Çocuğunuzun Psikolojik Sağlığı İçin 10 Adım
Her anne babanın ideal, akıl yapısı ve karakteri oturmuş bir evlat yetiştirebilmeleri için dikkat etmeleri gereken çok fazla husus vardır. Fakat bu hususların en önemlisi çocuğunun psikolojik durumudur. Çoğu ana baba evlatları için bir çok şeyi düşünür yeme, içme, giyim ve eğitim. Fakat en önemli olan unsur ve hatta hayati olan unsur olan psikolojiyi akıllarına dahi getirmezler. Ne kadar güzel eğitmiş, giydirmiş, içirmiş olursanız olun eğer çocuğunuzun psikolojik durumunu düşünmezseniz gözünüz gibi baktığınız evladınız topluma yararlı bir birey olamamanın da ötesinde zararlı bir birey dahi olabilir.
10 Önemli Adım
- Çocuk psikolojisi hakkında bilgiler toplayın, kendinizi eğitin. Çocukta oluşabilecek rahatsızlıkları önceden öğrenin ve takip edin.
- Çocuk büyütmenin sadece yedirme ve içirme olmadığının farkına varın. Evladınızın psikolojik evrelerinin farkına varın. Evladınızın ruhsal durumunu takip edin ve zor anlarında yanlarında olun.
- Evlat sahibi olmadan önce bunu istemelisiniz. Yani isteyerek ana-baba olun. Çocuk büyütme isteği içinizde daima olsun ve bundan önce çocuk sahibi olmayın.
- Çocuğunuz ile aranızı iyi tutun ve ona zaman ayırın.
- Aile ortamında ideal bir düzen sağlayın. Eğer bunu başarırsanız evladınız ideal bir şekilde psikolojik ve fiziksel açıdan gelişmesini sağlayacaktır.
- Hem anne hem de baba ayrı ayrı evlatlarına onları önemsediklerini hissettirmelidir. Hem anne hem de baba evlatlarına sevgi mesajları göndermelidir. Evlatlarınızı önemsediğinizi ayrı ayrı olarak onlara hal ve tavırlarınız ile hissettirin.
- Evlatlarınıza yaşlarına uygun görevler verin ve başardıklarında onları mükafatlandırmayı unutmayın.
- İleride problem yaratabilecek ve yanlış olan tutum ve davranışlarının önüne geçin ve bu konularda onları yaşlarına uygun şekilde ve iyi bir ilişki içinde gereken cezalarını verin.
- Evladınızı aşırı derecede korumayı ve kollamayı artık bırakın. Onu asla başkaları ile kıyaslamayın, her zaman onun yaşına uygun hareket edin ve anne baba olarak ona farklı farklı davranmayın.
- Onun problemlerine zamanında müdahale edin. Okulu, sosyal hayatı, arkadaşları ve çevresi gibi konularda hassas davranın ve sürekli izlemede olun.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ