Kekik Çayı Nasıl Demlenir ve Faydaları Nelerdir?
Kekik, kış dönemi hastalıklarına birebir gelen şifalı bitkilerden biridir. Kekiği yaklaşık 350 türü bulunur. Çok farklı tatlımsı kokusu ve leylak yada pembe çiçek açan şifa dolu kekiği bazı türleri bahçede yetiştirilebilir. Kekik yetiştirmek istiyorsanız, bahçenizi basacak olarak arılara hazırlıklı olmak gerekir. Kekik nektarın’dan çok lezzetli ballar üreten arılar için bahçeniz çekicidir.
Kekik, bir çok yemeğe lezzet katan bir baharat çeşididir. Özellikle sebze yemeklerinin lezzetine lezzet katması adına ihtiyaç duyulan baharatlar arasındadır. Sebze yemeklerin dışında et, balık ve çorba çeşitlerinde de bolca tüketilir.
Kekik çayının faydaları nelerdir?
Sabah uyandıktan sonra çay veya kahve içme derdine girmek yerine bir bardak kekik çayı içmeyi denediniz mi? Kekik çayı, hayati önem taşıyan iç organları temizler ve etkisini kısa sürede hissettirir. Mideyi rahatlatır, zeka keskinliği, sabahları oluşan öksürüğü azaltama gibi bir çok faydası vardır.
- Antioksidan etkisi vardır
- Öksürüğü alır
- Hazımsızlığı giderir
- Vücut için gerekli mineralleri içerir
- Boğaz ağrısını alır
- Ağız içi yaraları geçirir
- Dişeti hastalıklarına iyi gelir
- Antiseptiktir
- Soğuk algınlığına iyi gelir
- Gargara suyu olarak kullanılır
- Şişkinliği ve gazı alır
- Stresi azaltır ve iyi hissettirir
- Romatizma ağrılarını hafifletir
- Baş ağrısını geçirir
Kekik çayı nasıl demlenir?
Bir fincan kekik çayı için ne kadar su ve kekik koymak gerekir? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim acele etmeyin, demlenmesi gerçekten çok basittir. Doğal şifa kaynağı kekik çayının demleme aşamalarına bakalım.
Kekik çayını içeceğiniz fincan/bardak kadar su ‘’ocak/su ısıtıcı’’ koyup kaynatın. Suyun çok iyi kaynaması beklendikten sonra demliği ocaktan alıp bir yemek kaşığı kadar kurutulmuş, ince kıyılmış kekiği kaynar suya ekleyin ve demliği kapatıp 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Sonrasında çayı sürerek aç karnına veya öğün aralarında tüketmeye başlayabilirsiniz.
NOT; Buranın püf noktası su kaynama aşamasında kesinlikle kekik atmayın. Su kaynatma evresi şifalı otların besin değerini kaybedip faydasını azalacaktır. Kekik Çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli uçucu yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir zaman kaynatılmaz!
Taze kekik nasıl anlaşılır ve nasıl saklanmalıdır?
Taze kekik yaprakları üzerinde koyu renkli noktalar olmaz ve rengi sarıya çalmaz. Yapraklar canlı yeşil renkte ve taze görünmelidir. Bazı türlerinin taze yaprakları grimsi yeşildir. Taze yaprakları az nemli bir havluya sararak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kurutulmuş kekik ise karanlık, serin ve kuru bir ortamda, cam kavanozda 6 aya kadar dayanır.