Şaşılık hakkında bilgiler, şaşa olduğum nasıl anlaşılır?
Bu Yazıda Neler Var?
ŞAŞILIK NEDİR?
Göz kaslarının kasılması sırasında eş güdüm bozukluğu dolayısıyla gözlerin aynı noktaya odaklanmaması, görüntünün ağ tabaka üzerine uygun noktaya düşmemesi durumuna şaşılık denir. Buna kısaca iki gözün birbirine olan paralelliğini yitirmesi de diyebiliriz. Her bir gözümüzde 6 adet göz kası bulunur. Bu kasların bazılarında kuvvet azlığı ya da fazlalığı söz konusu olabilir. Bu durum gözlerde kaymaya yol açar. Kayma aşağı, yukarı, içe ya da dışa olabilir. Tek gözde kaymaya rastlanabileceği gibi her iki gözde de kayma oluşabilir.
ŞAŞILIK NEDEN OLUR?
Şaşılığın tek bir sebebi yoktur birçok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelebilir. Bağlı olduğu sebebe göre de şaşılık geçici ya da kısa süreli oluşabilir. Buna sebep olabilecek durumlara örnek olarak; sorunlu geçen bir hamilelik dönemi, sorunlu gerçekleşen bir doğum, çocuğun gelişiminde yaşanan problemler ve geçirilen bazı hastalıklar verilebilir. Ayrıca şaşılık da kesin olarak gen aktarımından bahsedilemez. Ancak ailede göz kayması varsa çocukta da aynı rahatsızlığa rastlandığı olmuştur. Bunların dışında sebebi belirlenemeyen şaşılık rahatsızlıkları da vardır.
ŞAŞILIK ÇEŞİTLERİ
Şaşılık çeşitleri gözlerin kaydığı yöne doğru adlandırılmıştır. Bunlar;
- İçe şaşılık (Ezotropya)
- Dışa şaşılık (Ekzotropya)
- Yukarıya şaşılık (Hipertropya)
- Aşağıya şaşılık (Hipotropya)
Bunlara ek olarak gizli şaşılıktan da bahsedebiliriz. Gizli şaşılık ülkemizde de oldukça rastlanan bir göz hastalığıdır. Diğer şaşılık türlerinden farklı olarak gözlerden biri kapatılınca ortaya çıkar. Gözler açıkken sorun yoktur her iki gözde birbirine paraleldir. Gözlerden biri kapatılınca bu denge bozulur ve kapalı olan gözde kayma meydana gelir. Bu tür rahatsızlığa sahip hastalar genellikle kaymanın farkına varamazlar. Çünkü çoğu zaman bu tür şaşılık görme de kusura yol açmaz. Fakat gözlerde kuruluk hissi, ağrı, yorgunluk ya da baş ağrısı olarak rahatsızlık kendini gösterir.Gizli şaşılık tedavisi için ise uygun bir gözlük kullanımı ya da özel aletlerle yapılacak egzersizler önerilir.
ŞAŞILIK BELİRTİLERİ
- Gözde ağrı
- Baş ağrısı
- Göz sulanması
- Çift görme
- Eş güdümlü görememe
- Bulanık görme
- Üç boyutlu görememe
- Baş ve ya yüzün belli bir tarafa dönük olması
- Konsantrasyon eksikliği
ŞAŞILIK TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Şaşılık özellikle erken teşhis edildiği zaman birtakım egzersizler yoluyla tedavisi olan bir göz hastalığıdır. Bu şekilde 3 boyutlu görme ve eş zamanlı algılama sorunları en aza indirgenebilir. Bu egzersizlerden her zaman kısa sürede sonuç alınamayabilir. Ayrıca görme kusurunu gidermek tam anlamıyla tedavinin sona erdiği anlamına da gelmez. Tedavi süresince doktor kontrolünü aksatmamak ve egzersizlere iyileşme görüldüğü takdir de bir süre devam etmek gerekir. Uzmanlar doğum anından itibaren bebeklerin göz muayenesinin yapılmasının ve çocukluk döneminde de göz rahatsızlığı olup olmamasına bakılmaksızın belli periyotlarla muayeneye devam edilmesinin önemi üzerinde dururlar. Şaşılık tedavisinde kullanılan diğer yöntemler gözlük, ortoptik tedavi, botox ve cerrahi müdahaledir. Egzersiz ve diğer tedavi yöntemleri ile fayda sağlanamadığı takdir de cerrahi müdahale düşünülmelidir.
ŞAŞILIK AMELİYATI NASIL OLUR?
Cerrahi müdahale hastanın yaşı ve rahatsızlığının derecesine göre lokal ya da genel anestezi yapılarak gerçekleştirilir. Operasyona gözü örten beyaz zara küçük bir kesi yapılarak başlanır böylece göz üzerindeki kaslara ulaşılır. Kusurlu olan kaslar üzerinde çalışma gerçekleştirilir. Şaşılık cerrahisinden sonra iyileşme çabuk olur. Hasta birkaç gün içinde normal hayatına geri dönebilir. Her cerrahi müdahale de olduğu gibi şaşılık cerrahisi de bazı riskleri beraberinde taşır. Nadiren de olsa görülebilen bu yan etkiler: enfeksiyon, kanama, aşırı skarlaşma ve görme kaybıdır.