Gözde Çapak Neden Olur Nasıl Geçer?

Gözde Çapak Neden Olur Nasıl Geçer?

Kişinin yaş ve durumuna göre çapaklanmanın sebepleri değişir. Örneğin kadınlarda genellikle doğumdan sonra ve daha sık çapaklanma görülür. Çünkü kadınların gözyaşı kanalı erkeklere göre daha dardır. Bebeklerde gözyaşı kanalının tıkanıklığına bağlı olarak çapaklanma görülür.

ÇAPAK NEDİR? Gözün içinde oluşan mukuslu yapıda ve yapışkan bir göz salgısıdır. Bu salgı gözde uzun sure kaldığı takdirde kirpiklere de bulaşarak koyulaşır ve göz kapaklarının kolayca açılmasını engelleyecek şekilde yapışkanlaşabilir.

GÖZ ÇAPAKLANMASI NEDEN OLUŞUR?

Çocuklarda daha çok alerjiye bağlı konjunktivit (göz iltihaplanması) belirtisi olarak görülebilir. İki tip göz çapaklanması vardır. Bu çapaklanmaların sebepleri ve tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Ayrıca göz yaralanmaları, korneadaki iltihaplar, corneal apseler ya da kapaktaki iltihaplarda çapaklanmalara neden olabilir.

 

  • Akut Çapaklanma; 1-6 hafta arası süren göz çapaklanmasıdır.
  • Kronik Çapaklanma;  6 haftadan daha uzun süren göz çapaklanmasıdır.

 

GÖZ ÇAPAKLANMASI İÇİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bebeklerde görülen göz çapaklanması genellikle ilk 6-9 ayda kendiliğinden geçecektir. Uzman bir hekimin tavsiyesi üzerine hekiminiz tarafından size gösterilen şekilde bebeğinizin gözaltına masaj yaparak kanalın açılmasını kolaylaştırabilirsiniz.

 

Bu tedaviye yanıt vermediği takdir de hekiminize başvurunuz. Bu gibi durumlarda çelik sonda müdahalesi ile kanalın açılması sağlanıyor. Yetişkinlerde görülen çapaklanma kendinden geçebilecek zararsız bir şey olabileceği gibi enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlık da olabilir. Tedavisi yapılmadığı sürece daha büyük rahatsızlıklara yol açabildiğin bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir hekime muayene olmak gerekir.

 

GÖZ ÇAPAKLANMASI İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

  •  Kırlangıç Otu; Halk arasında göz otu olarak bilinen bu bitkiden hazırlayacağınız çay ile göz banyosu yapabilirsiniz. Çay tarifi: Demliğe 2 kahve kaşığı kırlangıç otu konur ve üzerine 350 ml kaynar su ilave edilerek 10 dk kadar demlenmeye bırakılır. Temiz bir pamuk ile göz üzerine kompres yapılır.

 

  •  Papatya;  Papatya göz temizliği için en ideal bitkidir. Papatya suyu damlatılmış bir sünger yardımıyla göz kenarları temizlenerek enfeksiyon riski azaltılabilir. Enfeksiyonlu alan için ise kaynatılmış papatya suyu ile pansuman yapmak enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olacaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder