Güve nasıl yok edilir, Güveden kurtulmanın yolları?
Hayvanlar arasında güve tam olarak olmasa da kelebeğe benzemektedir. İlk olarak kurtçuk gibi büyür, daha sonra da kelebek gibi kanatlanıp uçmaktadır. Güveler kendilerini kumaş yiyerek beslemektedir. Erişkin olduktan sonra üremeye başlarlar ve yumurtalarını yünlü kumaşlara bırakırlar. Böylelikle yumurtalar daha çabuk büyümektedirler. Güveler insan ya da hayvanlara zarar vermez ancak yapıları gereği sesi iyi duyar ve yaklaşan cisimleri fazlası ile iyi hissetmektedirler. Böylelikle düşmanlarından ya da kendisini öldürmek isteyen herhangi bir varlıktan kolayca kaçabilmektedir. En büyük düşmanları yarasalardır.
Güveler türlerine göre zararlı, zararsız ya da ömürlerine göre çeşitlendirilmektedir. Evlerde bulunan tahıl, buğday gibi kuru besinlerin bulunduğu dolap ya da depolarda fazlası ile üremektedirler. Genellikle nisan ve mayıs aylarından, bahar geldiğinde ya da sıcak bir ortam bulduklarında bir ve beş kez üreme yapabilmektedirler. Kişilere zarar vermezler ancak zararlı bir hayvan türüdür. Bunun nedeni ise, halı ya da yünlü kumaşlara zarar verebilir veya kuru gıdaları yiyerek hem yok eder hem de tatlarını bozmaktadırlar.
Güveden kurtulma yolları:
- İlaçlama şirketlerinden destek alıp ev, depo veya is yerlerinizi ilaçlatabilirsiniz.
- Birçok markete bulunan Raid güve savar ilacını tavsiye ederim. Bu ilaç tablet seklinde olur, güve tehlikesi olan bölgelere koyun. Bu şekilde elbiselerinizi güve saldırısından koruyabilirsiniz.
- Lavanta, kekik ve nane yapraklarını beze sarıp dolabınızın içine koyun. Bu bitkilerin kokuları güveleri rahatsız edip oradan uzaklaşmasını sağlayacaktır.
- Aktarlardan temin edebileceğiniz sandal ağacı kabuğu, sedir ağacı yaprağı ve defneyaprağı da çok etkili olacaktır.
- Elbiseleri tavan arası gibi kuru yerlere koymayarak, temiz dolaplarda saklayınız.
- Depo ya da kuru dolapları ayda bir kez mutlaka havalandırılmalı ve yenilenmelidir.
Wikipedia Göre Güveden Korunma Yolları:
Güveleri yok etmek için kumaşları, kürkleri sık sık pataklamak, fırçalamak, her mevsimde güneşe ve açık havaya çıkarmak gerekir. Sandık ve dolaplara güveye karşı konacak en iyi maddeler atkestanesi, lavanta, karabiber, ham kâfuru, naftalin, paradiklorobenzen, piretr veya rotenon tozudur. Ayrıca giysileri katlayıp rafa dizmek yerine askılara asabilirsiniz.
Güve çeşitleri ve zararları:
- Tahıl Güvesi: Adı üzerinde tahıl vb. ürünleri yiyerek beslenirler. Tahıl güveleri tahıl depolarında sık rastlanmaktadır.
- Deri Güvesi: Giysi ve eşyaların üzerinde olan bir haşeredir. Deri güvesi evde ve fabrikalarda rastlanabilirler. Deri güvesi eşyaları kemirerek beslenir.
- Halı Güvesi: Halıların içinde saklanarak yaşayan halıların, kürklerin, giysilerin vazgeçilmez bir haşeresidir.
- Zeytin Güvesi: Bu haşereler hasat zamanından önce yapraklarda tünel açarlar. Yaprakların alt dallarının kemirerek beslenirler.
Bizim evde de çoğalmaya başladıkları zaman, ilk başta önemsememiştim. Şimdi ev, korku filmi sahnesi gibi bir yer haline geldi. Evde yürürken ağzımı birkaç saniyeliğine açtığım an, ağzıma güve kaçmaya başladı; gözüme de birkaç defa güve “kaçtı”. Tek çare, elektrik süpürgesiyle almak gibi gözüküyor bu güve kelebeklerini şu an.
Son araştırmam : Ek bilgi,Yazdıklarımı uyguluyorum.
İlaçlama şirketleri çözüm değil,inanılmayacak kadar her yere yumurtluyor.Kaç kere genel ilaçlama yaptırırsınız.Kökünü kurutamaz.Bu ilaçları harp gazı gibi düşünün,Güve kadar Sizide etkileyecek,ne kadar havalandırıp da insan yaşıyacak ortam yaratabilirsiniz.Naftalinde uçucu,gaz haline geçiyor am a halıda nasıl eşit dağıtacaksınız.Değmeyen yerlere yumurtalıyor.Ben Isparta taban halıda kullandı m,Ağır bir karyolanın altında kalan kısıma eğilip bir baktım ki,Biçerdöver ile Ekin Tarlasında Hasat yapar gibi halının ortasını boşaltmış.Karyolanın altına tabüre sokuşturup Elektrik Süpürgesi ile süp ürmeme rağmen,Yumurtaları halıdan ememiyor.Çon Ahmet’in devri daim makinesi gibi logaritmik çoğalmaktalar.
Etimatik tek başına çözüm değil.Halı emdiği için etkin konsantrasyon düşüyor,Güve yumurtası halı nın tüylü kısımda,Kurtçuk haline geçince,yünle beslenmeye başlıyor.Etimatikten bir kokteyl hazırla
yın.Tv’de bir yabancı çiftçi,Bitkileri ilaçlıyor,Yağmur yağınca,ilaç akıp gidiyor.Bağlayıcı ile yağmurdan akıp gitmemesi için önlem,bitkiye bağlayıcı olarak Sarımsak yağı kullanıyor.Gül yağıda iyi bir bağla yıcı.Etimatik Halının tüylü üst kısımına bağlanması gerekli,Filitreli imara İzmaritinden Nikotinde zehir dir ve Etimatiği güçlendirir.Ağaçta Kurt deliklerine Filtreli Sigara izmariti sokuyorum,Ağaç emdiği için kurt öldüğü gibi,ağacın ömrü uzamakta.Koku sorununu çözüm,Çamaşır yada Çam terebentin parfü mü ekleyin,Bir genel temizlik boş Flit spreyine doldurun ve buna +40 C derece civarında kaynamış su ekleyin ki Etimatik erisin.Halıya bolca püskürtün.
Kaç kişinin evinde saf yün halı var.İnsektisit Kimya firmaları,böyle düşük pazar payı olan ürüne AR-GE çalışması yapmaz.Siz sorunla başbaşasınız,çözüm sizi ilgilendiriyor.
Benim mutfakta her yeri sardılar kapalı kavanozların bile içine girip yuvalanmislar ben bunlardan nasıl kurtulacam? Lütfen yardımcı olun…
Kavanozların içerisine defne yaprakları koyun birer tane. Hatta kiler çekmece veya dolaplarınıza da lavanta keseleri koyun. Ama öncelikle derin bir temizlik yapmalısınız. Kavanoz ve kiler dolaplarınızı detaylı temizledikten sonra defne ve lavanta koymanız kurtulmanız için bire bir.
Deli olacağım ne ysptıysam başedemedim,,,kabus gibi ,korku filmi gibi bütün penyelerimiz delik deşik,,ne yapacağımı bilmiyorum lütfen çare,,,paronayak oldum,,,rüyalarıma giriyor,,,vallahi sürekli ağlıyorum,,ne berbat bir şeymiş bu,,,
Benim bağlamamı güve neredeyse tamamen bitirmiş hatta kırmızı bile ben kemanı ve piyanoyu nasıl koruyabilirim?
Benim agac koltuğunda oldu nasil kurtulabilirim
Benim ahsap koltuğunda oldu guve nasil kurtulabilirim.
GÜVELERE ÇARELER
1-Market aeresolleri ve Su bazlı hazırlanan insektisit karışımı boş Mutfak Spreyi ile odaya sıkmak.Do laplarda işe yararsada Bünyan,Ladik halılarınıza sıkmazsanız işe yaramıyor.Böcek kuytu yere yumurta ladığı için bekleme süresi sonrası Solucan halinde yumurtadan çıkıp,sürüngen halinde halıya gelip biç er döver gibi oymaya başlıyor,Diğerleride aynı yere gelip Halıda geniş kelik başlayarak genişliyor.Gaz halinde sizide etkiliyor.
2-Naftalin : Dolaplarda işe yarar,Halıda işe yaramıyor.Naftalin değmediği yerleri yerken.Gaz halinde sizide etkiliyor.
3-Böcek Işıldak Rezistanslarına Sinek,Kelebek gibi yanaşmıyor.
4-İnsana zararsız ilaçlama.Çamaşırları Otomatik makinede yıkarsınız.Ya halıları.Marketlerde yeni Raf larda yer bulan Etimatik Çamaşır tozu alın.3 ve 5 Kg ve son derece ucuz.Bor Filizlerinden üretilmiş
vede Bor uçucu olmayan ve Gıda gibi yerseniz zehirli element.Halılarınızı aynı Deterjanlar gibi sildirin
.Zevkinize uygun Oda Koku Spreyinemi biraz ekleyerek çalkalarsınız yada Boş Mutfak Spreyine biraz koyup üzerine Su ilave edip Çalkalayıp.Halıları her tarafını ilaçlayın.Durulama yapmayın.Halıyı siz ye meyeceğinize göre Güve Kurtçuğu ölür.Oda Spreyi ile hazırlarsanız.Halılarda ki Yünde bulunan Koyu na has deri yağı Lanolin kokusunu Dış Ortamda alan Güveler gelmekte.Öldüre öldüre bitiremezsiniz.
Lanolin kokusunu bastırmış olursunuz.Astım şikayetiniz yoksa güzel kalıcı çare.
5-Güveler dışında halıya yerleşen Akar böceklere de çözüm.Borlu çamaşır tozları,Deterjandan daha güçlü olduğu için İç çamaşır Akarlarınıda daha iyi öldürür.
Benim salondaki dolaplarda dört ay önce kurtcuk oluştu çikolata ve paket lokum vardı onları attım dolapları sirkeli suyla sildim barxak tabağı sirkeli suyla yıkadım üç ay rahattım şimdilerde ayni yerde kelebek oluçtu diğer dolsplarda giydi dolaplarında güvezavat at kestanedi sabun var ama salındakilerden nasıl kurtulurum
Paradikloronbenzen rotenon kakici vesagliga zarali biseymI
Tabiki zararlı ilaçlardır.Dikkatli ve bilinçli kullanılması gereken iki kimyasal maddedir.Zehirlenme ihtimali vardır.