Balık Nasıl Saklanmalı?
Balığı seçimek kadar nasıl saklanacağını bilmek de çok önemlidir. Balıklar genellikle 20 saat boyunca 20 derecede oda sıcaklığında tazeliklerini koyabilirler. Ancak bu durum kış ayları için geçerlidir.
Yaz aylarında havasız ve klimasız odalarda bu süre oldukça kısalmaktadır. Balık alındıktan sonra eğer hemen pişirilip yenmeyecek ise mutlak suretle temizlenip buzdolabını konulmalıdır.
Balık çok uzun bir süre saklanmak isteniyorsa derin dondurucularda saklanabilir. Derin dondurucuların içinde hamsi türündeki balıklar 3 ay boyunca, lüfer türündeki balıklar beş ay boyunca, bir tanesi bir kilodan fazla gelen balıklar ise 8 ay boyunca saklanabilir. 25 dereceye sahip olan derin dondurucularda bu balıkların saklama süresi çok daha uzatılabilir.
Balıklar dondurucuya alınmadan önce çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Fakat temizleme işlemi sardalye, gümüş ve hamsi balıkları için geçerli değildir. Gümüş sardalye ve hamsi balıkları temizlemeden saklanması gereken balıklar arasındadır.
Dondurulduktan sonra çözdürülen balıklar kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır. Çözdürüldükten sonra doldurulan balıklarda bakteri üremesi başlayacaktır. Bu sebeple donduracağınız balıkları bir kaç kişilik parçalara bölerek dondurmak en iyisi olacaktır.
Balıkları dondurmaya başlamadan önce birkaç küçük parçaya ayırıp alüminyum folyo izle güzel bir şekilde sardıktan sonra hazırlamış olduğunuz küçük balık parçalarını ilk önce buzdolabında soğutup daha sonra derin dondurucuya koyabilirsin.
Balıkları dondurmadan önce eğer isterseniz üzerlerine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Bu sayede balıkların etleri çok daha diri kalacaktır.