Bebek Beslenmesinde 6 Önemli Yasak!
Nasıl ki bazı insanlar bazı besinleri yemezlerse bu onlar için çok daha iyi ve sağlıklı ise bebekler içinde bazı besinleri belirli bir süre boyunca bebeklerinde yememeleri gereklidir. İlk dönemlerde yararlı olmayan besinler arasında çay, inek sütü, bal, tuz, yumurtanın beyazı ve katı yağları vardır. Saydığımız bu besin maddelerine 6 önemli temel yasak denmektedir.
İnek Sütü
Eğer ailenin ekonomik durumu izin veriyorsa inek sütü bebeğin hayatının ilk iki yılında bebeğe verilmemelidir. Çünkü inek sütünün içinde olan proteinin yapısından dolayı bağırsaklarda ve bebeğin vücudunda olumsuz etkiler meydana getirebilir.
Unutmayın şişe ile kâğıt ambalajlarda da satılan sütler tamamen inek sütüdür. İnek sütleri ayrıca yoğurt yapımında da kullanılabilmektedir.
Yumurtanın Beyazı
Yumurta çok alerjik bir yiyecektir. Bu yüzden de özellikle 1 yaş altında olan bebeklere yumurta verilmemelidir.
Bal
Bal çok faydalı bir besin olsa da bebeklerde bağırsak hareketlerini ve ayrıca solunum kaslarını felç eden ve bunun sonucunda da ölüme yol açma riski bulunan bir tür mikrop balın içinde üreyebilmektedir. Bu yüzden de özellikle 1 yaş altındaki bebeklere bal verilmemelidir.
Bal bebeklere bir yaşından sonra verilmelidir. Ballı olan mamalar hazırlanırken yüksek ısı kullanıldığı için balın içindeki bu tehlikeli mikropta ölmektedir. Bu yüzden ısıtılarak verilen ballarda herhangi bir tehlike yoktur.
Tuz
Bebeklerde böbreklerden tuz atılımının özellikle ilk yıllarda az olması nedeni ile ve ileri yaşlarda yüksek tansiyona yakalanma riski olduğu için bebeklere özellikle bir yaşlarının içinde hazırlanan yemeklerin ve çorbaların içerisine kesinlikle ek olarak ve tatlanması için tuz konmamalıdır.
Bebeklerin beslenmesi için kullanılan yiyeceklerin ve içeceklerin içerisinde zaten doğal tuz vardır. Bebeklerin için alınan yiyeceklerin içerisinde bulunan tuz miktarı bebeğin günlük tuz ihtiyacını yeterince karşılamaktadır. Ve bu nedenle de bebek yemeklerine ek bir tuz eklenmesi faydalı değil zararlıdır. Tuz bebeklerin bir yaşından sonraki yıllarında da çok dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
Unutmayın ömürleri boyunca az tuzlu yemekleri tüketen insanlarda yüksek tansiyon ve buna bağlı olarak görülen sağlık sorunları çok tuz tüketen insanlara göre çok daha azdır.
Çay
Çayın besleyici herhangi bir özelliği yoktur. Ayrıca çay içen kişide bağırsaktan demir emilimini azaltır. Bu yüzden çay bebeklere kesinlikle verilmemesi gereken bir içecektir.
Katı Yağlar
Bebekler için emilimi çok daha kolay olan ve bilhassa damar sertliğini engelleyen sıvı yağlar kullanılmalıdır. Özellikle bir yaşının altında olan bebeklere hatta ve hatta tüm bebeklik döneminde mümkün olduğunca çok ayçiçeği ve mısırözü ile zeytinyağı veya fındık yağı gibi sıvı yağlar verilmelidir.
Et Suyunun & Kemik Suyunun Besleyici Özelliği Var mıdır?
Sanıldığı gibi ne et suyunun ne de kemik suyunun kesinlikle besleyici bir değeri yoktur. Bu yüzden de bebeğin doyurulması için etin suyu değil kendisi bebeğe 6. aydan sonra yavaş yavaş verilmeye başlanmalıdır. Bebeğe et vermeye başlamada öncelik kuzu etine verilmelidir. Bir süre sonrada yağsız olarak dana kıyması ile yağsız olan dana eti verilmelidir.
İsterseniz bebeğinize hazırlayacağınız sebze çorbasının içerisine birçok az kıyma ilave edebilirsiniz.
Pirinç Unu Yararlı mıdır?
Pirinç unu bebek için sadece yerinde kullanıldığı zaman yararlıdır. Pirinç unu her zaman su ile hazırlanır ise ve bebeğe her öğünde ya da birçok öğünde verilir ise bu durum bebek için önemli bir sağlık ve beslenme bozukluğuna yol açar.
Fakat bebek sütü ya da devam sütü ile inek sütü muhallebi kıvamında hazırlanır ve bebeğe günde bir veya iki defa verilir ise bu bebek için çok yararlıdır.
Bilhassa ek gıda verilmeye başlanan bebekler için dördüncü aydan itibaren yatarken yedirilir ise doyurucu özelliği olduğundan bebeklerin geceleri sık sık uyanma problemini azaltabilir.
Kabızlığı olan bebeklerde özellikle 6. aydan sonra yulaf unu kullanılmalıdır. Bu tür unları kullanırken ilk önce hafifçe kavurun. Hafifçe kavrulduğu zaman bebek için hazmı çok daha kolay olacaktır.