Kulak çınlaması neden olur? tedavisi ve iyi gelen yöntemler?

Kulak çınlaması neden olur? tedavisi ve iyi gelen yöntemler?

Kulak çınlamasının halk arasındaki anlamı birilerinin arkamızdan konuştuğuna işaret ediyor olsa da, bu çınlamalar birçok hastalığın habercisi olabilir. Toplumun yüzde 15 gibi bir çoğunluğunda görülen bu rahatsızlık 40 yaşından sonra arttığı gibi erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür.

Tiz seslerden ya da kalın seslerden oluşabilen kulak çınlaması sürekli ya da ara sıra olabilir. Ancak çınlama sürekli haldeyse, artarak ilerliyorsa ve tek kulaktaysa tehlikeli olma ihtimali daha yüksektir. Bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmak gerekecektir. Bu çınlamalar, Dr. Engin Çakmakçı tarafından ”tinnitus” olarak adlandırılmış ve tıp diline geçmiştir. Tinnitus ”objektif tinnitus” ve ”subjektif tinitus” olarak ikiye ayrılır. Tinnitus, yani çınlama, tek başına bir hastalık olmaktan çok bir belirtidir. Genellikle tedavisi de bu hastalığın tedavisiyle mümkün olacaktır.

Tinnitus Neden Olur?

Objektif tinnitusların ve sübjektif tinnitusların nedenleri farklıdır. Objektif tinnituslar nadir görülür ve çok sessiz ortamlarda başkaları tarafından duyulabilir. Bu çınlamaların nedenleri belirlidir ve fazla bir ihtimal yoktur. Sübjektif tinnituslar ise kişinin sadece kendi duyabildiği tinnituslardır. Nedenleri belirsiz olabileceği gibi birçok hastalığın belirtisi de olabilir. Birden fazla tetkik gerekebileceği için hastalık daha zor teşhis edilir. Teşhis ne kadar zor elde edilirse tedavi de o kadar uzun sürecektir.

Objektif çınlamaların (Tinnitus) nedeni:

Objektif çınlamalar kulakta bulunan damar duvarında sertleşme ve ya damarlarda daralma sebebiyle olabilir. Damarlardaki anormalliğin sebebi yaşlılık ve ya sigara kullanımı olabilir. Bu şekildeki durumlarda tedavi için tetkik gerekmektedir. Ayrıca kulağımızda bulunan kasların istemsizce kasılması da çınlamaların sebebi olabilir. Bu kasılmalar takırtı şeklinde duyulur ve bir tedavi gerekmeksizin azalabilir. Eğer azalmazsa kas gevşeticiler kullanılarak, kas spazmı tedavi edilebilir.

Sübjektif Çınlamaların (Tinnitus) Nedeni:

Sübjektif çınlamalarda ise durum kulak burun ve boğaz hastalıklarından (burun tıkanıklığı, nezle, alerjik durumlar, geniz eti, sinüzit, orta kulak iltihabı, kulak zarında delinme, kulakta sıvı birikmesi vb.) dolayı olabilir. Çene ve kulakta bulunan eklemlerdeki rahatsızlıkları da buna ekleyebiliriz.

Dolaşım ve sinir sistemlerindeki bir bozukluk, metabolik bir hastalık, sebebiyle ortaya çıkabilir. Bunlar; kolesterol, yüksek tansiyon, başta ve boyundaki damar genişlemeleri (anevrizma), beyinde işitme yollarına bağlı olan sinirlerdeki bir ödem, ani patlamalar ya da yüksek sesteki uyarıcılar nedeniyle kulaktaki sinirlerin zarar görmesi, enfeksiyon, toksik madde birikimi (ağızdan, solunum yolları gibi yollardan vücuda giren kimyasal maddelerin birikmesi) sonucu sinir sisteminin zarar görmesi, yüzdeki sinirlerin zarar görmesi, kulaktaki herhangi bir damarın yırtılması ya da aşırı spor, ateşli bir hastalık nedeniyle dolaşım bozuklukları olabilir. Dolaşım bozukluklarından kaynaklı çınlamalara kalp atışı şeklinde sesler eşlik ederken, sinir sistemiyle ilgili bozukluklarda ise işitme kaybı yaşanabilir.

Bu çınlamaları psikolojik rahatsızlıklar tetikleyebilir. Çınlamanın sebep olduğu stres ve kaygı hastayı olumsuz etkileyerek durumun daha da kötüye gitmesine sebep olur.
Bunların dışında kullanılan ilaçların yan etkileri olabilir.
Bütün bu nedenler hastada mevcut olmayabilir. Bilim adamları hiç bir nedene bağlı olmayan kulak çınlamasını uyaranların sinapslara iletilirken oluşan bir çeşit parazit olarak düşünseler de hala kesin bir sonuç elde edememişlerdir. Ama bu tedavisi yok demek değildir.

Kulak çınlaması için bilinen tedavi yöntemleri:

Kulak çınlaması daha çok bir belirti, neden olabileceğinden, ilgili doktora başvurup rahatsızlığın ne ve nerede olduğunun teşhis edilmesi gerekmektedir.

Tinnitus hiçbir hastalığa bağlı değilse tedavi yöntemleri:

  • Cerrahi tedavi: Bu yöntem tavsiye edilmez ve çınlamanın daha da artabileceği göz önüne alınmalıdır.
  • İlaçla tedavi: Bu tedavi yöntemi çok etkili olmasa da çınlamayı azalttığı görülmektedir.
  • Tinnitus maskelemesi: Kulağa takılan işitme cihazına benzer bir alet sayesinde kulağa ”beyaz gürültü” denen ses verilerek çınlamayı maskelemeye çalışmasıdır.
  • Biofeedback: Burada amaç çınlama nedeniyle oluşan stresi, kaygıyı telkin ve rahatlatma yöntemleriyle azaltmaktır. Bu sayede çınlamaların azalacağı düşünülür.
  • Akapunktur: Çin’de yıllardır uygulanan bu tedavi yöntemi tıpta da yerini bulmuştur. Bu tedavinin çınlamayı azaltmada yardımcı etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Transkutaneal Elektriksel Sinir Stimülasyon (TENS): Kulaktaki duyu liflerini uyararak tedavi amaçlanır.
  • Tinnitus feedback retraining terapisi: Kişiye beyaz gürültü verilerek aynı zamanda terapi yöntemiyle kişinin çınlamayla başa çıkması öğretilir.

Bu yöntemler uygulanabileceği gibi rahatsızlıktan korunmak, rahatsızlığı azaltmak amacıyla kişinin kendisi de bir takım yöntemler uygulayabilir.

Kulak Çınlamasından Korunma Yöntemleri:

  • Egzersiz yapın ama aşırısından kaçının. Egzersizler dolaşım sistemini düzenleyeceği için yardımı dokunabilir. Ancak aşırı egzersiz durumunda dolaşım sistemi bozulur, bu olumsuz etkiler doğuracaktır.
  • Kafein içeren içecek, alkol ve sigara kullanımını azaltın. Bunlar sinir sistemini aşırı derecede uyararak olumsuz etki yapacaktır.
  • Stresten uzak durun eğer bu mümkün değilse kendinizi rahatlatmak için zaman yaratıp kendinizle ilgilenin.
  • Radyasyondan uzak durmaya çalışın. Özellikle cep telefonu kullanımınızı azaltın.
  • Çok gürültülü şekilde müzik dinlemekten ya da aşırı gürültülü ortamlardan uzak durun.
  • Gece uyurken çınlamaları daha çok duyarız. Çınlamayı maskeleyecek bir radyo programı veya sadece radyo cızırtısı sizi rahatlatacaktır.
  • ”Bu çınlamalar sonunda beni delirtecek” diye endişe duymayın, sakinleşmeye çalışın. Endişelenmeniz ve sürekli çınlamalara odaklanıp rahatsızlık duymanız bu durumu daha beter edecektir.
  • Tuz kullanımınızı azaltın. Tuz tansiyonunuzu etkileyecek bu da çınlamaya neden olacaktır.
  • Kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirin.
  • Yediğiniz yiyeceklerin kalitesine ve kimyasalların ne kadar kullanıldığına dikkat edin. Aspartam içeren yapay tatlandırıcıları tercih etmeyin.
  • Kullandığınız ilaçların yan etkilerine dikkat edin, çok basit ağrı kesicilerin dahi bu tür etkileri olabilir. Böyle bir durumda ilacı kesmeniz gerekebilir.
  • Fındığı, fıstığı, kabak çekirdeğini, cevizi ve ay çekirdeğini azaltırsanız fayda görebilirsiniz.

Kulak Çınlamasını Azaltacak Doğal Yöntemler Var mıdır?

Kulak çınlamasına neden olan kulak kiri birikmesi veya dolaşım bozukluğu gibi durumlarda kullanılabilecek bitkiler vardır. Ancak doktora danışılıp nedeni öğrenilmeden bu tip tedavileri uygulamak doğru değildir.
Kulak çınlaması kirden kaynaklı ise uygulanabilecek doğal yöntemler buharla ya da damla damlatarak temizleme olabilir.

Buharla temizleme:

  • Herhangi bir boy tencereye su koyup ve yarım kilo kadar kuru fasulye kaynatabilirsiniz. Kaynama esnasında kâğıt gibi bir maddeden huni yaparak kulağınıza koyup bu şekilde buhara tutarsanız kulağı temizler.
  • Aynı işlemi iki su bardağı sirkeyle de yapabilirsiniz. Ancak her iki yöntemde de huniyi çok fazla kulağınıza sokmayın, yoksa kulağa zarar verebilir.

Damla damlatarak temizleme:

  • Saf sirke günde 2 damla şeklinde kulağa uygulanabilir,
  • Zeytin yağı ve badem yağı beraber ısıtıp sabah ve akşam üçer kez kulağınıza damlatabilirsiniz,
  • Taze zeytin yaprağını havanda döverek çıkan suya bir çay kaşığı kadar süzme bal karıştırıp her seferinde birer damla olmak üzere günde üç kez uygulayabilirsiniz.

Kulak çınlaması dolaşım problemleri ile ilgiliyse uygulanabilecek doğal yöntemlerden biri Dr. Saraçoğlu’nun Lahana kürüdür.

Dr. Saraçoğlu’nun Lahana kürü uygulaması: Beyaz lahananın sadece dış yapraklarını (6–7 adet olabilir) yarım litre kadar suya koyup kapaklı bir tencerede hararetli ateşte 10 dakika pişirin. Daha sonra lahanaları sudan süzün bu suyu sabah akşam bir su bardağı şeklinde beş gün boyu için. Beş gün sonrasında üç gün ara verin ve bu şekilde bu uygulamayı iki defa daha tekrarlayıp bırakın. Dolaşım sistemindeki sorunları çözeceğinden buna bağlı çınlamaya etkisi olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder