Bitkiler ve Şifaları
Günlük kullandığımız otları az çok hepimiz tanıyor ve verdikleri şifaları biliyoruz. Fakat daha adını bile duymadığımız bitkileri ve bizlere verdikleri şifaları, diğer bitkileri bildiğimiz gibi biliyor muyuz? Pek değil öyle değil mi? O zaman, adını pek duymadığımız ama aslında bizlere çok büyük şifaları ve faydaları olan bitkileri biraz daha yakından tanımaya çalışalım.
Besbase
Besbase bitkisini pek fazla tanımasakta, aslında her evde bulunması gereken bir bitkidir. Çünkü bu bitki, günlük hayatta sık sık rastladığımız ve canımızı sıkıp, biz rahatsız eden bazı sorunların hızlı çözümüdür.
Besbase bitkisi,özellikle balgam ve safra söktürücü özelliği ile tanınır. Fakat bunun yanı sıra besbase kurt düşürttüren bir etkiye de sahiptir.
Boru Çiçeği (Çan Çiçeği)
Boru çiçeği bitkisi, çağımızın rahatsızlıklarından olan ve hemen hemen her 10 kişiden beşinde olan, astım, bronşit ve nefes darlığını tedavi etmede birebirdir.
Çekem
Bu bitki romatizma ağrılarını gidermekte özellikle kullanılır. Fakat bunun dışında, tansiyonu düşürür ayrıca kuvvet verici bir özelliği vardır. Bunların dışında, kusturma ve idrar arttırma özelliklerine sahiptir.
Asma
Bildiğimiz asma ilave edilerek yapılan ilaçlar kanamayı durdurur, vücuda güç verir, sarılığın önünü keser ve ishal sorununu giderir.
Balık Otu
Balıkotu aslında çok ama çok tehlikeli bir uyuşturucudur. Genelde sara nöbetlerini azaltmak için kullanılan balıkotu, dahilen kullanıldığında kurt düşürücü vazifesi görmektedir.
Banotu
Gavur haşhaşı olarak da bilinen banotu, otsu ve yumuşak tüylü bir bitkidir. Banotu bitkisinin bilinen 6 türü bulunmaktadır. Genelde, siyah ve mısır banotu çeşitleri tedavide kullanılan çeşitlerdir. Mısır banotu Malatya’da çok görülmektedir. Siyah banotu ise, tüm Trakya ve Anadolu bölgesinde bulunmaktadır.
Banotu, güçlü bir ağrı kesici ve uyuşturucudur. Bilinçsiz kullanıldığında, zehirlenmelere yol açma tehlikesi vardır.
Çörek Otu
Her yerde bulabileceğimiz çörekotu, koklandığı taktir de baş ağrısını hemen keser. Çörekotu, bağırsak ve mide gazlarını söktüğü gibi, hazmı kolaylaştırır ayrıca iştah açmakta da birebirdir. Çörekotu aynı zamanda, dinçlik ve kuvvet vermektedir.
Defne
Defne bitkisini herkes bilir. Ama ya şifalarını? Defne, Vücuda ferahlık verir, iştah sorunu olanlarda iştahı açar, terletir ve vücuttan toksinleri atar, ateşi düşürmekle kalmaz, idrar ve adet söktürme de birebirdir. Ayrıca, defne sinir ağrıları çekenler için çok faydalıdır.
Eğrelti Otu
Çok ama çok eski zamanlardan bu yana eğreltiotu, bağırsak parazitlerinin yok edilmesinde kullanılır. Ama eğreltiotu, gerekli olan miktardan fazla kullanılmamalıdır.
Gelincik
Gelincik, yanıkların tedavisinde, kusmayı ve ayrıca kan tükürmeyi önlemede kullanılır.Bronşit, nefes darlığı ve astımı rahatlatmada da gelincik kullanılmaktadır.
Güzel Avrat Otu
Güzelavrat otu, birçok tür ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, beyin, sinir, kalp, astım, bağırsak, mide, ve ayrıca ağrı kesici ilaçlardır.
Hanımeli
Hanımeli bitkisinin her zerresi başka bir derde devadır. Hanımeli’nin yaprakları tıp alanında gargara için kullanılmakta, çiçekleri antispazmodik olarak, meyveleri ise, kusturmada ve idrar söktürmede işe yaramaktadır.
Hatmi Çiçeği
Hatmi çiçeği, tahrişleri gidermede ve göğsü yumuşatmada kullanılmaktadır.