Kediler hakkında herşey, Kedilerde tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Kimileri köpekleri çok sever kimileri kedileri ama bazen kimileri de ikisini de sever. Fakat bu yazımız özellikle kedileri sevenler ve onlara sahip çıkan ve onlara yanlarında bir yer verip aileden biri olarak görenler için.
Kedinizi çok seviyorsunuz ve onunla yaşamak istiyorsunuz öyle değil mi? Fakat bir kedi ile yaşamak bazen bir insan ile yaşamaktan çok daha zor olabilmektedir. Çünkü kediler tüy dökerler, olmadık yerde olmadık şeyleri yerler, her yeri tırmalamayı severler, çiçekleriniz ile fazla haşır neşirlerdir, kimi zaman yemezler kimi zaman içmezler her şeyi, aniden hastalanabilirler ve tabi birde tuvalet eğitimleri gereklidir.
Bu makalemizde sizlere eğer bir kediciğe sahipseniz A’dan Z’ye ona nasıl bakacağınızı, nasıl eğiteceğinizi ve onunla ilgili karşılaşabileceğiniz bazı sorunlara cevap vermeye çalışacağız.
Tuvalet Eğitimi
Kediler sevimlidirler, cana yakındırlar ve oyuncudurlar. Tüm bunların hepsi tamam ama eğer kediniz eğitim görmemişse o zaman özellikle tuvalet ihtiyaçlarını temiz ve hijyenik bir şekilde gidermeleri için sizin onlara yol göstermeniz gerekir demektir. Bu yüzden tatlı kedinize vereceğiniz kısa bir yardımdan sonra artık o da tuvalete gidecek ve sizler çok daha fazla rahat edeceksiniz demektir.
• Kediniz yavru iken ona sabır gösterin her eğitimde olduğu gibi kedi eğitiminde de sabırlı olmanız gerekmekte.
• Kedinizi özellikle su ya da süt içtikten sonra takip edin ve özellikle yavru kedi ise fazla dayanamayacak ve yarım saate kalmadan tuvalete gitmeye ihtiyaç duyacaktır.
• Kediniz tuvalete gitmek istediğinde muhakkak yerleri patileri ile eşeler ve koklamaya başlar, tuvaletini yapacak bir yer arar. İşte tam bu sırada siz onu takip edecek ve hemen nazikçe yakalayacaksınız. Kibarca tuttuğunuz kedinizi vakit kaybetmeden hemen kumunun olduğu yere götürün. Ve tam kumun ortasına kedinizi bırakın. Başta kumdan kaçacaktır ama siz her seferinde onu tekrar ve tekrar kumun üstüne geri koyun.
• Kediniz kumdan bir kere kaçmış ve çoktan etrafa tuvaletini yapmaya başlamış ise o zaman tuvaletini yaptığı yerlere biraz kum serpin ve yine tuvalete çıkmaya ihtiyaç duyduğu anda onu yakalayın ve kuma götürün. Daha önce yaptığı yerlere kumu serpmeniz demek aslında nereye yapması gerektiğini ona doğal olarak hatırlatmak demektir. Sizin kum serptiğinizi fark ettiğinde kumu inceleyecek ve aslında nereye tuvaletini yapması gerektiğini algılayacaktır. Merak etmeyin çok kısa sürede kendiliğinden kum kabının yolunu kendisi bulacaktır.
Kediniz Saksı Çiçeklerinize Rahat Vermiyorsa
Siz bir kedi severseniz o zaman saksı çiçekleriniz ile sorununuz var demektir. Çünkü afacan kediniz saksılarınıza rahat vermeyecektir. Bunun için yapmanız gereken ise ona ihtiyacı olan otları sağlamaktır. Gerektiğinde onu dışarı çıkarmak ve eğer yapabilirseniz odasına biraz da olsa otluk bir alan yaratmalısınız. Çünkü tüm gün evde kalan kedileriniz köpekler gibi her gün düzenli olarak dışarı çıkmadıkları için muhakkak daralacak ve tabiat özlemi çekeceklerdir.Özellikle hem kedisi olan ve birçok da saksı çiçeğine sahip olan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus birçok saksı çiçeğinin kediler için zehirleyici etkide olmasını bilmenizdir. Fakat eğer siz bir kedi severseniz ve evde de afacan bir kediniz var ise o zaman sarmaşık çiçeğine evinizde yer vermemeniz gerekmektedir.
Kedim zehirli Bir Şey Yerse Ne Yapmalıyım?
Elbette her şeyden önce onu hemen veterinere götürmelisiniz ama bundan önce sizde müdahale etmek istiyorsanız o zaman onu acilen kusturmanız gerekmektedir. Kedinizi hemen kusturmak için ise tütün ve kahveyi alın ve bunları bir miktar su ile karıştırın ve bu karışımı kedinizin ağzına sürün bunu yapar yapmaz kediniz kusmak isteyecektir. Fakat bu sistemi kedinizin boğazına kaçan bir nesne veya yemek için uygulamayın çünkü bu durumda boğazını daha fazla tıkamış olacaksınız.
Kedimi Ne Zaman Yıkamalıyım?
Öncelikle bilmeniz gereken husus kedinizi yıkamanız gerektiğidir. Yani Kediler asla yıkanmazlar! Kediler ancak ve ancak kimyasal bir maddeye yanlışlıkla batmışlarsa ya da üzerlerine kendilerinin temizleyemeyeceği derecede büyük bir madde yapışmış ise ancak o zamanlar kedinizi yıkamanız söz konusudur.
Kedim Kitaplarıma Rahat Vermiyor
Eğer sizde bir kitap kurdu hem de bir kedi sahibi iseniz o zaman kitaplarınız ve kedileriniz savaş halinde olacaktır. Bu yüzden ikisinden de vazgeçmemek için kitaplarınızı kitaplığınıza çok sıkı bir biçimde yerleştirmektir. Böylece afacan kediniz kitaplarınızı çekemeyecek ve onları bir güzel dişleyip patileyemeyecektir. Bu arada kitaplarınızı istediğiniz kadar yukarı koyun fark etmez bugün ulaşamazsa yarın ulaşacaktır o yüzden kitapları çok sıkı bir arada koymak bu soruna tek çaredir.
Kedi Tüyleri Giysilerinizin Her Yerinde mi?
Tamam, panik yok bunu da halledeceğiz. Özellikle kedi tüyleri için satılan özel fırçalar vardır ve bunları birçok web sitesinden ve veteriner kliniklerinden satın alabilirsiniz. Ama henüz bir fırça almamış ve acilen tüyleri temizlemeniz gerekiyor ise o zaman hemen bir koli bandı alın. Koli bandının yapışkan olan kısmını dışarıya doğru verin ve bandı elinize dolayın. Eliniz ve koli bandı ile giysinizin tüylü kısımlarına dokunarak geçin. Unutmayın sakın fazla bastırmayın hafif hafif bastırın eğer fazla bastırırsanız o zaman tüyleri toplamak yerine daha fazla giysiye yapıştırırsınız. Kedi tüyleri hakkında daha çok bilgiye ihtiyacınız var ise, kedi tüylerinin insan sağlığına zararlı olup olmadığını incelediğimiz bu konumuza da bakabilirsiniz. Ayrıca kediniz çok tüy döküyor ise hasta olabilir. Bu konumuz sayesinde kedilerde tüy dökmesi konusunu inceledik.
Yavru Kedini Nasıl Besleyebilirim?
Yavru kediniz için pet shoplar da ve veterinerlerde biberon seti satın alabilirsiniz. Eğer henüz bir biberon setiniz yok ise o zaman eski usul şırınganın iğnesini çıkarıp biberon gibi ağzından süt ile beslemeniz gerekmektedir. Unutmayın sütü bir anda ağzına boca etmeyin yavaş ve nazik bir şekilde sabırla besleyin.
Temizlik Malzemeleri Kedime Zarar Verir mi?
Evet, hem de sandığınızdan daha çok zarar verir bu yüzden temizlik yaparken muhakkak kedinizi temizlik yaptığınız bölgeden başka bir bölgeye almanız gerekmektedir. Özellikle kedinizin kaplarını sabunlu su ile yıkayıp iyice soğuk su ile durulayınız. Tabi kedi kumu olan kum kabını arda sırada çamaşır suyundan geçirmelisiniz fakat temizledikten sonra soğuk su ile durulayıp iyice kurutmayı ve çamaşır suyu kokusundan kum kabını iyice arındırmayı unutmayın. Unutmayın çamaşır suyu ve benzeri hiçbir temizleyiciye kedinizin ulaşmasına izin vermemelisiniz bu yüzden bu tür tehlikeli temizleyicileri muhakkak güvenli bir yerde tutmanız gerekmektedir.
Kedimin Tüylerini taramalı mıyım?
Kediniz taranmayı o kadar sever ki hayal bile edemezsiniz. Kedilerin en sevdikleri şey taranmaktır. Eğer kedinizi tararken hem daha iyi şekilde tüylerini temizlemek hem de aynı anda tüylerini parlatmak isterseniz o zaman genzine ve gözlerine kaçırmadan taramadan önce kedinizin tüylerine talk pudrası serpin ve ondan sonra yavaşça kedinizin tüylerini taramaya başlayın.
Kedimin Sağlığı Hakkında Endişeliyim
Kedime Aspirin Versem Olur mu?
Ne olursa olsun kedinize sakın aspirin vermeyin çünkü kedinizin aşırı hassas bir midesi vardır ve bu yüzden aspirin kedinizin midesini kanatabilir, ölümüne neden olabilirsiniz. Kedinize ne olursa olsun sakın insan ilaçlarını vermeyin ve kedinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız o zaman vakit kaybetmeden onu hemen en yakın veterinere götürün.
Kedim İshal Ne Yapmalıyım?
Elbette bu durumu veterineriniz ile hemen görüşmelisiniz. Buna ek olarak da ishal durumunda aşırı su kaybı ve mineral kaybı olacağı için 1 litre temiz içme suyuna 1 çorba kaşığı kadar tuz ve şeker ilave edin ve suyu bu şekilde kedinize verin. Bu şekilde kaybettiği mineralleri geri alacaktır.
Kedimin Ateşi Çıktığını Nasıl Anlarım?
Bunu tam olarak net anlamanız için en doğru yöntem bunu anal olarak bir ateş ölçer yardımı ile ölçmenizdir. Normal olarak ateşin 36 ila 37 derece arası olması gerekmektedir. Unutmayın kediniz halsiz ve isteksiz ise ateşi yüksek olma ihtimali vardır. Kediniz normal dışı hareketler sergiliyor ise o zaman sakın kedinizi gözünüzün üzerinden ayırmayın.
Ben yeni 3,6 aylik alcam iyi olurmu