At Kestanesi Nasıl Bir Bitkidir Ve Hangi Bölgelerde Yetişir?

At Kestanesi Nasıl Bir Bitkidir Ve Hangi Bölgelerde Yetişir?

Latince adı ”aesculus hippocastanum” olan at kestanesi kalın gövdeli, 15 ila 20 cm yüksekliğinde üzeri dikenli yeşil meyveli ve baharda beyaz çiçekler açan bir bitkidir.

At Kestanesinin Yetiştiği Yerler

At kestanesi, Anadolu, Avrupa, Orta ve Güney Asya ülkelerinde yabani olarak yetişmesinin yanı sıra bahçe ve parklarda süs bitkisi olarakda yetiştirilmektedir.

At Kestanesinin Kullanılışı
• Ağaç gövdesinin tohumları, çiçekleri, yaprakları ve kabukları kurutulur ve kullanılacağı zaman su ile kaynatılarak tüketilir.
• Bitkinin kabukları genç dallarından alınmalıdır ve tohumları ekim ayında olgunlaşacağından ekim ayında tohumları tamamen toplanmalıdır.
• Tatlı kestane sadece ve sadece yaprakları tıbbi amaçlı olarak bronşitlerde balgam söktürücü olarak kullanılır.

At Kestanesinin İçindeki Maddeler Nelerdir?
• Tanen, acı madde, aesculin ve aescin adı verilen iki adet glikozid ve saponinler bulunur.
• At kestanesinin tohumlarında ise yağ, şekerler ve nişasta bulunur.

At Kestanesinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Saponinler diğer bitkilerde olduğu gibi at kestanesinde de bulunan bir öksürük ilacıdır. Aynı etkiyi tatlı at kestanesinin yapraklarında da bulabilirsiniz.
• At kestanesinin en önemli özelliklerinden biride toplar damarların tonusünü arttırarak toplar damarları daraltması ve kılcal damarlarda bulunan porları yani delikleri küçülterek dokulara sıvı geçişini engellemesidir. Bu etkilerin sayesinde toplar damar genişlemesi olan varis ile hemoroidlerin tedavisinde, çıkık, kırık, darbelerde, burkulmalarda ve bunlara bağlı vücutta bulunan şişmelerin önlenmesinde kullanılmaktadır. Bu gibi rahatsızlıklarda kullanılmasının amacı vücuttaki şişmenin sebebinin kılcal damarlardan dokulara sıvı sızması olmasıdır.

At Kestanesi (640 x 320)At kestanesi yine yaralarda sıklıkla kullanılır.
• At kestanesinden elde edilen yağlar ve merhemler harici olarak varis tedavisinde kullanılabilir.
At kestanesinin şişlikleri önleyen özelliğinden böbrek ile idrar kesesi arasında kalan taşların düşürülmesi için bile kullanılabilir. Taşın tahriş edici etkisi nedeni ile şişen idrar yolu geçişi tıkar. Fakat at kestanesinin etkisi ile bu şişlik iner, geçiş açılır ve taşı düşürme ihtimali fazlaca artar. Bu özellikten tamamen yararlanmak için ise 50 gram kadar kurutulmuş çiçek ve yaprak 1 litre kadar suda kaynatılarak günde 3 ila 4 bardak kadar içilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder