Mangal Yapmanın İncelikleri Nedir ?

Mangal Yapmanın İncelikleri Nedir ?

Bizler 7’den 70’e mangalı seven, hafta sonu için plan yapan, ailecek veya arkadaşlarla sabahtan et hazırlayıp giden bir milletiz. Öyle barbekü, ızgara falan bize terstir. Etimizi iyice yanmış kömür odunun üzerinde yavaş yavaş pişireceğiz. Olay budur! Yaz aylarının gelmesiyle birlikte biz mangalcılara gün doğdu. Havalar ısındı ve mangal eşyalarımız gün yüzüne çıktı. Bir çoğumuz mangalda ustayızdır, her türlü inceliğini biliriz ancak tam olarak bilmeyenler, öğrenmek isteyenler için durum ne? Gelin hep birlikte bu yazımızda mangal yapmanın inceliklerine değinelim. (barbekücüler bu konudan uzaklaşabilir çünkü biz mangal yapıyoruz)

Mangal yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken en önemli husus, mangalın ateşini sağlayan odun kömürünün iyice yanmış olmasıdır. Eti mangalda pişirmek için öncelikle ateşin kor haline gelmesini beklemelisiniz. Ateş iyice kıvama geldiğinde (kor halini aldığında) etinizi, sebzeleri yada her ne pişirmek istiyorsanız ateşten 10-15 cm uzakta tutarak pişirebilirsiniz. Bu sayede etin yavaş yavaş yanmadan pişmesini sağlarsınız.

Etin çok hızlı pişmesi zararlıdır. Öncelikle et hızlı pişerse dışı yanar içi çiğ kalır. Bunun haricinde etin üzerindeki yağlar kömüre damladıkça kömürün üzerinde okside olarak ete yapışır. Bu sebepten dolayı köfte veya yağlı et yerine daha az yağlı etlerin tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ben şahsen mangalda pişen etin hafiften yağlı olmasını seviyorum. Kömürün üzerine düşen yağ damlaları keyfimi yerine getiriyor. Et dediğin kendi yağında yavaş yavaş pişen gıdadır. Tabii tercih yine sizin. Yağsız eti veya geleneksel yöntemlerle hazırlanmış sucuğu tercih edebilirsiniz.

Hani dedik ya etin yağları kömüre düştüğünde okside oluyor ve bu zararlılar ete yapışıyor diye, işte millet bir yöntem geliştirmiş ve sulu elektrikli mangalı ortaya çıkarmış. Şahsen bu mangal bana çok uzak çünkü kömür ateşi olmadan yapılan mangal mangal değil benim için. Mangal dediğin kömür ateşinde cız cız yavaş yavaş pişerek yapılır.

Mangal yaparken yanına domates salatası yapmak yerine biberi patlıcanı, domatesi közün üzerinde kızartmanızı tavsiye ederim. Özellikle patlıcanı direk kömürün üzerinde kızartın. Patlıcan iyice karardıktan sonra dış kabuğunu soyup bir tabağa alın. Kişi başına 1 adet patlıcan yeterli olacaktır. Etin yanında o patlıcan enfes olur. Yine aynı şekilde domates ve biberde közde pişerek harika tat meydana getirecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder