Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır, Nasıl Temizlenir ?
Bebekler bu dünyanın neşesi, yeni parıltısı ve ışığıdır. Zannetmiyorum ki aileden daha önemli bir şey olsun. Benim ablamın ikiz bebekleri var doğmak için heyecanla bekleyen. Şimdiden ablamın bebekler için endişesini, ya şöyle olursa, ya böyle olursa diye telaşını net olarak görebiliyorum. Ana karnında kazalar haricinde oldukça güvende sayılırlar. Burada benim asıl anlatmak istediğim daha doğmamış bir bebek için bu kadar endişe ediliyorsa, acaba doğduktan sonra ne kadar üzerine düşülür, ne kadar endişe edilir. Bebekler her konuda hassastır. Giydikleri kıyafetler, ayakkabılar; yedikleri yiyecekler, içecekler… kısacası her şey önem arz ediyor. Bu yazımda “bebek kıyafetleri” üzerine düşeceğim. Bebek kıyafeti seçimi nasıl olmalıdır, bebek kıyafetleri nasıl yıkanır, nasıl temizlenir gibi sorulara yanıt ararken alerjiye karşı önlemlere değineceğiz.
Biz yetişkinler kıyafetlerimizin temizliğine oldukça önem veririz. Daha doğrusu bir çok kişi önem verir. Bünyemiz bir çok dış etkene karşı bağışıklık gösterse de kullandığımız materyaller ve temizleme yöntemleri oldukça önem arz ediyor. Kaldı ki bebeklerin bünyesi dış etkenlere karşı zayıftır, bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Giydiğimiz kıyafetteki mikroplardan kurtulmamız ve cilt sağlığını korumamız gerekir. Dediğim gibi söz konusu çocuklar ve özellikle bebekler olunca bu konuda daha hassas ve daha titiz olmalıyız. Çünkü bebeklerin ve çocukların cildi hassas olur. Normal bir bireye zarar vermeyen temizlik malzemeleri bebeklerin cildine zarar verir, hastalıklara yol açabilir. Bu hususta kimyasal maddelere dikkat ediyoruz. Bebeklerin cilt ph değeri yetişkinlere oranla daha bazik olduğu için mikroplara karşı savunmasızdır. Bizim asidik ph değerine sahip cildimiz bir çok zararlı mikrobik canlıya karşı önlem alabilirken bebeklerin cildi tamamen savunmasızdır. Bebeklerde savunma mekanizması genellikle 2. ayın sonunda gelişmeye başlar.
Tüm bu kadar hikayenin ardından gelelim bebeklerin kıyafetleri hakkında bilmeniz gereken bir takım önemli hususlara. Maddeler halinde dikkat etmeniz gereken hususları, bebek kıyafetlerinin nasıl temizlenmesi gerektiğine dair bilgileri size aktaracak olursak:
- Öncelikle tüm yukarıda anlattığımız ve belirteceğimiz hususları göz önünde bulundurmalısınız.
- Bebek ve çocuk kıyafetlerinin temizlenmesinde deterjan seçimi oldukça önemli bir yere sahip. Bu hususta deterjanın rengine ve kokusuna bakarak değil, içeriğini araştırarak karar vermeniz gerekiyor. Bir çok marka bebekler için özel olarak deterjan üretiyor. Bir kaç araştırma sonucu en uygun olanı bulabilir ve marketlerden satın alabilirsiniz. Ayrıca en iyisi hangisi olduğu konusunda bir fikriniz yok veya kararsız kalıyorsanız bu durumu doktorunuza veya eczacınıza danışarak yardım alabilirsiniz.
- Giysileri olabildiğince yüksek sıcaklıkta yıkamanız yararınıza olacaktır. Giysinin müsade ettiği maksimum sıcaklıkta yıkayınız. Unutmayın ki 45 derece sıcaklıkta dahi ölmeyen bakteriler bulunmaktadır.
- Bebeğin kıyafetleri güneş altında kurutulmalıdır. İster kurutma makinesinde ister evin içerisinde kurumuş olsun, mutlaka güneş altında bekletin. Çünkü bazı zararlı virüsler sadece güneş ışığı altında kırılıyor.
- Kıyafetlerin haricinde bebek önlükleri, yumuşak oyuncaklar ve patikler için de aynı hassasiyeti göstermeniz gerekiyor.
Bebek Kıyafetlerini Yıkarken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar Nedir ?
- Bebek kıyafetlerini yıkama sıcaklıklarına göre ayırıp yıkarsanız size kolaylık sağlayacaktır. Az önce de bahsettiğimiz gibi mümkün olabildiğince en yüksek sıcaklıkta yıkamaya özen gösterin.
- Alt ve üst kıyafetleri ayrı ayrı yıkamak oldukça yerinde bir karar olacaktır çünkü bu sayede mikropların birbirine geçmesini önleyeceksiniz.
- Yeni alınan giysileri bebeğinize giydirmeden önce mutlaka ama mutlaka yıkayın. Giysiler üretim aşamasında ve size kadar uzanan satış sürecinde illaki mikrop kapacaktır.
Bu konu cidden geleceğimiz için çok önemli her geçen gün yeni hastalıklar yayılırken cidden önemli bir bilgi.