Araba tutmasına ne iyi gelir?
Araba tutması, tahmin edilenden daha farklı bir hareketliliği iç kulakta hissetmektir. Bu durum uçak, tren, araba ve gemi ile seyahat eden pek çok kişide rastlanılan genel bir durumdur.
Pek çok kişi bu durumdan şikâyet etmektedirler özellikle de inişli çıkışlı yollarda seyahat eden kişiler. Huzursuzluk sonucu baş dönmesi terleme görülür ve akabinde kusma ve bulantı olur.
Araba tutmasına en çok duyarlı olanların hamileler ve çocuklar olduğu düşünülse de seyahat eden herkes araba tutması riskine sahiptir. Seyahat korkusu, yetersiz havalandırma, pencereden dışarıyı göremeyerek bulunulan ortama uyum sağlanamaması durumu daha da zorlaştırır.
Araba tutması önlenebilir mi?
- Seyahat öncesinde hafif yemek yada aperatif atıştırılmalıdır, yağ içeriği ve miktarca da fazla olan yemeklerden kaçınılmalıdır.
- Seyahat öncesi ve sırasında süt ürünleri tüketmeyin ve alkol almayın.
- Seyahat boyunca arabanın ön koltuğunda oturun, koltuğunuza yaslanın ve dinlenin.
- Sigara içmekten uzak durun.
- Hava alabileceğiniz bir yere oturun ya da havalandırmayı yüzünüze çevirin.
- Kısa ve sık sık nefes almak yerine, uzun ve yavaş nefes alın.
Bitkisel Yöntemler nelerdir?
Zencefil, nane ve çayın araba tutmasını hafiflettiği saptanmıştır. Bazı insanlar da akapuntura olumlu tepki vermişlerdir.
Hangi ilaçlar iyi gelir?
Önemli nokta bu tür tedavilere yolculuğa çıkmadan başlanmasıdır. En sık kullanılan ilaçlar antihistanimikler ve mide bulantısını önleyici ilaçlardır. Daha ciddi vakalarda sinir sistemini sakinleştirici ilaçlar verilir. Kulak arkasına yapıştırılan bantlar (scopolamine) yolculuğa çıkmadan alındığı takdirde oldukça faydalı olacaktır.Aşağıda belirtilen bazı ilaçlar araba tutmasına karşı kullanılabilmektedirler.
Bu ilaçlar kullanılmadan önce prospektüsleri mutlaka okunmalıdır.
- Skopolamin,
- Dimenhidrinat
- Meclizine (Kusma ve baş dönmesinde kullanılan bir anti histamin)
- Prometazin,
- Difenhidramin