Kalp Sağlığı İçin Beslenme Önerileri Nedir ?
Dünya üzerinde meydana gelen ölümlerin büyük bir kısmını kalp hastalıkları oluşturuyor. Tabii buna doğal afetleri veya iş kazalarını dahil etmiyoruz. Uzmanlar, Türkiye’de her sene ortalama 200 bin kişinin kalp ve kalbe bağlı damar hastalıkları sebebiyle yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Bu kadar büyük ve önemli bir hastalığı geciktirmek, bir nebze dahi olsa önlemek mümkün. Bunun için yapmanız gereken beslenme alışkanlıklarını değiştirmek olacak.
Araştırmalar gösteriyor ki genç yaşlarda beslenme alışkanlığı edinmiş, düzenli ve sağlıklı beslenen bireylerde kalp hastalıklarının görülme oranı daha düşük. Bu da demektir ki sağlıklı bir kalbe sahip olmak için sağlıklı ve düzenli beslenmemiz gerekiyor. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin yolu ise mutfaktan, yeme alışkanlıklarınızdan geçiyor. Peki, kalp ve kalbe bağlı damar hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmek gerekiyor, nelere dikkat etmeliyiz ?
- Bol bol taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyve genel vücut sağlığına yarar sağladığı kadar kalp sağlığına da yarar sağlamaktadır. Gün içerisinde öğünlerinize porsiyonlar halinde sebze ve meyve dahil ederseniz kalp sağlığınızı korumak için ilk adımı atmış olursunuz.
- Kalbin en büyük dostlarından birisi Omega-3 yağlardır. Başta ve en fazla balıkta olmak üzere üzüm, soya, semizotu ve keten tohumunda omega-3 yer alır. Bunları tüketerek kalp dostu bir beslenme sağlayabilirsiniz.
- Kalp sağlığınızı korumak için kesinlikle ve kesinlikle her türlü fast-food ürünlerinden uzak durmalısınız. Özellikle kızartmalar kalbin bir numaralı düşmanıdır. Doymuş yağ oranı yüksek miktarda bulunan bu besinler damar ve kalp sağlığını tehlikeye atıyor.
- Hepimizin adı gibi bildiği fakat bir türlü bırakmadığı sigara da kalbin en büyük düşmanıdır. Sigara sadece kalbin değil tüm vücudun, bütün organların düşmanıdır. Siz siz olun sigaradan olabildiğince uzak durun.
- Alkol kalp sağlığı için büyük bir risk oluşturur. Vücuda ciddi anlamda zarar verir, yıpratır. Sağlıklı bir kalp için, dinç bir vücut için alkolden uzak durmalısınız.
- Sert kabuklu yemişler kalp sağlığı için çok yararlıdır. Ceviz ve fındık bunların başında gelir. Ayrıca bu besinler çok güçlü birer antioksidandır. Kalp krizi riskini azaltır.
- Tam tahıllı ürünleri tüketmeniz kalp ve damar sağlığı açısından fayda sağlar. Beyaz undan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Bol yeşillik ve meyve tüketimi kalbi koruyan besinlerdir. Bu besinlerde bulunan yağ ve yağ asitleri vücutta rahatça kullanılmaktadır.
Kalp sağlığı için doktor onayı ile hergün bir saat yürüyüş yapmak faydalı olabilir. Nefes alış verişimizi dengelememiz burundan alıp ağızdan havayı vermemiz , nefesimizin kontrolu ve kalbimiz açısından önemlidir. Altı ayda bir kalbimizi genel bir kontrolden geçirmemiz bize ileride çıkabilecek rahatsızlıkların önceden önlenmesini sağlayabilir. Ayrıca tansiyon ve şekerimizi de sürekli olarak kontrol ettirmeliyiz.