Enginar Hangi Mevsimde Olur, Enginarın Faydaları Nelerdir?
Haziran ve Temmuz ayları arasında yetişen ve Türk mutfağında ayrı bir yeri olan enginarın aslında bir çok derde deva olduğunu biliyor musunuz? Evet, enginar saç bakımından, idrar zorluğuna ve daha bir çok sorununuza yardımcı olacak bitkiler arasında yer almaktadır. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz enginarın Latince adı ‘’ cynara scolymus’’ dur. Enginar bitkisi yaklaşık olarak 2 metreye kadar yükselebilir, bitkinin çiçekleri mor renktedir, enginarın çiçekleri sebze yaprakları ise ilaç olarak kullanılmaktadır.
Enginarın Yetiştiği Bölgeler Nerelerdir?
Enginar bitkisi Akdeniz bölgelerinde yetişen bir bitkidir.
Enginarın Kullanılışı Nasıldır?
Enginar bitkisinin çiçekleri yemek ve salatalarda kullanılır.
Enginarın İçindeki Maddeler
Enginarın içinde tanen, flavonal glikozidleri, cynarin ve onunda içerisinde cynoropicrin içeren acı bir madde bulunmaktadır.
Enginarın Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Enginarın tıbbi etkilerinin en başında karaciğere zarar vermeden safra akımını arttırmaktır. Bu etki cynarinden kaynaklanmaktadır.
• Karaciğerde kan akımını arttırıp bazı hastalıklara karşı karaciğerin daha hızlı iyileşmesini sağlar.
• Enginar safra kesesi ile karaciğerin çalışmasını hızlandırmaktadır. Bundan dolayı bu organlardan kaynaklanan dolgunluk hissi, bulantı, mide ağrıları ve gazları azaltır.
• Enginar kandaki yağ seviyesini düşürür. Safra taşlarının oluşumunda ve damar sertliğinde yüksek kan yağları seviyesi ön plandadır bu yüzden enginarın bu özelliği çok faydalıdır.
• Froehlich cynarinin yağ dokusunun erimesini ve bu yüzdende yağ hücrelerinin kana karışmasını engellediğini açıklamıştır. Yani bu şekilde kanda yağ hücreleri artmamaktadır.
• Tüm bunların yanı sıra enginarın özellikleri arasında cinsel gücü arttırdığı da belirtilmiştir.
• İdrar zorluğu yani idrare çıkma zorluğu yaşamaktaysanız yine enginar sayesinde bu sıkıntınızdan kurtulabilirsiniz. Enginar flavon glikozitleri sayesinde idrar söktürücü bir özelliği sahiptir. İdrare çıkma zorluğu yaşayan kişiler enginarın bu özelliğinden faydalanabilirler ve bunu kolaylaştırmak için ise 30 gram kadar kuru enginar yaprağı alın ve kuru enginar yapraklarını 1 litre kadar suda kaynatın ve bu karışımı günde 3 defa olmak üzere için.
• Eğer saçlarınız cansız yada güçsüz ise yine enginardan faydalanmanız mümkündür. Enginarın bu özelliğinden faydalanmak için enginarın tüylü yapraklarından kendinize çay hazırlayın ve bu hazırladığınız enginar çayı ile saçlarınızı yıkayın. Bunu düzenli olarak yaptığınız taktirde saçlarınız çok daha güçlü ve sağlıklı olacaktır.
Cok güldüm soruya ve cevabada bayildim:)) Malesef toplum olarak hizli hizli okuyoruz.. Ilk cümlede verilmis cevap diger Internet sayfalarinda ilk paragraflardaki sunumlardan sonra basliyorlar basliga.. Tesekkürler yararli bilginiz icin…
Basliga bak yaziya bak hangi mevsimde olur?
Son derece haklısınız. Yazının en başına ilave ettik 🙂