Araç Üzerinde Yer Alan Sıvılar Ve Önemleri Nelerdir?
Evet, sevgili hanımlar kim demiş bizler aracımızın yapısını ve barındırdığı özellikleri merak etmeyiz diye? Elbette ederiz ve özellikle ehliyetini yeni alacak olan bayan arkadaşlarımız için bu yazı çok faydalı olacaktır. Çünkü arabamızın içindeki bazı sıvılar arabamız için hayati öneme sahip olan sıvılardır ve düzenli olarak kontrolleri ve takiplerinin yapılması gereklidir. Bu neden ile sizlere aracınızı daha yakından tanımak hem de yeni ehliyetini alacak olan tüm ipuçlarım okuyucuları için ek bilgi olacak bu makaleyi hazırlamak istedim.
Arabanın bakımına geçmeden önce sitemizde bulunan bazı konuları size önermek isterim. Benimde başıma çok gelen sorunlardan biri araba yolculuğunda araç tutması dediğimiz mide bulantısı sorunudur. Bu konumuz araba tutmasına iyi gelen yöntemlerden bahsetmektedir. Başka bir önerimde arabanızın iç temizliği hakkında olacak. Bu makalemiz sayesinde detaylı bir şekilde arabanın iç temizliğini nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Malum 2015’in ilk haftalarına girdiğimiz bu günlerde hava şartları oldukça çetin ve soğuk geçmekte. Her sabah işe giderken arabanın camının buzlanmasından rahatsızlık duyursanız bu makalemiz bir göz atmanızı da önerebilirim.
Araç Üzerindeki Sıvılar
Motor Yağı: Motor yağının arabadaki görevi arabanızın bütün hareketli aksamı üzerinde incecik bir tabaka oluşturarak aşınmayı ve sürtünmeyi azaltmaktır. Bunun anlamı ise, arabanın tekerleklerine çok daha fazla güç aktarıldığı demektir. Motor yağının bir diğer özelliği ise, içerdiği bazı deterjanlar sayesinde arabanızın motorunu temizlemeye yardımcı olması, pasa karşı arabanızı koruması, aynı zamanda ise silindirlerin çevresindeki yüksek ısının bir kısmını kartere indirmeye yardımcı olmasıdır.
Şanzıman Yağı: Bu yağı en az 2 yılda bir veya 40 ila 60.000 kilometrede bir değiştirmeniz gerekmektedir.
Direksiyon Hidroliği: Hidrolik direksiyon sistemleri için kullanılan bu yağ genelde fazla sorun yaratmaz. Fakat periyodik bakımlarının eksik edilmemesinde fayda vardır. Direksiyon hidroliği biterse ne olur? pek korkulacak bir durum değildir. Direksiyonda ağırlık hissedilir. Bu durumda ilave ederek eski performansı geri kazanır.
Fren Hidroliği: Hidrolik yağı genelde sıcak havalarda kaynama yapan bir yağdır. Bu yüzden bu yağın en az her 1.5 yılda bir değiştirilmesinde çok fayda vardır.
Klima Gazı: Klima gazının dolumunu sakın kendi başınıza yapmaya kalkmayın. Klima gazı sadece ve sadece uzman kişiler tarafından dokunulması gerekir. Klima gazını dolumu, motor kaput kilidinin arkasında bulunan alüminyum borular üzerindeki kapaklardan yapılmaktadır. Klima gazının kontrolü her yıl yapılmalı ve değişimi ise en az 2 yılda bir olmalıdır.
Antifriz: Soğuk havalarda suyun donmaması ve radyatörün paslanmaması için antifiriz radyatör suyuna ilave edilir. Antifriz her yıl kontrolden geçmeli ve gerek görüldüğünde değiştirilmelidir.
Cam Suyu: Cam suyunu sadece saf su yerine deterjan katkılı su koymanız camlarınızın temizliği açısından daha faydalıdır. Cam temizleme suyu bittikçe yeniden doldurulmalıdır.
Çok güzel bir domain ve içerik olarakta güçlü oluşturmuşsunuz tebrikler.
Çok teşekkürler.