Tiftik İpliği Nasıl Elde Edilir, Tiftik İpliğinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Tiftik ipliği Ankara civarında yetiştirilen Ankara keçisinin kıllarından elde edilmektedir. Ankara keçisinin kılları parlak, uzun ve yumuşaktır. İşte bu kıllardan elde edilen elyafa tiftik adı verilir.
Tiftik Lifleri Nasıl Elde Edilir?
Tiftik lifi Ankara dolaylarında yetişen keçinin ilkbahar ev sonbahar aylarında kırpılması ile elde edilmektedir. Yerli olan keçiler yılda bir kez kırpılmaktadır. Kırpılan bu liflerin uzunluğu 20 ile 25 cm arasında değişmektedir. Yılda iki defa kırpılan keçiden ise daha kısa boya sahip olan stapelli elde edilmektedir.
Tiftik Lifinin Fiziksel Yapısı ve Özellikleri Nelerdir?
Tiftik lifi aynı yünde olduğu gibi medula, korteks ve kütikül tabakalarından oluşmuştur. Lifin kütikül tabakasındaki örtü hücreleri aynı yünde olduğu gibi kalkık bir şekilde değildir. Pulları geniş ve ince yapılı bir karaktere sahiptir. İşte bu özelliğinden dolayı tiftik yünden çok daha parlaktır.
Tiftiğin yünden farklı olan bir özelliği ise yün gibi çabuk çekip keçeleşmemesidir. Tiftik lifi ipek gibi yumuşak ve parlak liflere sahiptir. Tiftiğin renkleri beyazdan başlayıp krem rengine kadar uzanmaktadır. Fakat tiftiğin nem çekme kapasitesi aynı yüne benzemektedir.
Tiftik lifleri üzerlerinde % 16- 18 oranında nem taşımaktalardır. Tiftik lifi uzunlukları bakımından üçe ayrılmaktadır bunlar; 11 ila15 cm boyundaki lifler kısa lifler, 15 ila 23 cm boyundaki lifler orta lifler, 23 cm’den uzun olan liflere’de uzun lifler denmektedir.
Tiftik Lifinin Kimyasal Yapısı Ve Özellikleri Nelerdir?
Tiftik lifi kimyasal yapı ve özellikleri nedeni ile yüne benzemektedir. Tiftiğin pulumsu yüzeyinin ince olması sebebi ile, kimyasal reaktiflere karşı yünden çok daha hassas bir yapıya sahiptir. Fakat seyreltik asitler tiftik lifine etki etmezler. Ancak tiftik lifleri derişik asitlerde tamamen çözünürler.
Tiftiğin Kullanım Alanları Nelerdir?
Tiftik ipliği kadın ve erkek kumaş üretiminde sıklık ile kullanılmaktadır. Tiftik ipliği bu alanda örme kumaşlarda kullanılır. Tiftik lifleri ayrıca şal ve atkı yapımında kullanıldığı gibi, döşemelik kumaşlarda ve hatta battaniye yapımında dahi kullanılmaktadır. Başka bir değiş ile tiftik ipliği hayatımızın hemen hemen her alanında kullanılan bir lif türüdür.