Arpa Çayının Faydaları Nedir ?
Fındığa benzer tatlı bir aroması olan arpa yüzyıllar boyunca Çin, Yakın Doğu ve Avrupa’da bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kore’de ve Japonya’da oldukça popüler bir sıcak içecek olan arpa çayı hem kahvenin yerine alternatif olup hemde kafein içermediğinden dolayı tercih sebebi olmaktadır. Sıcak olarak tüketilen arpa çayı uykusuzluk probleminden kansere kadar bir çok rahatsızlıkta ve hastalıkta önemli rol oynar. Arpa çayı hem alternatif hemde sağlıklı bir tercih olabilir. İçecek ve gıda sektöründe bira imalatından çorba yapımına kadar oldukça geniş bir yelpazede kullanılan arpa, zengin lif ve demir içeriği ile sağlıklı beslenme listelerinin üst sıralarında yer almaktadır.
Arpa, buğdaygiller ailesinde olup taneleri malt ve yem olarak kullanılan oldukça önemli bir tahıl bitkisidir. Tarih öncesi zamanlarda en önemli kültür unsurlarından birisi olmakla birlikte ekonomik önem bakımından başı çekmektedir. Yaklaşık olarak 10.500 yıl önce bugünkü Lübnan, İsrail, Ürdün, Suriye, Irak, batı İran ve güneydoğu Türkiyeyi kapsayan ve “Bereketli Hilal” olarak tabir edilen bölgede kültüre alındığı bilinmektedir. Arpa insanların yüzyıllar boyu en önemli besin kaynağı olarak kullanılmıştır.
Arpanın sağlık açısından faydalarına değinecek olursak anti bakteriyel oluşundan, kanı temizlemesine, kalp sağlığını korumasına, vücut ısısını düşürmesine, mide bulantısını önlemesine kadar bir çok nokta vardır. Arpanın faydalarını sizin için ufak bir liste halinde hazırladık. Liste halinde göz atmak için buyurun:
- Anti bakteriyeldir.
- İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
- Vücut ısısını düşürmektedir.
- Kanı temizler.
- Gece terlemesinin önüne geçer.
- Diş etlerini korur. Diş sağlığı için tavsiye edilir.
- Boğaz ağrısına iyi gelir.
- Mide bulantısını önler.
- Kansere karşı vücudu korur.
- Bronşit ve astım tedavisinde kullanılmaktadır.
- Sindirim sorunlarıyla savaşır. Sindirim sorunlarına iyi gelir.
- Kalp sağlığını korur.
- Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletip geçirir.
Çok faydalıya benziyor ama içmiyoruz doğrusu.