Kuş Kafesi Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?
Kuşları kim sevmez?. Hepimiz ya kuş almak isteriz, ya da muhakkak zamanında bir veya birkaç tane kuşumuz olmuştur. Ama gerçeği söylemek gerekirse ne kadar iyi baktığımızı söylersek söyleyelim, bir şekilde ya hastalanırlar ya da ölürler. O kadar iyi beslememize rağmen neden bir türlü sağlıklı ve uzun ömürlü kuş arkadaşlarımıza sahip olamayız. Onlara ne kadar çok ilgi ve alaka gösterirsek gösterelim hep bir şeyler yanlış gitmiştir değil mi? İşte bunun sebepleri arasında aslında, kuş kafesi bakımı püf noktalarını tam olarak bilmememiz ve bunları tam olarak uygulanmamasıdır. Pekiyi nereden öğreneceğiz kuş kafesi bakımının püf noktalarını elbette ipuçlarım.com makalelerinden. O zaman gelin hep beraber, kuş kafesi bakımının püf noktaları hakkında her şeyi A’dan Z’ye hep birlikte öğrenelim.
Bu Yazıda Neler Var?
Kuş Kafesleri
- Kuşlarımızın evde dışarıda olduğu gibi özgür ve mutlu hissetmesini istiyorsak, kafeslerini elimizden geldiğince büyük almalıyız.
- Kafeslerin, kuşların gagaları ile bükemeyecekleri cinsten materyaller ile yapılmış olmasına özen gösterin.
- Yine kafes materyalinin toksin olmayan, çabuk ve kolay temizlenebilen korunaklı türden olmasına dikkat edin.
- Seçeceğiniz kafes özellikle metalden olmalıdır. Çünkü metal kafesleri kuşlar kolay kolay bükemezler ve bu tür kafeslerin hijyenini sağlamak çok daha kolaydır.
- Diğer bir kuş kafesi bakımının püf noktaları ise, alacağınız kafes boyutu ile ilgili yani, kuşunuz kanatlarını açtığı zaman, kanatlar kesinlikle kafese değmeyecek genişlikte ve yükseklikte olmalıdır.
- Kafesinizin tel sıklıkları, kuşunuzun kafasının geçmeyeceği sıklıkta olmalıdır.
- Kafesin kapısı özellikle mümkün olduğunca geniş olmalıdır. Eğer bulabilirseniz sadece bir elin değil, 2 elin kafesin kapısından geçip kuşunuzu rahatça ve ona zarar vermeden kavrayıp dışarı çıkarabilecek ölçüde olmasını sağlayın.
- Kafes kapısının mandalı özellikle yaramaz kuşlarınızın açamayacağı türden olmalıdır.
- Kuşunuz bir muhabbet kuşu ise, bu türden kuşlar çok hareket etmeyi sevdikleri için kafesi yüksek ve geniş seçmelisiniz.
- Eğer kuşunuz, Bir ispinoz veya bir kanarya ise ve bu tür kuşlarda uçmayı çok sevdikleri için, kafesinizin muhakkak geniş ve uçmaya elverişli olmasına özen gösterin.
- Kuşunuz bir ekvator kuşu cinsinden ise işte o zaman, seçeceğiniz kafes türü uzun ve güzel kuyruklarının ve tepelerinin kırılmayacağı yükseklikte bir kafestir.
- Kafes bakımından, kuşunuza kafesi bakmanın asıl püf noktaları kafes şekli bakımından kare veya dikdörtgen kafes seçmenizdir. Çünkü kare veya dikdörtgen kafesler, kuşunuz için hem daha güvenlidir hem de temizlenmesi diğer kafeslere göre çok daha kolaydır. Unutmayın, aldığınız kafeste köşe sayılarının artması demek, kuşunuzun uçuş alanının daralması ve bağlantı bölgeleri güvenliğinin bozulması demektir.
- Kuş kafesi bakımının püf noktalarında, kafes anlatımının son ipuçlarından bir tanesi ise, kuş kafeslerinde kullanılan sürgülü taban tepsileridir. Özellikle bu tepsilerin, kolay temizlenip, rahatça hareket ettirilebilir olduğundan ve çıkartıldıkları zaman kuşunuzun kaçmasına fırsat verecek boşluklar yaratmamasına dikkat etmenizdir.
Kuş Kafesinizin Konumu Nasıl Olmalıdır?
Kafesinizin konumu kuşunuz için aslında çok önemlidir. Çünkü hayvanlarında kendilerine göre psikolojileri vardır. Bu yüzden kuş kafesi bakımının püf noktaları arasında, kuş kafesinizin konumu önemli bir yer teşkil eder. Şimdi bu önemli meselede ne yapmamız gerektiğini hemen anlayalım.
- Kafesinizi, kuşunuz tüneğindeyken göğüs hizasında yerleştirmeniz gereklidir. Daha alçağa konulan kafesler kuşların kendilerini savunmasız hissedip heyecanlanmalarına neden olabilir.
- Eğer kafesi göğüs hizasından çok daha yukarıya yerleştirirseniz bu sefer bu kuş dünyasında üstünlük anlamına gelir, o yüzden bunu da yapmamalısınız.
- Kafes, cereyan olmayan ve güneşli bir yere yerleştirilmelidir.
Kuşunuz ile geçireceğiniz ilk hafta dışında kafes daima aktivitenin çok olduğu bir odaya yerleştirilmelidir.
Kafes Altlığı Nasıl Olmalıdır?
Kuşunuzun kafes altlığı aslında sağlığı için önemli faktörlerden bir tanesidir. Kafes altlarına bilinçsizce yerleştirilen maddeler kuşlarınızın sağlığını riske atabilir. Kuş kafesi bakımının püf noktalarında şimdi kafes altlığı nasıl olmalıdır onu öğrenelim.
- Kafes altlığı, kafes kâğıtları, gazete parçaları, kâğıt havlular, kedi kumu veya mısır kırıntıları gibi altlıklardan oluşturulmalıdır.
- Kafes altlığı olarak talaş ya da odun parçalarını tercih ederseniz, bu tür maddeler toz oluşturacağı için kuşunuzun solunum yolları tıkayıp onu hasta edebilir.
Kuş Tüneklerim Nasıl Olmalıdır?
Kuş kafesi bakımının püf noktalarında çok güzel ama az bilinen bir konudur kuş tünekleri. Kuş tünekleri her şeyden önce çok temiz tutulmalıdır. Uygun ölçülerde olmalıdır ve kesinlikle toksin ağaç dallarından olmamalıdır. Eğer buna dikkat ederseniz kuşunuz sadece tünemez hem de bu dalı çiğnemenin keyfinide çıkartır.
Kafesin Yemek ve Su Kapları Nasıl Olmalıdır?
Kuşunuz yemeğine pek fazla iltifat etmiyorsa, o zaman belki bir şeyler yanlış demektir. Gelin şimdi neleri doğru yaparak aslında şu ana dek neleri yanlış yaptığımızı anlayalım.
- Kuşunuza, derin ve dar kaplar yerine büyük ve geniş çanaklarda yemeği sunmak beklide kuşunuzun yemeyi çok daha çekici bulup iştahla yemesini sağlayacaktır.
- Eğer kuşunuz sağlıklı ise, su kaplarını kolay ulaşacağı yerler yani tüneklerin yanına değil de, daha yukarı yukarıya yerleştirmeniz çok daha iyi olacaktır.
- Sert plastik, paslanmaz çelik veya pişmiş topraktan yapılan yemek ve su kapları kuşlarınızın hijyeni bakımından daha faydalı olacaktır.