Bayatlamış Ekmek Nasıl Değerlendirilir, Ekmek Nasıl Saklanır?
Bayatlamış olan ekmeklerinizi atmayarak aslında çok güzel bir iş yapıyor olacaksınız çünkü bayatlamış olan ekmekleri birçok farklı yol ile değerlendirmeniz sayesinde hem aile bütçesine katkıda bulunmuş olacak hem de yemek tariflerinize yenilerini ekleyip nasıl bir ev hanımı olduğunuzu herkese kanıtlamış olacaksınız.
Bayatlamış Ekmeği Nasıl Değerlendiririm?
Ekmeğe Tazeliğini Geri Verin: Bayatlayan ekmeklerinizin tazeliğini geri getirmek için üzerlerine biraz su serpin ve ardından hemen fırında kısa bir süre ısıtın. Ekmekleriniz bu işlem sayesinde hem tazeliğine geri kavuşacak hem de nemini kaybetmeyecektir.
Galeta Unu Yapın: Ekmeğinizi kolay bir şekilde galeta unu haline dönüştürebilir ve ekmeğinizi atmaktan kurtulabilirsiniz.
Peksimet Yapın: Ekmeğinizi değerlendirmenin en kolay ve lezzetli ikinci yolu ekmeklerinizi ince ince dilimlemek ya da kuşbaşı doğrayıp kurutmaktır. Kestiğiniz ya da kuşbaşı olarak doğradığınız ekmekleri isterseniz mutfakta temiz bir kâğıt havlunun üzerinde, isterseniz de fırınlayarak kurutabilirsiniz.
Bu sayede bildiğiniz fırın ekmeğinden birçok peksimet ve benzeri yeni besinler ve tatlar elde edebilirsiniz.
Hazırlamış olduğunuz bu peksimet tarzı ekmekleri ayran içinde, cacık içinde, çorba içinde ya da tirit olarak tüketebilirsiniz. Tabi bu noktada tek sınır sizsiniz yani bu peksimetleri kullanmak için yeni yemekler yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.
Ekmek Pizzası Tabanı Yapın: Bayatlayan ekmeklerinizi daha başka değerlendirme yolu ise ekmeklerinizi dilimlemek ve onları kurutup ekmek pizzası tabanı yapmaktır.
Bunun için ilk önce ekmeklerinizi düzgün bir şekilde ve istediğiniz boylarda dilimleyin. Sonra ekmeklerinizin üzerlerine salça ve zeytinyağı karışımını sürün. Daha sonra bu karışımın üzerine ince ince dilimlenmiş sosis ya da salam ekleyin ve tüm ekmeğinizi kaplayacak şekilde ince bir dilim kaşarı kapak olarak kullanın. Yaklaşık 3 ila 4 dakika sonra mikrodalgadan ekmeklerinizi çıkartın.
Bayat Ekmek Yemekleri Yapın: Bu noktada sevgili hanımlar istediğiniz bayat ekmek yemeğini yapabilirsiniz. Fakat ben sizlere birkaç hatırlatma yapmak istiyorum. Bu yemeklerden bazıları papara, ekmek kavurması, tirit, ekmek süpürgesi, baharatlı kruton, hettüş, vişneli ekmek tatlısı. Elbette daha çok fazla yemek çeşidi var ama ben sizlerle bu saydığım yemeklerin nasıl yapılacağını kısa ve öz bir şekilde paylaşmak istiyorum.
Ekmek Kavurması: Bayatlamış olan ekmeklerinizi küçük lokmalar halinde doğrayın ve tencere kızartmış olduğunuz yağ ile bir güzel kavurun. Ekmeklerinizin kavrulduğu noktada üzerlerine 1 çay bardağı kadar soğuk su serpip hemen karıştırın. İyice ekmeklerinizi karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını sıkıca kapatın ve 5 dakika boyunca pişirmeye bırakın.
Papara: Ekmeklerinizi kuşbaşı şeklinde doğrayın ve temiz çukur bir kaba koyun. Daha sonra bir adet soğan alın ve soğanlarınızı halka halka doğrayın. Soğanlarınızı isterseniz tereyağında isterseniz de zeytinyağında kavurabilirsiniz ama tereyağında çok daha lezzetli olacaktır. Sonra kavrulmuş olan soğanlarınıza su ve tuz ekleyip bir güzel kaynatın.
Kaynama işleminin ardına soğanlarınızın üzerine tulum peyniri ekleyip bir müddet ılımasını bekleyin. Ilıyan lezzetli karışımınızı alın ve çukur kapta bekleyen ekmeklerinizin üzerine bir güzel dökün.
Tirit: Bayat ekmeklerinizi ilk önce dilimler haline getirin ve derin bir kapa koyun. Sonra soğanı ince ince kıyın ve tuz ile biraz öldürün ve ekmek dilimlerinizin üzerine bu soğanlarınız döşeyin. Daha sonra üzerlerine önceden haşlamış olduğunuz kemikli etin suyunu ilave edin ve son olarak hepsinin üzerine sumak ya da maydanoz ilave edin.
Ekmek Süpürgesi: bayatlamış olan ekmeklerinizi dilimleyin ve ardından temiz bir tepsiye döşeyin. Bu sırada bir tencere kadar suyu kaynatın ve kaynamış olan suyu ekmeklerin üzerine dökün. Ardından tepsiye sarımsaklı yoğurdu ilave edin. Bu sırada tavada salça ve yağ ile birlikte kavurduğunuz kırmızı pul biberli sosu tüm tepsinin üzerinde gezdirin.
Baharatlı Kruton: Bayatlamış ekmeklerinizi dikkatli bir şekilde küpler halinde doğrayın. Derin bir kase içerisinde bir miktar sarımsağı iyice dövüp macun kıvamına getirin. Macun haline getirdiğiniz sarımsakları, zeytinyağı ve baharatlar ile birlikte karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı ekmeklere iyice yayın ve tepsiyi 200 derecelik fırına sürün ve ekmekler kıtır kıtır oluncaya kadar ekmeklerinizi fırında kavurun.
Hettüş: Bu lezzetli yemek için ilk önce bir miktar semizotu alın ve semizotlarını yaprak yaprak ayıklayın. Bayatlamış olan ekmeklerinizi kesmeyin sadece küçük parçalara bölün ve böldüğünüz ekmeklerinizi sirke ile bir güzel karıştırın. Daha sonra birkaç tane domates alın ve bu domatesleri küçük küçük kestikten sonra bütün olarak duran semizotları ile harmanlayın. Son olarak da üzerlerine limon suyu, tuz ve zeytinyağı gezdirip servise hazır hale getirin.
Vişneli Ekmek Tatlısı: Temiz bir tencereye biraz su, şeker ve vişne koyun ve bir müddet kaynaya bırakın. Kaynamış olan vişne şurubunu alın ve daha önceden tepsiye dizdiğiniz ekmeklerinizin üzerine dökün ve ekmekleri temiz bir kâğıt ile kapatın. Vişneli ekmekleriniz soğuduktan sonra üzerlerine krem şanti ekleyip servise sunun. Ekmeklerinizi farklı şekillerde keserek vişneli ekmek tatlınızı farklı kılabilirsiniz.
Ekmek Nasıl Saklanır?
• Ekmek alındığı gün içerisinde yenecek ise hiçbir zarar görmez.
• Eğer ekmek bir günden fazla süre içerisinde yenecek ise o zaman ekmeği saklamanın en iyi yolu buzdolabında saklanmasıdır. Böylece ekmeğin küflenmesini önleyebilirsiniz.
• Eğer aldığınız ekmekleri fazlaca alıyor ve hemen tüketmiyor ya da tüketmek istemiyorsanız o zaman en iyi çözüm ekmeklerinizi derin dondurucuda muhafaza etmektir.
• Dondurucuya konulup dondurulan ekmekler, dondurucudan çıkartılıp çözülme işlemi gerçekleştikten sonra dondurulmadan saklanan ekmeklere göre çok daha yumuşak olurlar.
• Uzun süre saklanmak istenen ekmekler normal poşetlerde değil, özel kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
• Günlük yiyeceğiniz ekmekleri aldığınız zaman ekmeklerinizi gün içerisinde karanlık bir kutu içinde, gıda dolabınızda bir poşetin içinde ya da kapağı olan bir ekmek kutusunun içinde saklayabilir ve ekmeklerinizin hem tazeliğini hem de yumuşaklığını korumuş olursunuz.
• Fakat unutmayın ekmek günlük olarak yediğiniz bir besin maddesidir ve bu yüzden ekmeklerinizi sakladığınız yerler ve saklarken kullandığınız malzemeler kesinlikle temiz olmalıdır.
• Ekmeğinizi aldığınızda özellikle fırınlardan alırken sıcak ise hemen ekmeğinizi poşete koymayın. Ekmeğinizin soğumasını bekleyin. Çünkü eğer ekmeğinizi hala sıcakken poşetin içine koyarsanız bu durum ekmeğin terlemesine ve çok daha hızlı bir şekilde küflenmesine neden olacaktır.
• Özellikle yaz zamanında sıcak havalarda ekmeğinizin küflenmesini önlemek için ekmeklerinizi aynı gün içinde tüketmeyecekseniz hemen buzdolabına koymalısınız. Yemek istediğiniz zaman oda sıcaklığına ekmeği çıkartıp birazda olsa yumuşamasını beklemelisiniz.
• Eğer ekmeklerinizi özel olarak hazırlanmış poşetlerin içinde sarılı olarak alıyorsanız ve bu ekmeğin bir kısmını yemişseniz geri kalanını dışarı çıkartmadan kendi özel poşetinde muhafaza etmelisiniz.
• Ekmeklerinizi daha sonra yemek için özel stok yapmak istiyorsanız istediğiniz şekilde ekmeklerinizi kesip dondurucuya koyduğunuzda ekmeklerinizi yemek için 3 ay gibi bir süre kazanmış olursunuz.
• Saklamış olduğunuz ekmek poşetinizin içerisinde buharlaşma nedeni ile meydana gelen su tanecikleri gördüğünüz anda bu poşeti değiştirmeniz gereklidir. Eğer o anda başka bir poşet yok ise ekmeğinizi temiz kâğıt bir havluya sarabilirsiniz.