Motosiklet Seçimi ve Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır ?
4 teker bedene, 2 teker ruha hitap eder diye bir söz vardır. Motosiklet özgürlüğü temsil eder. Hız tutkusu olanların yanı sıra gezme düşüncesi olanlar ve “kolay ulaşım” sağlamak isteyenler motosiklet tercih eder. Motosikletin verdiği hazzı benim düşüncelerime göre hiçbir araç veremiyor. Hız tutkunu isen SuperSport, il il, ülke ülke gezmek istiyorum dersen Enduro, dağ tepe bayır benim işim, çamurdan haz alıyorum dersen Cross, şehir içinde ufak gezintiler yapmak istiyorum dersen Scooter, hız istiyorum ancak oturuş pozisyonu önemli, belim rahat etsin diyorsan Naked, kendimi özel hissetmek istiyorum dersen Chopper ve bir araba kadar rahat olsun geniş geniş bineyim dersen Touring motosiklet tercih edersin. Bütçene ve zevkine göre değişir motosiklet seçimin…
Eğer ki motosiklet sahibi olmak istiyorsanız işe ehliyetle başlayacaksınız. Ehliyet alırken motosiklet kullanımı hakkında bilgi edinmeli ve tecrübe kazanmalısınız. Motosiklet ehliyeti iki tiptir. Bunlardan birincisi A1, ikincisi ise A2’dir.
A1 Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir ?
Vitesi olmayan ve motor hacmi 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanmanız için sahip olunan belgedir. 125 CC ve üstü, vitesli motosikletleri kullanamaz. A1 sınıfı sürücü belgesi ile scooter gibi motosikletleri kullanabilirsiniz.
A2 Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir ?
Tüm motosikletleri kullanabilmeniz için gerekli olan sürücü belgesidir. Motor, hacim, vites gibi özellikler önemli değildir. En basit bir scooter’dan 1350 cc SuperSport yarış motorlarına kadar dilediğinizi kullanabilirsiniz.
B Sınıfı Sürücü Belgeniz Yoksa;
- 18 yaşından gün almanız gerekir.
- Sürücü kursu kayıt ücretini ödedikten sonra gerekli belgeleri temin etmeniz gerekir.
- Kurs başlamadan önce ehliyet sınav harcını yatırmanız gerekir.
- Kursta teorik bilgiler verilir. Bu sebepten dolayı kursa devam zorunluluğunuz bulunmaz.
- 1 aylık kurs eğitiminin sonunda 20’si Motor Tekniği, 30’u İlk Yardım Bilgisi, 40’ı Trafik ve Çevre Bilgisi’nden oluşan toplam 90 soruluk sınava tabii tutulursunuz.
- Sonuçların açıklanmasından sonra başarılı olursanız direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız.
- Direksiyon sınavdan başarılı olmanız halinde maliyeye harç ücreti, trafik şubeye kart ücreti ve ehliyetin alımı için geçerli olan ücreti yatırdıktan sonra motosiklet ehliyetini alabilirsiniz.
B Sınıfı Sürücü Belgeniz Varsa;
- Tüm sistem genel hatlarıyla aynıdır. 90 Soruluk sınavda sadece 20 soruluk Motor Tekniği kısmından sorumlu tutulursunuz. Bunun ardından süreç aynı şekilde devam eder ve yeni bir ehliyet almazsınız. Mevcut olan ehliyetinizin üzerine B+A2 yazan sürücü belgesi verilerek motosiklet kullanma yeterliliği eklenmiş olur.
Motosiklet Alacaklara Tavsiyeler
- Tecrübeniz yoksa, yeni başlayacaksanız düşük ccli motorları tercih edin. Öğrenip tecrübe edinmeniz gerekir.
- Yeni başlayanlar için genellikle 125 cc vitesli motorlar tavsiye edilir. İstisnai durumlarda 250 cc çift silindir motorlarda kullanılabilir.
- Kimse motosiklet kullanmaya 1000 CC SuperSport ile veya bunun dengi bir makine ile başlamamıştır. Başlayanlar varsa da burada değil mezardadır.
- Bütçe planlamanızı yapın. Örnek olarak veriyorum elinizde 10 bin TL varsa bunun tamamını motora harcamayın. Önce Kask ve diğer korumalıkları alın. Geriye kalan parayla “bütçeniz ile” motosiklet alın.
- Kask seçiminde ucuzu kaçmayın. Mümkün olabildiğince en iyisini alın. Barkın Bayoğlu’nun kask seçimi konusunda “Kafan Kaç Para?” diye lafı vardı. İnternetten araştırıp izleyebilirsiniz. Size en düzgün bilgiyi o verecektir.
kardeşim yeni sisteme göre yayınlarınızı güncellerseniz sevinirim mesela A, A1, ve A2 tipte 3 farklı ehliyet türü oldu ve
A1<A2<A
A1=125cc veya 11kw/14hp ((16 yaş ))
A2=600cc ye kadar 35kw/47hp ((18 yaş )) ayrıca motosikletin kw gücü ile ağırlığını bölün yani kw/kg yapın 0.2 yi geçmiyorsa A2 dir yani 0.3 falan ise A sınıfına girer (diğer koşullar sağlansa bile bu böyledir ) eğer 0.2 ye eşit veya küçük ise sorun yok A2 ye dahildir.
A=herhangi bir cc olabilir 36kw/48 hp ((24 yaş veya 2 yıl boyunca A2 ehliyeti olan kişiler içindir)) ve üstü tüm motorsikletler için geçerlidir
ayrıca şunuda beliteyim
A sınıfı A2 ve A1 i sürebilir yani kapsar
A2 sınıfı A1 i kapsar
A1 sınıfı ise M sınıfını yani moped tarzini kapsar
gerçekten motor konusunda bir çok sor vardı kafamda hiçbiri cevapsız kalmadı çok teşekkürler 🙂 başarılarınız daim olsun 🙂
gerçekten harika olmuş başarılarınızın devamını dilerim
Abicim şu naked motor tipini parantez içinde arama motorunuza naked motor tipi diye altını çizerek yazın küçük veya bir bayan arkadaşımız gider yazarsa baya kötü olur
Herkese endro motor tavsiye ederim yada pulsarın motorunu. A2 alanlara önerim 2 ehliyeti bir arada alsınlar. Hem araba hem motor.