Düzenli uyku ve yaşam kalitesini artırmanın yolları
Uyku hepimizin aynı su gibi ihtiyacı olan bir şeydir. Fakat uyku ihtiyacı hayatımızın her evresinde değişmektedir. Örneğin yeni doğmuş bir bebek günün neredeyse tamamını uyuyarak geçirmektedir. Bildiğiniz üzere büyüme hormonu uykuda salgılandığı için bebeklerin ve özellikle de çocukların düzenli bir uyku sistemine ihtiyaçları vardır. Çocuklar düzenli ve yeterli uykuya ihtiyaç duyarken yetişkin insanlar için günde 7 ila 8 saatlik uyku yeterlidir. Ama bu ilerleyen yaş ve dönemlerde günde 4 saate kadar düşebilir. Ama bu tür bir uyku sağlıklı bir uyku sistemi değildir. Her bireyin uyku gereksinimi faklıdır.
Uzun süre uykusuz kalmanın insan sağlığına verdiği zararları biliyor musunuz? Mesela 7 gün ve üzeri uykusuzluk ölüme neden olabilir. Bir haftalık uykusuz kalan insanda ne tür sorunlar oluştuğunu merak ediyorsan bu konumuza bir göz atabilirsin. Birde uykusuzlukta şikayetçiyseniz bu konumuzda şifalı bitkiler sayesinde uykusuzluk sorunlarınızı yenebilirsiniz.
Hayatımızda gün içerisinde aslında özellik üç önemli saate dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu saatler saat 23.00 ila 03.00 arasındadır. Neden diyecek olursanız bu saatler arasında vücudumuz çok önemli bir hormonu salgılamaktadır. Bu hormon vücut direncimizi yani vücut bağışıklığımız için çok önemli bir hormondur. O yüzden günün bu saatlerinde ışıksız bir ortamda alınan rahat bir uyku neredeyse hayati önem taşır.
İnsan için uyku başka bir anlamda da ruh sağlığının bir göstergesidir. Çünkü stresli veya psikomatik hastalığı olan bir insan kolay kolay uyuyamaz ve uyku kalitesi çok düşer.
Kaliteli Bir Uyku Almak İçin
• Kaliteli bir uykunun ilk sırrı her gün düzenli olarak aynı saatte uyumaktır.
• Gün içinde güneş ışığından en üst düzeyde faydalanabileceğiniz ortamlar olmaya çalışın ya da bulunduğunuz ortama güneş girmesini sağlayın.
• Eğer işe yürüyerek gidebiliyorsanız yürüyün. Eğer iş yeriniz çok uzakta ise o zaman işe gitmeden önce kısa da olsa bir yürüyüş yapın.
• Gün içinde aldığınız kahve miktarını azaltın. Günde 2 fincandan fazla kafein almamaya çalışın.
• Eğer uyku sorunu yaşıyorsanız kafeinden tamamen uzak durun.
• Eğer gündüz uykunuz geliyor ise o halde kısa bir şekerleme yapabilirsiniz gün içerisinde. Fakat özellikle gece uyuyamıyorsanız o zaman gündüz kesinlikle şekerleme dahi yapmayın.
• Yatak odanız yatak odanız olarak kalsın ve çalışma odasına çevirmeyin yani yatak odanızda çalışmayın.
• Yattığınız yatağın kaliteli ve ortopedik olmasına dikkat edin. Yatağınıza harcayacağınız para aslında sağlığınız için harcadığınız paradır.
• Yatak odanızda aşırı ısı, gürültü, nem ve ışık var ise bu unsurları yok edin. Kendiniz için olabildiğince güzel bir uyku ortamı hazırlamanız için bazı etmenleri gözden geçirmeniz gerekebilir.
• Uyumaya karar vermeden önce günlük yaptığınız her şeyi bırakın ve rahatlamaya geçin. Kendinizi ve bedeninizi uykuya hazırlayın.