Tartar Nasıl Yok Edilir?
Tartar oluşumunun ardından diş fırçalama ile ağızdan uzaklaştırmak mümkün değildir. Oluşmuş tartarlar için yapılması gereken uzman bir diş hekimine başvurmaktır. Diş tartarları için yapılan uygulama “kazıma yöntemi” olarak bilinen bir yöntemdir. Bu yöntem gratuar ve küret denilen aletler ile yapılmaktadır. Anestezi gerektirmeyen bu uygulama sonunda diş taşlarının yok edilmesi mümkündür. Tartarların diş eti çizgisinin altında yer alması diş problemleri arasında en büyük sorunlardan biridir.
Diş minesi üzerinde oluşmuş olan tartarların yok edilmesi için etkili diş macunları varken diş eti çizgisinin altında yer alan tartarlar için klinik uygulamalar gerekmektedir. Bu uygulamalardan bir diğeri ise “lan” adı verilen titreşimli bir alet ile gerçekleşmektedir. Tartar oluşumundan önce kişilerin alacakları bir takım önlemler ve diş etinin hassaslaştığının anlaşılabileceği belirli semptomlar sayesinde tartar oluşumu engellenebilir.
Diş etinin tartar oluşumundan önce verdiği sinyaller hafif kızarıklık, diş etinin şişmesi (ödem oluşumu), dokunulduğunda kanayan diş etleri hassaslaşmış olan diş etleridir. Bu aşamada sabah akşam etkili bir diş macunu ve orta sertlikte olan bir diş fırçası ile sabah akşam dişler fırçalanmalıdır. Aynı zamanda ağız gargarası kullanımı ile ağız içi bakterilerin yok edilmesi mümkündür. Gösterilen bu titizliğe rağmen diş tartarları oluşabilmektedir. Bu sebeple başta diş eti problemi yaşayan kişiler olmak üzere kişilerin altı ayda bir diş kontrolünü yaptırmaları gerekmektedir.