayakkabı içerisinde rahatlıkla hareket ettirebildiğinden kesinlikle ve kesinlikle emin olun. Herhangi bir fiziksel bozukluk olmaması için ayakkabının topuk kısmı daha sert ve kavrayıcı, ön kısmı ise daha elastik olmalıdır.
- Ayakkabının için yüzeyi olası bir üretim hatasına, pürüze veya bunlara benzer bir durum için kontrol edin. Bu tip ayakkabıları satın almayın. Aynı ayakkabının & modelin farklı bir kutusunu açıp kontrol ederek alabilirsiniz. Sadece o ayakkabı üretim esnasında sorun yaşamış olabilir.
- Kaymayan ve bebeğinizin ayaklarının hava almasını sağlayacak gözenekli ayakkabıları tercih edin.
- Ayakkabı alırken mutlaka ve mutlaka her iki ayağına da denemesini sağlayın. Sağ ayağına olurken sol ayağına bazen olmayabilir veya bunun tam tersi oluşabilir.
- Bebeklere 3 yaşına gelene kadar bileğe kadar uzanan tipte ayakkabı giydirilmemelidir.
- Sentetik ve plastik ayakkabılardan kesinlikle ve kesinlikle uzak durun.
- Ayakkabı alırken deneme yapmayı ihmal etmeyin. Bebeğinize bir kaç adım attırın.
- Ve son olarak belirtmekte fayda var ki bebeğinizin ayak gelişimi ile alakalı olağan dışı bir durum tespit ederseniz doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Ayrıca bebeğinizi yürümesi için zorlamayın. Bebekler fiziksel ve ruhsal açıdan hazır olduklarında yürümeye başlayacaktır. Bu 10-18 ay arası değişiklik gösterir. Bebeğinizin ayakları sık sık kontrol etmelisiniz, ayakkabı uymuyorsa değiştirmelisiniz.