Kiracı Tahliyesi Durumuna Karşı Kiracı Hakları Nelerdir?

Kiracı Tahliyesi Durumuna Karşı Kiracı Hakları Nelerdir?

Kiracı tahliyesi durumuna karşı kiracı hakları arasında bulunan birçok madde yer almaktadır. Taraflara ve şartlara göre değişiklik gösteren maddeler, mülk sahibi ve kiracının sahip olduğu haklar kanunla düzenlenmiştir.

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir? Kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu nedir? Kiracı tahliye davası ne kadar sürer? Gibi sorular özellikle de son dönemde dur durak bilmeyen ev kira ve satış fiyatlarındaki artışla, ev sahipleri tarafından en çok merak edilen konular arasına girmeye başladı.

Kiracı Tahliyesi Durumuna Karşı Kiracı Hakları Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Her sözleşme kendi içinde özel maddeler içerir, sözleşmelerde farklı şartlar ve maddeler belirlenmiş olabilir. Kiracı ve ev sahibi arasında, genellikle 1 yıl süreli olarak kira sözleşmesi yapılır. Bu süre bitiminde, yeni sözleşme yapılmasına gerek yoktur. İki taraf anlaştığı sürece, her yıl aynı tarihte sözleşme yenilenir. Kiracı ile ev sahibi arasında olan kira sözleşmesi süresi istenildiği kadar uzatılabilir.

Mülk sahibi ile konut ve işyeri kuralları ile ilgili problemler yaşayan kiracı, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak problemin çözülmesini talep edebilir. Kiracıların bilmesi gerekenler sıralandığında;

kiraci-haklari

Kiracı Hakları

1- Kullanım Hakkı

Kiracı kiraya konu malın kullanılma hakkının ya da yararlanma halinin kendisine bırakılmasını isteme hakkına sahiptir.

2- Teslim Hakları

Kiracı kiraladığı evin, kiralanma tarihinde elverişli ve kullanılabilir şekilde, teslim alma hakkına sahiptir.

3- Devamlılık Talebi

Kira sözleşmesi boyunca, anayasa kiracı hakları arasında belirtildiği üzere, teslim aldığı evin kullanım durumunun aynı şekilde devamlılığını talep edebilir.

4- Sigorta ve Benzeri Yükümlülükler

Kiracı, ev sahibinin, kiralanan ev için gerekli sigorta ve benzeri yükümlülükleri yerine getirmesi isteyebilir.

5- Ayıbın Giderilmesi

Kiracı, kiracıdan kaynaklanmayan hasar durumlarında, evin onarılmasını ve ayıbın giderilmesini talep edebilir. Örneğin; paylaşım ekonomisi arasında yer alan doğal gaz tesisatı arızalarının giderilmesi.

6- Sözleşme Süreci

Kiracı sözleşme süreci boyunca, haklı bir gerekçe olmadığı sürece evden çıkarılmama hakkına sahiptir. Özellikle de pandemi döneminde kiracı hakları; satış nedeniyle kiracı tahliyesi ve 5 yılını dolduran kiracının tahliyesi gibi durumlarda olumsuz yönde etkilenmiştir.

kiraci-haklari

Kiracı Tahliyesi

7- Başkasına Kiralama

Kiracı, kiraladığı yeri ancak ev sahibinin rızasıyla başka birisine kiralayabilir.

8- Depozito

Kira sözleşmesi yapılırken, ev sahibi tarafından talep edilen depozitonun geri verilmesini isteme hakkına sahiptir. Bu durum kontratsız kiracı hakları olarak mümkün değildir.

9- Kira Gecikmesi

Kira gecikmelerine karşı ev sahibi ile anlaşma yapılabilir, olası durumlar engellenebilir. Bu gibi durumlarda kiracı hakları danışma hattı aranarak detaylı bilgi alınabilir.

10- Kira Sözleşmesi Maddeleri

Kiracı sözleşmesi, kiracı aleyhine düzenlenemez, 2022 kiracı hakları kanunu aksine kurallar eklenemez.

İlginizi çekecek diğer yazı: Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder