Kepek Nasıl Geçer: Kepeğe Ne İyi Gelir?
Kepek, birçok kişinin hayatında en az bir kez de olsa başına gelen can sıkıcı bir durumdur. Kepek, saçların bakımsız, kirli ve sağlıksız görünmesine neden olur. Hem kadınlar hem de erkeklerde yaygın olarak görülen bir durumdur.
Kepeklenme probleminde gri veya beyaz cilt pulları saç derisinde ve saçın üzerinde görülür, aşırı kepeklenme probleminde ise kıyafetlerinize, omzunuza, yatağa, koltuğa dökülerek kendini daha çok gösterir. Peki, kepek nasıl geçer?
Bu Yazıda Neler Var?
Kepek Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Her iki kişiden birinde dönemsel de olsa kepeklenme problemi görülmektedir. Kepek problemini çözmek için öncelikle kepeğin neden oluştuğunu bulmanız ve o yönde bakım yöntemlerini belirlemeniz gerekir. Peki, Kepek neden olur? Kepek nasıl geçer? Sorularının yanıtlarını arıyorsanız, işte cevabı;
- Saçlarınızı gereğinden fazla veya az yıkıyorsanız,
- Saç derinizde aşırı kuruluk hissediyorsanız,
- Stresli ve yorgun bir yaşam tarzınız varsa,
- Ağır diyetler uyguluyor, sağlıklı beslenemiyor, gerekli vitamin ve mineralleri vücudunuza alamıyorsanız,
- Dönem dönem hormon değişimleri yaşıyor,
- Mevsim geçişlerinden etkileniyorsanız,
- Şampuan seçiminiz saç tipinize uygun değilse,
- Saç spreyleri ve saç boyalarına karşı alerjiniz varsa,
- Banyoda saçınızı iyi bir şekilde durulamıyorsanız,
- Egzama ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıklarınız varsa kepeklenme problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
Saçtaki Kepek Nasıl Geçer?
Saçınızda kepeklenme problemi yaşıyorsanız, bu sorundan kurtulmanıza yardımcı olacak ipuçları yazının devamında!
Öncelikle saçınıza uygun bir şampuan seçin. Ağır kimyasallar barındırmayan, doğal içerikli şampuanları tercih edin. Şampuan seçiminizde kepek önleyici özelliğe sahip şampuanları kullanırken, dönemsel değil uzun süreli kullanmaya özen gösterin. Aksi takdirde saç dökülmelerine sebep olabilirsiniz.
- Saçlarınıza, yıkama sonrası ikinci bir durulama yaparak şampuandan arındığına emin olun.
- Çinko içeren besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.
- A ve B vitaminleri içeren besinleri sık sık tüketin.
- Probiyotik alımı da kepeklenme probleminin önüne geçmeye yardımcı olan bir yöntemdir.
- Yoğun stresten kaçınmaya çalışın.
- Hindistan cevizi yağı, kepeklenme problemine iyi gelir ve saç derisinin yağ dengesini düzenler. 3-4 damla Hindistan cevizi yağını parmaklarınızla masaj yaparak saç diplerinize sürün ve havlu ile başınızı sarın. 20 dakika boyunca saçınızda bekledikten sonra durulayabilirsiniz. Bu işlemi haftada en fazla 1 (bir) kez uygulayarak kepeklerden kurtulabilirsiniz.
Kepek İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Yoğun kepek şikâyetiniz var ve hangi yöntemi denerseniz deneyin, kepekte hiçbir azalma olmuyorsa doktora başvurmanız gerekebilir. Denediğiniz kepek şampuanları işe yaramıyor, aşırı derecede kafa derinizde kaşıntı hissediyor ve saç dökülmesi yaşamaya başladıysanız doktor takibinde bir tedavi yöntemi denemeniz gerekebilir.
Kepek Probleminde Hangi Bölüme Gidilmeli?
Kepeklenme problemlerinde hastanelerin dermatoloji bölümüne giderek gerekli tetkik ve tahlilleri yaptırabilirsiniz. Doktor kontrolünde kepeğin altında yatan rahatsızlıklar araştırılmalı ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Doktor uygun gördüğü sürece bazı losyonlar ve ilaçlarla tedavi yöntemi uygulanabilir.
İlginizi çekecek diğer yazı: Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları: Pudra Maskesi