Araba İç Temizliği Nasıl Yapılır ?

Araba İç Temizliği Nasıl Yapılır ?

Arabalarımıza her ne kadar özen gösterirsek gösterelim bir süre sonra kirlenmesi ve tozlanması kaçınılmaz oluyor. Başta çocuklu ailelerin arabaları olmak üzere bütün otomobiller kullanımdan dolayı zaman içerisinde kirlenmektedir. Arabanın içinde yenilen yiyecekler, içilen içecekler, arabaya konulan poşetler, koliler, kutular… kısacası her şey koltukların kirlenmesine, paspasların tozla kaplanmasına sebep oluyor. Kirli bir arabanın içerisinde zaman geçirmek hem sürüş açısından keyif kaçırdığı için problemli hemde sağlık açısından zararlı. Bu sebepten dolayı arabanızın iç temizliğine önem vermelisiniz. Özellikli bebeği & çocuğu olan aileler hastalıklara karşı koruma sağlamak için kesinlikle temizliği aksatmamalı.

Arabasıyla ilgilenmekten zevk alan kişiler, zamanı olanlar temizliği biraz çaba harcayarak kendi başlarına yapabilir. Arabayı temizlerken dikkat etmeniz gereken hususlardan öncelikli olanı ev için üretilmiş kimyasal temizlik malzemelerini arabada kullanmamak olacaktır. Temizlik için her zaman otomobiller için özel olarak üretilmiş temizlik malzemeleri tercih etmelisiniz. Peki, neden araba için ayrıca temizlik malzemesi alayım? diye soracak olursanız:

Araç İçin Özel Üretilmiş Temizlik Malzemelerini Kullanmanız İçin Geçerli Nedenler

  • Ev için üretilmiş temizlik malzemeleri parke, fayans, mermer gibi yüzeyler için uygundur. Arabanızda böyle bir yüzey var mı? Olduğunu hiç zannetmiyorum. Bu tip temizlik malzemeleri aracın konsoluna ve döşemesine zarar verir.
  • Otomobillerin havalandırma imkanları kısıtlı olduğundan dolayı ev içi temizlik malzemelerinin kullanılması insan vücuduna zarar verir. Bu kimyasalları kullanırsanız uzun süre soluyacaksınız demektir.
  • Bulaşık deterjanı, arap sabunu gibi temizlik malzemeleri ilk başlarda iyi bir sonuç verirken zaman içerisinde yer yer bozulmalara, aşınmalara ve bir takım problemlere sebebiyet verir.

Bu tip temizlik malzemelerini neden kullanmamanız gerektiğini öğrendikten sonra sıra geldi aracın iç kısmını temizlemeye. Bu yazımızda “Paspasların Temizliği”, Araç İçinin Süpürülmesi”, “Döşeme ve Koltuk Temizliği”, “Havalandırma Deliklerinin Temizliği” ve “Araç Ön Konsol, Direksiyon ve Kapı İçleri Temizliği” alt başlıkları altında bu 5 alanı yüzeysel olarak sade bir dille anlatacağız. İşte, araba içi temizliğinde yapmanız gerekenler sırasıyla şu şekilde:

Paspasların Temizliği

Arabanın içerisindeki paspasları önce dışarı çıkarmalı ve silkelemelisiniz. Paspasları temizleyip kurumaya bırakabilirsiniz. Paspaslar genellikle 2 tipten oluşur. Bunlardan birincisi kauçuk olanlar, diğeri ise halı paspaslardır. Kauçuk olanları rahatlıkla köpüklü suyla fırça yardımıyla yıkayıp kurumaya bırakabilirsiniz. Halı paspaslarda ise durum farklı. Paspasları arabanın içerisinden çıkardıktan sonra elektrik süpürgesi yardımıyla tozlarından arındırmalı, sert bir şekilde silkelemelisiniz. Paspasları sıvı el sabunuyla temizlemek de mümkün. Halı paspasları temizlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ağartıcı kullanmamak ve paspasların iyice kuruduğundan emin olmak. Tam olarak kurumadan arabanın içine yerleştirmeyin. Tamamen kurumamış halı paspaslar bir süre sonra berbat bir koku oluşturur.

Arabanın İçinin Süpürülmesi

Paspasları temizlediğimize göre artık sıra aracın içine gelebilir. Arabanın içini süpürmeye başlamadan önce koltuklarda kılıf varsa onları öncelikli olarak çıkartın. Ayrıca araç içi süpürme işlemini koltuk sırtları > oturma kısımları > yer döşemeleri sırasını takip ederek yaparsanız daha iyi bir temizlik elde edersiniz. Süpürme işlemi için şarjlı bir süpürgeyi, etrafımızda priz varsa evde kullandığımız süpürgeyi veya araç için üretilmiş süpürgeleri tercih edebiliriz. Koltuk aralarını, boyun kısmını, kısacası ulaşması zor yerleri süpürmek için süpürge uçlarından faydalanabilir, en uç noktalara erişebilirsiniz. Aracın içindeki pisliği ve tozları ne kadar iyi süpürge ile çekerseniz temizlik işi o derece kolaylaşacaktır.

Döşeme ve Koltuk Temizliği

Araç içini süpürdükten sonra sıra geldi koltukları ve döşemeleri temizlemeye. Burada en önemli husus kumaş ve deri için farklı işlem yapmak olacaktır. Kumaş ve deri yüzeyler için temizleme ise şu şekilde:

Deri: Deri döşemelerde yumuşak bir bez kullanmanız ve deri döşemeler için özel olarak üretilmiş temizlik malzemelerinden yardım almanız gerekir. Kumaş için üretilmiş temizlik malzemeleri ve sert bezler deriye zarar verecektir. Deri döşemeleri temizledikten sonra bakım yapmanız gerekecektir. Deri bakımı hem koltukların ömrünü uzatacak hem de deriden dolayı meydana gelen gıcırtıyı giderecektir. Özel bakım malzemelerini (deri için) marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kumaş: Araba koltukları için üretilen temizlik spreyini koltukların üzerine sıkıp biraz beklemek lazım. Bekleme esnasında kumaş yüzeylerin kiri kabaracaktır. Ardından yumuşak ve temiz bir sünger yardımıyla koltukları acele etmeden ovuyoruz. Eğer ki koltuğun üzerinde leke varsa bunu çıkarmak için araba koltukları için özel üretilmiş kimyasallardan yardım almamız lazım. Bunları lekenin üzerine sürüp/sıkıp sert bir fırça yardımıyla çıkartabiliriz.

Kapı İçleri, Direksiyon ve Araç Ön Konsol Temizliği

Paspasları temizleyip kurumaya bıraktık, aracın içini süpürdük, koltukları temizledik ve sıra geldi direksiyon, araç ön konsolu ve kapı içlerini temizlemeye. Bu temizlik için parlak veya mat spreyleri tercih edebilirsiniz. Sıvıyı ilgili yüzeye püskürttükten sonra bir süre bekliyor ve kuru & yumuşak bir bez yardımıyla iyice siliyoruz. Eğer ki koltuk içlerinde, kapının açık bir yüzeyinde hoparlör varsa sıvının bu yüzeylere gelmemesine, değmemesine dikkat ediyoruz.

Havalandırma Kanallarının Temizliği

Yaptığımız temizliği sırasıyla bir kontrol edelim. Paspaslar temizlendi ve kurutuldu, aracın içi süpürüldü, koltuklar döşemeleriyle birlikte temizlendi varsa üzerinde lekeler giderildi. Direksiyon, kapı içi ve araç ön konsolu gibi alanlar araç temizleme spreyi yardımıyla parlatılıp temizlendi ve sıra geldi aracın havalandırma kanallarını temizlemeye. Aracın havalandırma kanallarını temizlemek için klimayı en güçlü fanda çalıştırıyoruz. Klima çalışırken ince bir fırça yardımıyla klima deliklerini temizliyoruz.

Tüm bunların sonucunda aracınızın içini komple temizlemiş olursunuz. Aracınızı kirlendikçe temizlemeyi ihmal etmeyin. Temiz araç hem sizi rahatlatacak hemde hastalıklardan uzak tutacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM
  1. Başkak dedi ki:

    Silikonlu cam temizleyiciler araç camlarında da işe yarar mı?

  2. emek cilingir dedi ki:

    Güzel puf noktaları olmuş teşekkür ederim

  3. güncel blog dedi ki:

    arabamın içini her zaman kendim temizlerim, zira çocuğumun soluduğu hava oto yıkamacılara emanet edilmeyecek kadar önemli.

  4. Teo dedi ki:

    Koltuklari kopurtuyoruz ee nasil durulayacagiz kurutacagiz eksik olmus kopyala yapistir.

  5. hatice dedi ki:

    ben arabamın döşemelerini fırsat buldukça multi cleaner ile temizliyorum inanın mis gibi kokuyor.

  6. blogram dedi ki:

    iç temizli bence araç sahibi tarafından yapılmalı. yıkamacılar hijyenden olabildiğine uzak.

  7. Hakan dedi ki:

    koltuk temziliği için önerdiğiniz bir ürün var mı?

  8. ahmet leyla dedi ki:

    gebze kocaeli istanbul anadolu yakasında her nevi ofis ev koltuklarınız temizlenir memmun kalmamanız durumunda öcret talep etmiyoruz irt _ ahmetbey leyla hanım

  9. plastik dedi ki:

    Çok güzel bir makale olmuş hocam teşekkürler

  10. Çeşit Haber dedi ki:

    Aslına bakarsanız çok dikkat etmemiz gereken yerlerden birisidir arabamız.Detaylı temizliliği mümkün mertebe kendimiz yapmalıyız.Evimizde bile 10 gün temizlik yapmasak her taraf toz vs. Araç sürekli dışarıda kalmakta,ayakkabıyla kullanmakta olduğumuz için mikroplara her daim davetiye çıkartmaktayız.Yazılan bu kompozisyon her şeyi ayrıntısıyla açıklamış. Teşekkürler detaylı bilgi için.

  11. teklan dedi ki:

    Mrb Arkadaslar arbamı hemen hemen iki güne bir temizlerim. Ama göz ardı ettigim bazı yerleri sayenizde dikkat etmem gerektigini anladım. Arabama bindigimde huzur ve konforu arayan biri olarak ayda bir yıkmacıya gidiyor diger zamanlarda da kendim temizliyordum.Araba bakımı hakkında ki bu makale oldukça iyi oldu. teşekkür ederim.

  12. Matematik dedi ki:

    Ne yaparsam yapayım arabanın içi 2 gün sonra yine aynı oluyor. Tozdan geçilmiyor. Fazla camları da açmam ama anlamadım. Bugün yine yıkamacı yolu göründü bana. Detaylı bir temizlik yaptırıcam hatta gazyağı ile sildirticem bugün.

  13. SEO dedi ki:

    Çok iyi bir anlatım, temizliği böyle yapacağım artık

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder