Kaşmir Nasıl Elde Edilir, Kaşmirin Özellikleri Nelerdir?

Kaşmir Nasıl Elde Edilir, Kaşmirin Özellikleri Nelerdir?

Kaşmir oldukça pahalı ve değerli bir kumaş türüdür ve hepimiz kaşmiri çok severiz. En güzel günlerimizde ya da özel davetlerde kaşmiri kullanmayı tercih ederiz. Ama kaşmirin ne özelliklerini nede nasıl elde edildiğini pek bilmeyiz. Bu yüzden bu makalemizde Keşmir hakkında merak edip bilmek istediğiniz her şeyi sizlere sunmaya çalışacağız.

Kaşmir Lifi Nasıl Elde Edilir?

Kaşmir, kaşmir keçisinin kıl örtüsüdür aslında. Kaşmir üst tabakası kıl alt tabakası ise ince yünler olmak üzere farklı şekilde 2 tür kıldan oluşmuştur. Kaşmir kılları haziran ayında kaşmir keçisinden taranarak yada kesilmek sureti ile alınır.

Kaşmir Lifinin Özellikleri Nelerdir?

Kaşmir lifi özellik bakımından merinos yünlerine çok benzemektedir. Kaşmir lifi medula, pulumsu yüzey ve korteks tabakalarından meydana gelir. Kaşmir yününün renkleri arasında kahverengi, beyaz, sarı, bej veya siyah vardır. Kaşmir yünü veren 1 tane kaşmir keçisinden ancak en fazla 250 gram kadar yün alınabilmektedir. Ancak alınan bu yün bir seri temizleme işleminden geçer. Bu işlemler kir, yağ ve bitkisel atıkların arındırmasıdır. Ve bu arındırma işleminden sonra ancak ve ancak 100 ila 150 gram kadar yün kalmaktadır. İşte kaşmirin pahalı olmasının ana sebebi budur.

kasmir yapimiKaşmir lifi mikroskop altına alındığı zaman, yün lifinde görüldüğü gibi örtü hücreleri az belirgin ve kalkık şekilde değildir. Kaşmirin pulları ince yapılı ve geniştir. İşte bu özelliği sayesinde kaşmir yünden daha parlaktır. Kaşmire yine mikroskop altında bakıldığında lifin enine görüntüsü ise neredeyse yuvarlak daireler şekildedir. Kaşmir lifi pul tabakasının aşırı ince olması sebebi ile bazlara karşı çok hassas bir özelliktedir. Ve bu nedenle sıvıları absorbe etme kapasitesi çok fazladır.

Kaşmirin Kullanım Alanları Nelerdir?

Kaşmirin üstündeki yani üst tabakasındaki kaba liflerden urgan, kilim, çuval, ip ve batteniye üretimi yapılmaktadır. Kaşmirin alt tabakasındaki liflerinden ise erkek ve kadın kumaşlarının yanı sıra palto, spor ceket, ipek kaşmir üretimi yapılmaktadır.

Kaşmiri sadece günlük hayatta değil yerel giysi yapımında da kullanmaktayız. Yerel giysi yapımında en çok atkı, şal ve kuşak yapımı için kullanılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder