Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Üretilir?

Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Üretilir?

Uzun ömürlü salon bitkisi olarak bilinen Barış Çiçeği, oval, büyük ve parlak yapraklara ve beyaz güzel çiçeklere sahip muhteşem bir süs bitkisidir. Bulunduğu ortama kolay ayak uydurduğundan dolayı evlerde ve iş yerlerinde kullanılmaktadır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamları sevmeyen bu bitkinin sulama işlemlerine oldukça dikkat edilmelidir. Yaz aylarında olduğundan daha fazla suya ihtiyaç duyar. Fakat yine de toprağını kontrol etmeden sulama yapılmamalıdır. Filipinlerin tropikal ormanlarından gelen Barış Çiçeği‘nin gerçek ismi Spatifilyum’dur.

Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Fazla sulanması halinde yapraklarında sararma, çiçeklerinde dökülme oluşabilir. Yapraklarında kuruluk oluştuğunda makasla kesilebilir. Barış Çiçeği nemli ortamları sever. Ayrıca gazete okuyabileceğiniz şekilde ışık alması yeterlidir. Arada bir saksınızın yönünü farklı yerlere değiştirmenizde yarar var. Nemli ortamda yaşayan bu bitki, ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar. Dikim ve çoğaltma mevsimi ise ilkbahardır. Özellikle nisan aylarında çoğaltılması önerilen bitki köklerinden ayrılarak başka bir saksı içine dikilmelidir. Büyüme sezonunda Barış Çiçeği’ni iki haftada bir iç mekan süs bitkileri gübrelerini suyla karıştırarak uygulayabilirsiniz.

Barış Çiçeği Nasıl Üretilir?

Aydınlık, yarı gölge ve gölge yerlerde yetiştirilen Barış Çiçeği, güneş ışığından korunarak yetiştirilen ve Filipinlerin tropik ormanlarından gelen bir süs bitkisidir. Salonlarda, pencere önlerinde ve iş yerlerinizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Üretiminde fazla ışık almayan yerler tercih ediliyor. Topraklarında yaprak çürüntüsü, odun külü ve besin olarak zengin içerikli topraklar tercih edilir. Daha fazla besin dozu istendiğinde ise boynuz ve tırnak unu ile potasyum sülfat oranları iki katına çıkarılır.

Mayıs Eylül ayları arasında nemli toprağa iki hafta aralıklarla çiçek ve yaprak gübresi verilmelidir. Fazla gübre kullanmamaya dikkat edin. Gübrenin olduğundan fazla kullanılması durumunda yapraklarında sararma görülebilir. Sulama işlemi de oldukça önemlidir. Fazla sulandığında çiçeğin ve yaprakların cansızlaşmasına, az sulanması halinde de kurumasına neden olur. Bu nedenle çiçeğin toprağına bakılmadan sulama yapılmamalıdır. Mart ve Haziran ayları arasında çiçeklenme görülen Barış Çiçeği ekim ayında dinlenmeye çekilir. Bu süre ocak ayına kadar devam eder. Seralarda istenilen hava nemi, orantılı ölçülerde ayarlanabilmektedir. Evlerde bu oran sık sık değişiklik gösterebilir.

Barış Çiçeğinin Kaç Türü Vardır?

Beyaz Yelken ve Barış Çiçeği olarak bilinen, Plantae amelinden gelen, Liliopsida sınıfından olan bu bitkinin doğa ortamında 36 çeşit türü bulunmaktadır. Nemli ve sıcak ortamları seven Barış Çiçeği, ev şartlarında oldukça rahat büyüyebilen bu türler karanlık yerlerde bile yetişebilir. Bir metreye kadar uzayabilen bu türler, çiçekseverlerin en gözde bitkilerindendir.

Bazı çeşitleri, Spathiphyllum Mauna Loa, Spathiphyllum Wallisii, Spathiphyllum Blandum, Spathiphyllum Floribundum, Spathiphyllum Cochlearispathum’dur. İç mekanlar için olağanüstü bir süs bitkisidir. Yaz aylarında çiçek veren bu bitkinin sulanma şekli biraz zordur. Fazla su verildiğinde çürüme, az verildiğinde kuruma yapar. Kıvamında ve özenle sulanması gerekir. Bunun için mevsimsel özellikler de dikkate alınmalı ve toprak kontrolü yapılarak sulanmalıdır.

Su püskürtme de yapılması gerekir. Nemi havadan alabileceği gibi yapraklarından da alır. Ekim ayında dinlenme dönemine giren Barış Çiçeği, ocak ayına kadar çiçek vermez. Soldu yada kurudu zannedebilirsiniz fakat bu süreç onun için son derece önemlidir. Siz günlük ve olağan bakımını yapmaya devam etmelisiniz.

Barış Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

Halk arasında yelken çiçeği olarak da bilinen Barış Çiçeği (Peace Lily), her mekana ayak uydurabilen ve evlerimizi güzelleştiren bir iç mekan bitkisidir. Az ışıklı ortamlarda bile beslenebilen bu bitki türüne hemen hemen her evde ve çalışma mekanlarında rastlayabilirsiniz. Beyaz renkli çiçeği ile orkideyi andıran bu bitkinin dikilme zamanı bahar aylarıdır. Özellikle nisan ayı dikimi ve çoğaltılması için en uygun aylardandır.

Yaz mevsiminde çiçek açan bitkinin kendi vatanı Filipinlerin tropik ormanları, Endonezya ve Orta Amerika’dır. Gerçek ismi Peace Lily’dir. Büyük parlak ve oval şeklinde sağlıklı yapraklara sahiptir. Evlerinde ve iş yerlerinde çiçek beslemeyi sevenler için oldukça uygun bir süs bitkisidir. Bulunduğu mekana kısa sürede ayak uydurur ve yaşama tutunur. Nemli ve sıcak ortamlardan hoşlanan Barış Çiçeği, ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez çiçek açar. Uzun ömürlü olmasından dolayı ev şartlarında yetiştirilmeyi sever. Doğrudan güneş ışığı alan ortamlar yapraklarına zarar verebilir. Bitkinin toprağını kontrol etmedikçe sulanmaması önerilir.

Barış Çiçeği Ne Zaman Açar?

Halk arasında yelken çiçeği olarak da bilinen Barış Çiçeği, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez çiçek açar. Nemli ortamları seven bu bitkinin geniş oval büyük yaprakları ve beyaz çiçekleri bulunur. Evlerde ve iş yerlerinde yetiştirilen Barış Çiçeği bitki severlerin en gözde ürünlerindendir. Genelde yaz aylarında çiçek açar ve fazla ısı ortamlarından hoşlanmaz. Ne çok soğuk ne çok sıcak odalarda bulunmaması gerekir.

Hava kirliliğini azalttığı yönünde iddialar bulunan bitkinin sulanmasına oldukça dikkat etmek gerekir. Toprağının nemli ve ıslak olması haline sulama işlemi gerçekleştirilmemelidir. Yaz aylarında olduğundan daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bulunduğu yerde saksısının sık sık yönünü değiştirmekte yarar var. Barış Çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Yaprakları ve çiçekleri zarar görebilir. Bulunduğu ortama çabuk adapte olur. Bu yüzden evlerde yetiştirilmesi tercih edilen bitkilerin başında gelir. İhtiyaç halinde ilkbaharda saksı değişikliği yada çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Yapraklarına ara sıra su püskürtebilirsiniz. Yada zeytin yağı ile silebilirsiniz. Bu çiçeğinizin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olacaktır.

Barış çiçeğine budama yapılmaz. Genel olarak bakımını yapmanız yeterlidir.

Barış çiçeği hastalıkları ile ilgili makalemize de muhakkak göz atın.

Barış çiçeği için saksı ve toprak değişimi yapmadan önce bu yazımızı da okuyun.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder