Akciğer Nedir, Akciğerlerin Görevi Nelerdir?
Akciğerler tam olarak nerededir ve ne işe yararlar hiç merak ettiniz mi? Eğer merak ettiyseniz şimdi sizlere sıkılmadan hızlıca okuyabileceğiniz bir şekilde akciğerlerin görevlerini kısaca açıklamak isteriz.
Akciğer Nedir?
Akciğerler kişide göğüs kefesinin içerisinde sağ ve sol tarafta iki parça halinde bulunurlar. Akciğerler en önemli solunum organlarındandır. Akciğerlerde sağdaki parça üç lobdan, soldaki akciğer parçası ise iki lobdan oluşmaktadır. Sol taraftaki akciğer parçasının iki lobdan oluşmasının sebebi insan kalbinin sol tarafta olmasından kaynaklanmaktadır. Sol taraftaki olması gereken üçüncü akciğer parçasının yerini kalp almaktadır. Göğüs kafesinin içinde ön tarafta olan kalp ve akciğer organları yine aşağıda karın bölgesinde olan diyafram kası ile çevrilidir.
Akciğerlerin Görevleri Nelerdir?
• Vücudumuzdaki solunum işlevini akciğerler yerine getirmektedir. Havadan oksijeni alır ve kanda birikmiş olan karbondioksiti atar. Bu sayede akciğerler solunu düzgün şekilde yerine getirmiş ve görevini tamamlamış olur.
• İnsanda kan her daim aynı sıcaklıkta durmamaktadır. Bazen kandaki ısı yükselebilir ve buda bir insan için oldukça tehlikeli hatta ölümcül olabilmektedir. Bu yüzden akciğerin ikinci bir görevi ise, vücutta ısısı yükselen kanı soğutmak ve vücut sıcaklığının dengede olmasına yardımcı olmaktır.
Akciğer Solunumu Nasıl Gerçekleşir?
Solunum dediğimiz zaman vücutta dolaşan kanda birikmiş olan karbondioksitin dışarı atılması ve oksijenin kana verilmesi anlaşılmalıdır. Bu sayede oksijen ile dolu olan kan tekrar vücuda gönderilir. Kan vücutta bir müddet dolaştıktan sonra kan hücreleri tekrar karbondioksit ile dolar. Karbondioksit ile dolu olan kan hücreleri yeniden temizlenmeleri amacı ile tekrar akciğerlere gelirler. Sizinde anlamış olduğunuz üzere bu insanlar açısından hayati bir döngüdür ve kişi yaşadığı sürece bu döngü devam etmek zorundadır.
Akciğerler görevlerini tek başlarına yerine getiremezler, akciğerler görevlerini ancak kalbin yardımı ile yerine getirebilirler.Vücudun içinde karbondioksit ile kirlenen kan toplar damarlarında yardımı sayesinde kalbe taşınır. Kalp yardımı ile akciğerlere toplanan kirli kan akciğerde alveol adı verilen minik hava keseciklerinde, dışarıdan alınan oksijen ile kanda bulunan karbondioksit değişir. Bu şekilde temizlenmiş olan kan kalbe tekrar yollanır ve kalpten atardamarlarında yardımı ile vücudumuza pompalanır.