Vegan Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
Vegan olmak, çok zorlu bir yola çıkmak demektir. Çünkü veganlar, vejeteryanlara sanıldıkları gibi benzemezler. Veganlık ile vejeteryanlık arasında gerçekten çok büyük bir uçurum vardır. Veganlığın yolu çok daha zorlu ve engebelidir. Vejeteryanların dahi yiyebildikleri yiyecek ve içecekleri veganlar yiyip içemezler. Vegan olmak demek sadece sofralarını sonsuza kadar benzeri görülmemiş bir şekilde değiştirmek demek değildir.
Vegan olmak demek hayatı tamamen değiştirmek demektir. Sadece yeme içme ile bitmeyen veganlığın fedakarlığı ev eşyalarına, giysilere hatta ve hatta alet ve edavatlara kadar uzanır. Eğer sizde vegan olmak istiyor ya da yeni bir vegansanız işte işlerinizi kolaylaştıracak ve size moral olacak bazı adımları vegan olmak için ne yapmalıyım makalemizde sunmaya çalışacağız.
Vegan Olmak İçin İzlenecek Yollar
- Eğer vegan olmaya niyetlendiyseniz, o zaman önce sakin olmalısınız.
- Nasıl bir dünyaya adım attığınızı iyice öğrenmelisiniz.
- Kendinizi veganlığa psikolojik olarak hazırlamalısınız.
- Vegan olurken tam olarak ne yaptığınızı bilmelisiniz.
- Veganlık hiç kolay değildir, bu yüzden çevrenizde size ve kararlarınıza saygı gösteren insanlar ile bu kararınızı paylaşmalı ve onlardan destek beklediğinizi onlara bildirmelisiniz.
- Çoğu veganlar ilk 3 ya da 6 ayda veganlıktan maalesef vazgeçerler. Sizde bu kişilerden olmak istemiyorsanız, veganlığa psikolojik hazırlandığınız gibi maddi olarak da hazırlanmalısınız. Çünkü, vegan yemek ve içecekleri her yerde kolay bulunan besinler değillerdir.
- Vegan olduğunuz da sadece besinlerde değil, giysi, aksesuar hatta ve hatta evde kullandığınız araç ve gereçler dahi değişmek zorundadır.
- Gerçek veganlar hayvani hiçbir besinin yanı sıra, hayvani hiçbir giyecek veya malzeme dahi kullanmazlar. Bu neden ile vegan olmaya başlamadan önce her konuya hazır olmalı ve tam bir vegan beynini kafanızda oturtmalısınız.
- Vegan olduğunuz zaman kısa bir süreliğine her şey size farklı görünecektir bu yüzden panik yapmamalı ve olabildiğince sabır göstermelisiniz. Veganlığın ilk 6 ayını başarı ile aştığınızda o zaman artık korkulacak bir şey yok demektir.
- Eğer vegan olmaya gerçekten kararlıysanız o zaman evde diğer aile bireyleri ile yani vegan olmayan ile tam bir uyum sağlamak zorundasınız. Siz vegansınız ama onlar değil bunu unutmayın.
- Aile bireyleri ile tartışmayın, sadece onlarla konuşun ve yemek programını gerekirse ayrı saatlerde yapın.
- Eğer yapabiliyorsanız kendinize küçük bir buzdolabı alın. Kendinizi diğer aile bireylerinin gıdaları bulunan buzdolabından uzak tutun.
- Odanızı tamamen vegan kurallarına göre yeniden dekore edin.
- Tüm vegan geleneklerine uymayan kıyafetlerinizden kurtulun ya da onları bir kuruma bağışlayın. Bu veganlıktan önceki yaşam biçiminizi kendinize affettirmeniz için psikolojik bir destek sağlayacaktır.
- Takılarınızı ve aksesuarlarınızı gözden geçirin. Eski deri kemerleri de unutmayın.
- Vegan gruplara katılın ve olabildiğince çok vegan arkadaş edinin.
- Vegan etkinliklerini es geçmeyin.
- Bol bol barınakları ve hayvanat bahçelerini ziyaret edin.