Aşırı Yorgunluk Hissi Nedenleri Nelerdir?
Aşırı yorgunluk hissi, vücudun günlük işleri yapamayacak hale gelecek kadar güçsüz düşmesi demektir. Uyku problemi ile birleştiğinde ise yataktan çıkamamaya kadar varan ciddi bir durumdur. Depresyonu ve yorgunluğu beraberinde sürükleyen bu hissin nedenleri nelerdir? Aşırı yorgunluk nasıl geçer? Sorularının yanıtları ve merak ettiğiniz detaylar yazının devamında.
Bu Yazıda Neler Var?
Aşırı Yorgunluk Hissi ve Halsizlik Neden Olur?
Birbirini tekrar eden günlere başlangıç yapılması hali, geçmeyen sürekli yorgunluk ve halsizlik hissi gibi durumlarda doktora danışarak nedenlerinin araştırılması gerekir. Araştırmalar ise aşırı yorgunluk hissi nedenleri arasında belirlenen baskın durumları ortaya koymaktadır. Aşırı yorgunluk hissi ve halsizlik neden olur?
1- Depresyon
Fiziksel sorunlardan kaynaklanan bir halsizlik olmadığını düşünüyorsanız, psikolojik bir durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Sürekli yorgunluk halsizlik ve uyku hali depresyonun habercisi olabilir. Psikolojik yorgunluk vücut yorgunluğuna dönüşerek günlük işlerinizi zora sokacak derece de olumsuz etkiler yaratabilir. Doktorunuza danışarak sorunu ek kısa sürede çözebilirsiniz.
2- Kansızlık (Anemi)
Sürekli yorgun hissediyorum ne yapmalıyım? Sorunun yanıtını arıyorsanız bu yazı tam size göre. Sabit beslenme alışkanlıkları ve kafein tüketimi kansızlık oluşmasına neden olur. Yeterli ve dengeli beslenmeyen vücut, oksijen alamaz ve bitkin düşer. Aşırı yorgunluk ve uyku hali nedenlerinden biri de kansızlık olarak görülmektedir.
3- Enfeksiyon Hastalıkları
Enfeksiyon, birçok nedene bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde görülebilen bir rahatsızlıktır. Halsizlik yorgunluk eklem ağrıları ile kendini gösterir. Hastalığın ve hastalığın belirtilerinin ortadan kalkması için doktorunuza danışmanız gerekir.
4- Vitamin Eksikliği
Yanlış ve düzensiz beslenme alışkanlıkları vücudun ihtiyacı olan besinleri alamamasına neden olur. Özellikle de D vitamini ve B vitamini eksikliği sürekli halsizlik yorgunluk uyku hali gibi problemlerini de beraberinde getirir.
5- Aşırı Yorgunluk Hissi Nedeni: Regl!
Regl döneminde, vücutta meydana gelen kan kabı oksijen miktarının azalmasına neden olur. Regl döneminde yorgunluk, halsizlik, güçsüz kalma durumu, iştahsızlık gibi problemlerle kısa süreli de olsa karşılaşılabilir.
6- Troid Rahatsızlığı
Halsizlik yorgunluk uyku hali neden olur? Sorusuna yanıt arıyorsanız sebebi troid fonksiyonlarınızdan kaynaklanıyor olabilir. Troid fonksiyonlarının düzenli çalışmaması yorgunluk ve bitkinliğe de neden olabilir.
7- Uyku Apnesi ve Uyku Bozuklukları
Uykuya dalma güçlüğü, derin uyku uyuyamadan uyanma durumunda kişi yeterli miktarda dinlenemez. Bu nedenle, uyku bozuklukları yaşayan kişi yorgunluk ve halsizlik hissedebilir. Genellikle kronik olarak devam eden bir rahatsızlıktır, kronik yorgunluk testi gerektirmez.
8- Tansiyon
İdeal tansiyonun belirli nedenlerle değişerek halsizlik ve yorgunluğa neden olması normaldir. İlaç tedavisinin yanı sıra, yaşam tarzında da değişiklik gerektirir. Aşırı halsizlik neden olur? Diye düşünüyorsanız tansiyon problemi yaşıyor olabilirsiniz.
9- Beslenme Düzeni
Yorgun hissetmenizin altında kronik bir hastalık yatmıyorsa, enerjinizin düşmesinin nedeni beslenme hataları olabilir. Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirirseniz, kendinizi daha güçlü ve enerjik hissedebilirsiniz.
10- Covid
Son dönemde birçok kişiyi etkisi altına alan Covid virüsünün vücuda girmesiyle birlikte ciddi derecede aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi ortaya çıkar. Covid şüphesi taşıyorsanız aşırı yorgunluk hissinin nedenini öğrenmek için hastaneye giderek test yaptırmanız, gereken tedavi yöntemine başlamanız açısından oldukça önemlidir.
İlginizi çekecek diğer konu: Doğru Beslenme Nasıl Olur? 10 Sağlıklı Beslenme Önerisi