Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Özellikle kış aylarında daha sık karşılaştığımız boğaz ağrıları grip ve soğuk algınlığı gibi birçok hastalığın baş nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkabilir. Bu saydığımız nedenler dışında boğaz ağrılarının başka pek çok nedenleri olduğunu da unutmamak gerekir.
Bu Yazıda Neler Var?
BOĞAZ AĞRILARININ NEDENLERİ;
Boğaz ağrısının en önemli nedenleri arasında, aynı zamanda grip ve soğuk algınlığına neden olan mikropları gösterebiliriz. Kış aylarında çok fazla karşılaştığımız soğuk algınlığı ve grip esnasında oluşan enfeksiyon boğaz ağrısına neden olarak günlük yaşantımızı bir müddet askıya almamıza neden olabilir. Belirttiğimiz bu nedenler dışında boğaz ağrısına neden olan pek çok başka sebep de gösterebiliriz. Örneğin pek çok alerji türü de boğaz ağrısına neden olabilir. Bunun dışında içinde bulunduğumuz ortamdaki havanın nem derecesi ve aynı zamanda kirlilik oranı da boğaz ağrısında etkilidir. Tahriş edici kas zorlaması ve asitlerde bir başka neden olarak gösterilebilir.
BOĞAZ AĞRISI HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ;
Boğaz ağrısının genellikle 1 hafta içinde geçmesi beklenir. Geçmeyen boğaz ağrıları pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bunların en önemlisi gırtlak kanseridir. Böyle bir durumda boğaz ağrısı şiddetlenerek kendini göstermeye devam eder ve can yakar. Buna benzer bir durumla karşılaşıldığında kişi çok geçmeden bir doktora görünmelidir. Aksi takdirde ağrı daha fazla şiddetlenerek başka hastalıklara da neden olabilir.
BOĞAZ AĞRISI BULAŞICI MIDIR VE KAÇ GÜNDE GEÇER?
Boğaz ağrısının bulaşıcı olup olmaması ağrının sebeplerine bağlıdır. Eğer ağrı yukarıda bahsettiğimiz enfeksiyonlardan biri nedeniyle ortaya çıktıysa çoğunlukla bulaşıcıdır. Fakat tahriş ya da çevresel faktörler nedeniyle oluştuysa bulaşıcı olması beklenemez.
Boğaz ağrıları genelde virüs kaynaklı olduğu için doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar ile birkaç gün içinde geçmesi beklenir.
BOĞAZ AĞRISINA NE İYİ GELİR, TEDAVİLERİ NELERDİR?
Boğaz ağrısı ilk olarak genelde evde yaptığımız bitki karışımlarıyla tedavi edilmeye çalışılır. Yanlış bir yöntem değildir. Evde yapılan bu tedavi esnasında bazı bitkiler gerçekten bize yardımcı olabilir. Örneğin adaçayı, böğürtlen yaprağı, ballıbaba çiçeği, ebegümeci çiçeği boğaz ağrılarına iyi gelerek, tedavide kullanılabilir.
Bunlar dışında boğaz ağrısı için yapabileceğimiz başka tedavi yöntemleri de vardır;
- Boğaz ağrısı esnasında günlük alınan sıvı miktarı arttırılmalıdır. Alacağınız sıvılar boğazınızı yumuşak tutar ve ağrınızın daha hafif olmasını sağlar. Bu yüzden doktorlar da bu süreçte sıvı almanızı tavsiye eder. Alınan sıvı enfeksiyonun dışarı atılmasında yardımcı olacaktır.
- Bulunduğunuz ortamın nem derecesi de önemlidir. Nemsiz bir ortamda olmanız boğaz kuruluğuna, bu da bir müddet sonra tahriş ile beraber boğaz ağrısına neden olacaktır. Bu yüzden ortamın nemli olmasına dikkat edilmelidir.
- Günde birkaç kez tuzlu su ile gargara yapılması gerekir. Tuzlu su boğaz ağrısının biraz olsun yatışmasına ve oluşan mikropların ölmesine neden olur.
- Sıcak suya koyacağınız bir tatlı kaşığı bal da ağrının yatışmasına yardımcı olur. Dilerseniz içine taze zencefilde atabilirsiniz.
- Eğer sigara kullanıyorsanız bu dönemde sigara kullanmaya ara vermeli ve hatta sigara içilen bir ortamda bulunuyorsanız ortamı havalandırmaya dikkat etmelisiniz. Sigara dumanı mikropların daha çok boğazınıza yapışmasına neden olur ve hastalığın geçme süresini uzatır.
- Hastalığın bir diğer ve en önemli tedavi yöntemlerinden biri de dinlenmektir. Hastalığınız süresince vücudunuzu dinlendirmeli ve uykunuzu almaya dikkat etmelisiniz.
- Bunlar dışında eğer doktora gidilmiş ise doktorun verdiği ilaçlar gecikme olmadan kullanılmalıdır. Ağrı kesici ve antibiyotikler boğaz ağrısının daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Bu sürede kullanacağınız pastillerde işinize yarayabilir.