Erteleme Hastalığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Erteleme Hastalığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Bazen günlük yapmamız gereken işleri yapmak hatta bu işlere başlamak bile zor gelir. Bazı insanlar için çok basit olan ve çok kısa sürede yapılabilen işler, bazı insanlar için çok zor ve çok vakit alıcı olabiliyor. Bu nedenlerin altında erteleme hastalığı dediğimiz ve çoğumuzun farkında bile olmadığı bir rahatsızlık yatmaktadır. Elbette bu erteleme hastalığı dediğimiz rahatsızlık ölümcül bir rahatsızlık değildir. Bu bir sağlık sorunu değildir fakat hayatımızın akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Ödememiz gereken faturaları paramız olduğu halde ödemiyorsanız, çok önemli bir sınavınız var ama yarın çalışırım diyor ve ertesi güne ya da son güne kadar bekletiyorsanız, yapmak zorunda olduğunuz işleri devamlı bir sonraki saate, güne hatta aya erteliyorsanız, şu anda doğru yerdesiniz çünkü birazdan size erteleme hastalığından kurtulmanın yollarını kısa kısa ve basit yollardan anlatacağız. Yapmanız gereken veya yapmak istediğiniz şeyleri neden erteliyoruz. Yani bugünün işini neden yarına bırakıyoruz? Öncelikle kendinize sormanız gereken soru budur. Başka bir değişle işlerimizi ertelemenin altında yatan gerçek sebepler nelerdir? İşte sizlere en sık görülen erteleme sebepleri.

Başarısızlık Korkusu

İşlerini zamanında ertelemeden yapan insanlarda olan ortak özelliklerden bir tanesidir. Bu insanların bu işleri başarabileceklerine inanmalarıdır. Başarısızlık korkusu olan insanlar ise, yapılacak işleri devamlı ertelerler. Çünkü o iş için kendilerini yetersiz hissederler. Bu başaramama korkusu sebebi ile ve bu korku ile yüzleşmemek için devamlı olarak başaramamaktan korktukları işleri ertelerler.

erteleme hastaligi

Mükemmeliyetçilik

Mükemmeliyetçilik ayrıca ele alınması gereken bir konudur. Mükemmeliyetçi insanlar her şeyin tam ve sorunsuz olmasını isterler. Bunun altında yatan sebep, gelebilecek eleştirileri çok fazla önemsemeleridir. Eleştirilere karşı hassastırlar. Yaptıkları işlerde en ince detaylarına kadar inerler ve bu durumda gereksiz vakit kaybı ve kişinin işten soğumasına sebep olur. Sonuç olarak işi tamamlayamazlar ve erteleme hastalığına yakalanıp, işlerini ertelerler. Tamamlasalar bile beğenmezler ve tekrar başlarlar, bu durum böyle devam eder ve bir yere varamazlar.

Boşluk Kaygısı

Boşluk kaygısı erteleme hastalığının ilginç sebeplerinden biridir. Kişiler yaptıkları işi tamamladıklarında, yapacak başka bir işleri olmamalarından ve bir boşluğa düşeceklerinden korkarlar. Bu neden ile bitirebilecekleri işleri dahi devamlı ertelerler. Amaçlarına ulaşabilecek veya işlerini bitirebiliyor olmak bu tür insanları korkutur ve bu genel olarak hiperaktif insanlarda görülen bir durumdur.

Erteleme hastalığımızın altında yatan sebepleri inceledik, sırada bu erteleme hastalığından kurtulmanın yollarını sizlere madde madde aktaracağız. Yukarıda bahsettiğimiz sebepler, başarısızlık korkusu, risk alamama ve boşluk kaygısı genel sebebi özgüven eksikliğidir. Erteleme hastalığı ile özgüven eksikliği doğrudan ilişkilidir.  Şimdi hep beraber nasıl özgüven inşa edebiliriz bir bakalım.

Zamanı İyi Yönetin

Yaşadığımız yüzyılda, gelişen teknoloji sayesinde zamanı yakalamak çok kolay olmayabilir.  Bu yüzyılda eskiye göre günlük yapmamız gereken işlerin sayısı daha fazladır ve zaman gerçekden çok çok önemli bir unsurdur. Bu yüzden planlı ve programlı yaşamaya gayret etmeliyiz. Günlük yapmamız gerekenlerin bir listesini çıkartıp bu listenin dışına çıkmadan amaçlarımızı gerçekleştirmeliyiz.

Engeller

Bir işe başladığımızda, o işi yapmamamız için bir çok engel çıkar karşımıza. Bu engeller sizi bezdirebilir ve işi ertelememize neden olabilir. Bu engellerin oluşması sizin elinizde olmayabilir, sizden kaynaklanmayabilir. Her ne şekilde olursa olsun engelleri en kısa zamanda kaldırarak, işleri mümkün olduğunca az erteleyerek amaçlarımıza ulaşmalıyız.

Girişken Olun

Yapmanız gereken şeyler var fakat üzerimizde çok büyük bir atalet var. bu ataleti yenmek için yapmanız gereken işin sonucunu düşünün, yani o işi bitirdiğinizi ve üzerinizden, omuzlarınızdan büyük bir yükün kalktığını ve hafiflediğinizi düşünün. Bu sizi motive edecektir ve ataletinizi yenerek işe girişmenizi sağlayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder