Klima filtreleri kaç günde ve nasıl temizlenmelidir?
Sıcak havalarda serinlemek için kullandığımız klimaların bakımlarına dikkat etmezsek sağlığımızı tehlikeye sokabilir. Bundan 5-10 sene önce klima kullanımı lüks sayılırken günümüzde ihtiyaç durumuna gelmiştir.
Ortamdaki havayı içine çekip yerine soğuk/sıcak hava üfleyerek ortamı soğutmaya/ısıtmaya yarayan araçtır. Bunun dışında havanın içinde bulunan bakteri ve kirli havayı filtrelerinde süzerek daha sağlıklı bir ortamda oluştururlar. Lakin klimanın fitrelerin bakımlarını zamanında ve doğru yapmazsak, kötü havayı bize verip sağlıksız bir hava solumamıza neden oluyor.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Sadettin Öz kalender, bakımı ve mevsim ayarlaması yapılmayan klimaların veriminin düşeceğini, enerji sarfiyatının artacağını ve sağlıksız ortamlara yol açacağını belirterek, duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtrelerinin yaklaşık 15-30 günde bir temizlenmesi gerektiğini bildirdi.
Öz kalender, yaptığı yazılı açıklamada, ev iş yerlerinde yaygın kullanılan klimaların, yanlış sıcaklık değerlerinde çalıştırılmaları, iç ünite bakımları ve temizlikleri düzenli yapılmadığı için sağlık açısından ciddi riskler yaratacağını ifade etti.
Ölüme neden olan lejyoner hastalığının bakımı yapılmadan kullanılan klimaların yarattığı en önemli tehlike olduğuna işaret eden Öz kalender, vatandaşların klima alırken ilk olarak verimliliği ifade eden COP değeri yüksek cihazları tercih etmelerini istedi. BTU/h değerinin ise gereğinden fazla olmaması gerektiğini bildiren Öz kalender, klimanın mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olması gerektiğini de aktardı.
Sadettin Öz kalender, şunları kaydetti:
“Bakımı yapılmayan ve mevsim ayarlaması yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacak ve sağlıksız ortamlar oluşmasına yol açacaktır. Çünkü bakımı yapılmayan klimalar ideal filtreleme yapamayacağından toz ve partiküller ortamda kalır, küf mantarları oluşmasına neden olurlar. Bu da baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Geçmişte yeni doğan ünitelerinde yaşanan, klima bakımı kaynaklı bebek ölümleri gibi acı tecrübeleri tekrar yaşamamak için de hastane yönetimlerinin çok daha hassas davranmaları gerekmektedir. Duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri yaklaşık 15-30 günde bir temizlenmelidir. Bu süreler ortamın tozluluk derecesine göre değişebilir. ”
Öz kalender, ayrıca periyodik bakım ve temizliğin yanı sıra sıcaklık ayarının hiçbir zaman 23 derecenin altına getirilmemesi, nem düzeyinin her zaman yüzde 50 olarak ayarlanması gerektiğini de bildirdi
Klima Nasıl Temizlenir?
Öncelikli olarak ön panel kapağını açıp altındaki ki adet filtreyi çıkarıp suyun altında güzelce yıkayıp temizlemeniz gerekiyor. Temizlenen filtreleri kurulamadan yerine takmayınız ve ağır koku barındıran temizlik malzemeleriyle temizlemeyiniz. Daha detaylı temizlik için içerisinde bulunan serpantin adı verilen alüminyum saç panelin aralıkları temizlenmelidir bunun için ön panelin kasa ön parçası komple sökülmelidir bu işlem için ise teknik servisten yardım almanız önerilmektedir.