Ağrılar, Sancılar, Burkulmalar Ve Kırılmalar
Evet, sevgili ipuçlarım okuyucularımız sizin sorduğunuz sorulara cevap vermek bizler için bir zevktir. Yine bize gelen sorulardan bir tanesi bel ağrısı ile ilgiliydi. Fakat birazdan okuyacağınız üzere sadece bel ağrısı değil biraz daha kapsamlı bir makale hazırladık. Gelin hep beraber isterseniz makalemizi okuyalım ve içinde bizlere hitap eden rahatsızlıkları ve tedavi yollarını birlikte keşfedelim.
Ağrı Ve Acılar
Özellikle kış aylarının üzerimize getirdiği yorgunluk ve dikkatsizlikler yüzünden birçok kişi bu sıralarda kas çekilmeleri, hasar gören eklemler ve bunun gibi birçok rahatsızlıktan şikayet etmektedir. Tabi bu durumların hepsi cidden acı verici hatta ve hatta hayatımızı zorlaştırıcı dahi olabilmektedir. Bu konuda şifalı bitkilere elbette başvuracağız fakat bundan önce şunu hatırlatmalıyım ki, eğer zarar görmüş olan eklemlerinizi ya da vücudunuzun her hangi bölümünü kullanamaz, hareket ettiremez ve/ veya o bölgede tuhaf ve şekilsizlik gözlemlerseniz hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Bu önemli uyarıyı sizlere hatırlattıktan sonra şimdi ağrıları tek tek ele alalım ve tedavi yollarını birer birer açıklayalım.
Sırt Ağrıları Ve Tedavisi
Bu en sık rastlanan ağrı yapan bölgeler arasındadır. Çünkü her hareketimiz bu bölgelere bağlıdır. Bu yüzden en çok şikayeti de bu bölgeler oluşturmaktadır. O neden ile bu ağrıları hem yok etmek hem de bir daha tekrarlanmamasını sağlamak amacı ile sizlere 2 farklı tedavi yöntemi sunacağım.
• B12 Vitamini: B12 vitamini sizin için mucizeden öteye geçecektir. Çünkü B12 vitamin kürünü uyguladığınızda, vücudunuzun sinirleri etrafındaki koruyucu tabakayı kalınlaştıracak ve ağrıya neden olabilecek faktörleri de ortadan kaldıracaksınız.
• Kapsaisin: Bu krem özellikle boyun ve sırt kaslarınızdaki ağrıları gidermenizde faydalı olacaktır. Bu krem sayesinde sadece sırt ve boyun ağrılarınızdan kurtulmuş olmayacaksınız, eğer baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız sadece dakikalar içinde kapsaisin spreyi ile baş ağrılarınızdan kurtulmuş olacaksınız.
Kas Gerilmesi Ve Tedavisi
Eğer sırt ağrılarınız kas gerilmesi ile ilintili ise o zaman eşit miktarlarda gilaburunu ve kedi otunu bir kaba koyun. Bu karışımı iyice kaynatın. Unutmayın yine ölçeğimiz bir tatlı kaşığı her fincan için. Hazırladığınız bu karışımı günde 3 fincana kadar içebilirsiniz.
Kas İncinmesi Ve Tedavisi
Sırt ağrılarınızın sebebi eğer aşırı yoğun çalışmak veya açıkça incinen kaslar ise o zaman yapmanız gereken öncelikle yumuşatıcı yağları içinde barındıran rahatlatıcı bir küvetin içine kendinizi atmanızdır. Bu rahatlatıcı küvet karışımını hazırlamak için sıcak suyun içine 10 damla kadar biberiye, kekik veya ardıç yağı ekleyin. Daha sonra bir tatlı kaşığı kadar badem yağının içerisine bu yağların her birinden ikişer damla ekleyin. Hazırladığınız badem yağlı karışım ile ağrıyan bölgelerinize masaj yapın.
Burkulma Ve İncinmeler
Burkulma ve incinmeleri hemen hemen her 10 kişiden 3’ü her gün yaşamaktadır. Bu durumlar genelde fazla gerilmeye bağlı olarak eklem kapsülünde veya ona bağlı olan bağlarda oluşan yırtık ya da genel bölgenin zorlanıp kıvrılması veya bükülmesi sonucu meydana gelir. Konuyu daha da basitleştirecek olursak, kendimizi gereğinden fazla zorladığımız için bu problemler ile karşı karşıya kalıyoruz. Ya çok ağır bir şeyi kaldırıyor veya ittiriyoruz ya da adımlarımızı atarken dikkat etmiyor ve ters bir yere denk geliyoruz.
Tedavi Yolları
• Bu acıları hafifletmek ve hasar gören dokuların hızlıca iyileşmesi için ilk önce arnika daha sonra da karakafes bitkilerinden yardım bulacağız.
• Bu iki bitkiyi bir araya getirip bir krem veya merhem hazırlayabilir ve hasar gören bölgeye uygulayabilirsiniz.
• Eğer yapabiliyorsanız, hasarlı eklemi sabitlemek ve üzerine baskı yapmak için eklemi elastik bir bandaj yardımı ile bağlayın.
• Unutmayın hasar gören kol veya bacakları olabildiğince dinlendirmeli ve gereksiz yere hareket ettirmemelisiniz. Ayrıca şişmelerini de önlemek için yukarı doğru kaldırmanız sizin için faydalı olacaktır.
• Ezik durumlarında sıcak ve soğuk tedavi yolları sayesinde eziği ortaya çıkararak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Eğer hasar gören bölgeler kol veya bacaklar ise 2 adet kabın içine birine soğuk birine sıcak su koyarak yıkayıp bu bölgelerdeki eziklerin görünür olmasını sağlayabilir ve tedaviye direk ezikler üzerinden başlayabilirsiniz. Eğer sorun kol veya bacaklarda değilse yani kendinizin yetişemeyeceği bölgelerde ise o zaman güvendiğiniz bir kişinin yardımı ile ezik olan bölgeye sıcak ve soğuk kompresler yaptırabilirsiniz.
• Kompres yapma işleminde tavsiye edilecek diğer bir husus ise, oldukça sıcak bir biberiye demi veya çok sıcak suyun içine bir çay kaşığı kadar biberiye yağı eklemeniz olacaktır. Hazırladığınız temiz bezi bu sıvı ile iyice ıslatmanız ve ısıya dayanabildiğiniz sürece hasarlı bölgede bu bezi tutmanız gereklidir. Hemen sonrasında ise oldukça soğuk mümkünse donma derecesinde soğuk bir suyun içinde bezi 3-4 dakika kadar bekletin ve yine hasarlı bölgeye uygulayın. Bu işlemi belirtiler hafifleye kadar tekrar edebilirsiniz.
Kırıklar Ve Tedaviyi Hızlandırmak
Tabiki kırıklar için ilk başvurulacak yer hastanedir. Hastanedeki sargı ve ilk işlemlerden sonra bitkiler sayesinde tedavi sürecini hızlandırmak mümkündür. Unutmayın kırıklar sadece dinlenme ve dikkatten çok daha fazlası ile tamamen iyileşirler.
• Eğer hastaneye gidilecek bir durum yok ise ve acil müdahale gerekmekteyse ilk işlem olarak kırılan bölge tahta ya da plaster bir destek ile sabitlenmelidir. Daha sonra üzerine karakafes yağı sürün. Eğer yağ yok ise o zaman karakafes deminde iyice ıslatılmış bir bez sürün ya da iyice ezilip püre haline getirilmiş taze karakafes yaprağını sert ve koruyucu tabaka oluşturması için hazırlayıp o bölgeye yavaşça uygulayın.
• Kırık dikkatli bir şekilde yerleştirilip bandajlandıktan hemen sonra günde en az 3 defa olmak kaydı ile 2 tatlı kaşığı kadar atkuyruğu suyu veya bir fincan kadar kaynatılmış atkuyruğu için. Bu işlemi uygulamanızdaki amaç silisleri desteklemek ve doku gelişiminin yanı sıra iyileşmeyi hızlandırmaktır.
Romatizma, Lumbago Ve Siyatik
Diğer adı ile romatizma olarak adlandırdığımız kas ağrı ve acılarının birçok sebebi bulunmaktadır. Fakat bilindiği üzere sevgili ipuçlarım okuyucuları, romatizmal rahatsızlıklar, gutun ve eklem iltihabı gibi birçok tıbbi müdahale gerektiren rahatsızlıkları içlerinde barındırırlar. Bilindiği üzere lumbago hastalığı sırtın alt kısmındaki ağrıyı oluştururken, siyatik sinire bağlı olarak sırt boyunca kalç bacak ve ayağın dış kısmında oluşan ağrılardır. Ek bilgi olarak da fibrosit rahatsızlığı lif iltihaplanmasıdır özellikle kasları kaplar ve genellikle sırt kaslarını etkisi altına alır.
Tedavi Yolları Nelerdir?
• Bu rahatsızlıklarda özellikle iltihaplı olanlarından bir an evvel kurtulmak için ağrı kesici masajların yanı sıra vücuttan toksinleri atmak için de temizleyici bitkileri göz önünde bulundurun. Özellikle eşit miktarlarda biberiye, civanperçemi ve su rezenesi çaylarından için. (Her fincan için tatlı kaşığı).
• Eğer yukarıdaki bitkileri tercih etmiyorsanız o zaman size kaynamış sap kereviz tohumu ve aksöğütü öneririm.
• Lumbago ve romatizmayı dıştan tedavi etmek için ise bir yemek kaşığı kadar badem yağına beşer damla kadar biberiye ve mercanköşk damlatın. Bu karışım ile ağrıyan bölgelere yavaş yavaş masaj yapın. Eğer biberiye veya mercanköşk yağını tercih etmezseniz alternatif olarak kırmızıbiber yağıda çok faydalı olacaktır. Fakat kırmızıbiber yağı dikkat edilmez ve fazla kullanılır ise o zaman cildi tahriş edebilir bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır kırmızıbiber yağı kullanılırken.
Tenisçi Dirseği Ve Donuk Omuz
Bazılarımız hiç egzersiz yapmazken bazılarımız ise çok fazla egzersiz yapar hatta gereğinden fazla. İşte bu gibi durumlar da bazı rahatsızlıklara yol açar. En çok bilinen rahatsızlık çeşidi ise dirseğin dış kısmındaki tendonun iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlığa tenisçi dirseği hastalığı denir. Bu hastalık çok egzersiz yapanların yanı sıra terzilerde maden işçilerinde yani ellerini ve kollarını çok fazla kullanan kişilerde görülür. Donuk omuz sorununun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Donuk omuz sorunu omuz eklemindeki kronik sertliğin ta kendisidir.
Tedavi Yolları
Neyse ki, donuk omuz olsun ya da tenisçi dirseği iltihaba karşı kullanılan ve lokal olarak uygulanan bitkisel tedavilere yanıt vermektedirler.
• 5 mili litre kadar papatya ve lavanta yağını 40 mili litre demlenmiş kantaron yağı ile iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı koyu renkli bir şişede saklayın. Hazırladığını bu karışımı sürekli dirsek veya omzunuza masaj yapmak için kullanın.
• İkinci bir seçenek olarak da sulandırılmış arnika tentürü ile ıslatılmış kompresde ağrınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. (1 fincan sıcak suya 2 tatlı kaşığı kadar)
• Bu rahatsızlıkları dahili tedavi etmenin yolu ise, peygamberağacı ve sap kereviz çayı içmenizdir.