Et Pişirmenin Püf Noktaları
Yemek yaparız, kim yapmaz ki, hem de seve seve yaparız. Ama her yemek hem kolay yapılmaz hem de yapılışının sonrasında kötü kokusu ile evi sarar. Eğer kokusu yoksa ızgaraya tencereye veya tavaya yapışır. Özellikle et yemekleri bu saydığım sıkıntıları bizlere yaşatır. Pekiyi ne yapacağız? Cevapları çok basit, işte sizlere evde et yemekleri pişirmenin püf noktalarını ve et yemeklerinde nelere dikkat etmemiz gerektiğini kısaca anlatalım.
Etleri Hızlı Pişirelim mi?
Et yemekleri kolay kolay pişmez, bunu hepimiz biliriz. Ama evde de yemek, yemek saatinde hazır olmalı öyle değil mi. O zaman ne yapmalı, mutfağa saatler öncesinden girip, günümüzün yarısını mutfakta mı geçirmeli. Hayır, işini bilen ev hanımları bunu yapmaz. İşini bilen ev hanımları et pişirmenin püf noktalarını çok iyi bilirler.
- Eti hızlı pişirmek için ilk olarak, pişirilecek eti bitkisel yağın içinde bir müddet bekletip, etin iyice yumuşamasını sağlarız. Pişirme noktasına geçtiğiniz zaman tencerenin veya tavanızın içine yarım limon sıkarız. Bu sayede hem daha hızlı pişirirsiniz hem de yemeğinizin lezzetini arttırırsınız.
- Eğer, o anda elinizde bitkisel yağınız yok ise, yine tencere veya tavanızın içine bir parça ekmek içi veya biraz sirke ekleyerek de yine pişireceğiniz etinizin pişme hızını arttırabilirsiniz.
- Misafir ağırlayacaksanız ve çok az zamanınız varsa, o zaman sizlere etlerinizi sote yapmanızı öneririm. Sote yapılan etler hem daha hızlı pişerler hem de daha yumuşak olurlar.
Mutfakta Ağır Et Kokusu Olmasın
Eğer sizde, mutfakta et ve tavuk gibi yemeklerin kokularından hoşlanmıyorsanız, yapmanız gereken tencerenin içine kabuğu soyulmuş bir soğan atmak olacaktır. Çünkü soğan tüm o ağır kokuları hemen emecektir.
Etlerin Kurumasını Önleyin
Pişireceğiniz et veya tavukların fırından kurumuş halde çıkmasını istemiyorsanız, fırınınızın içine su dolu bir kap koymanız yeterli olacaktır.
Et Hakkında Bilgilerimizi Tazeleyelim
Hanımlar unutmayalım ki etler eğer gerektiği gibi korunmazsa çok hızlı bozulurlar. Ve bozulan etin yenmesi durumu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden et hakkındaki eski bilgilerimizi şöyle bir gözden geçirelim derim, siz ne dersiniz?
- Etler buz dolabının dondurucusunda saklanmalıdır. Eğer buzdolabınızda dondurucu yoksa, o halde elinizden geldiği kadar çok dolabınızı soğutmaya bakın.
- Kırmızı et özellikle mineral ve vitamin kaynağıdır. Bunun yanı sıra demir ve çinko deposudur.
- Vakumla paketlenmiş etin rengi, eğer et taze ise bordo veya morumsu renkte olmalıdır.
- Kasaptan aldığınız etin rengi hava ile temas etmiş olduğu ve miyoglobin hücreleri oksijeni aldığı için etin rengi parlak kırmızı olmalıdır.
- Buzdolabında etiniz beş günden fazla durmuşsa ve rengi kahverengine dönmüş ise, ayrıca yapışkan bir his uyandırıyorsa dokunduğunuzda bu et bozulmuş demektir.