İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar?

İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar?

İş göremezlik raporu, iş hayatında meslek hastalığına yakalanmak, talihsiz bir kaza yaşamak veya iş yapamayacak hale gelmek istirahat etmenizi gerektirir. Belli sebeplerle işe bir süre ara vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda da iş göremezlik raporu almanız gerekebilir. İş göremezlik raporu nasıl alınır? Rapor ne kadar ödeme sağlar? Sorularının yanıtları ve merak ettikleriniz yazının devamında!

İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır? | İş Göremezlik Raporu Nereden Alınır?

İş göremezlik hallerinde, kişi çalışamadığı süre zarfında gelirindeki azalmayı telafi etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenek alır. İş göremezlik raporu, halk arasında rapor parası, istirahat parası olarak da bilinmekte olan iş göremezlik ödeneğidir.

is-goremezlik-raporu

İş Göremezlik Raporu

Rapor ücreti çalışanların belli sebeplerle, işe gitmediği süre zarfı için Sosyal Güvenlik Kurumunun raporlu kişiye ödediği ücrettir.

Rapor hangi sebeple alınmışsa şartlar o şekilde belirlenmektedir. Sigortalının iş göremezlik halinin başladığı tarihe son 90 gün içinde kısa vadeli sigorta parasının yatırılması gerekir. (İş kazası ile çalışanlar için bu şart geçerli değildir.) Meslek hastalığında ise, çalışan hastalığının göstergesi olarak uzman hekimden rapor almalıdır.

İstirahat durumunda;

– İstirahatin başlayacağı günden, süre bitimine kadar sigortalı olunması gerekir.

– Sağlık kuruluşundan istirahat raporunu alınmış olmalıdır.

– İstirahat süresince çalışmamak gerekir. (Sigortalı kadının isteği ve hekimin tarafından alınan onay ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma kabulu hariç)

İş Göremezlik Parası Ne Kadar Yatar?

İş göremezlik ödeneği sabit bir ücret değildir. Çünkü iş göremezlik durumunda SGK tarafından ödenen tutar bazı şartlara göre değişiklik gösterir.

– Son 3 aylık kazanılan ücret

– Son 3 ayda ödenen ikramiye ve ek ödemeler

– Son 3 ayda belirlenen toplam prim gün sayısı

– Raporlu gün sayısı

– İş göremezlik türü

Yatarak tedavilerde sigortalı kişinin günlük kazancında brüt ücretinin yarısı SGK tarafından ödenmektedir. Eğer ayakta tedavi gereken bir durum ise günlük brüt ücretin 3’te 2’si kadar ödenir.

İş göremezlik ödeneği PTT üzerinden veya e-Devlet sisteminde kayıtlı olan banka bilgilerinize ödeme talimatı ile gönderilir. İşçi tüm bu işlemlerin tamamlanmasının ardından rapor ücretini almaya hak kazanır.

is-goremezlik-raporu

İş Göremezlik Raporu E-Devlet Üzerinden Takip Edilebilir mi?

İşçi, iş göremezlik ödeneği için raporunu iş yerine teslim etmelidir. İşveren ise, 5 gün içinde raporu e-rapor sistemine girmelidir. SGK iş göremezlik rapor girişi yapıldığında, SGK yetkililerinin görmesi sağlanır. SGK yetkilileri raporu onayladığında ise PTT üzerinden veya e-Devlet (Türkiye) sisteminde kayıtlı olan banka bilgilerinize ödeme talimatı gönderilir. İşçi tüm bu işlemlerinin tamamlanmasının ardından rapor ücretini almaya hak kazanır.

Rapor parası sorgulama için e-Devlet’e giriş yapılır. ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait sayfaya girilir. “4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme” maddesi seçilir. Ardından bilgilerinizi doldurarak SGK rapor sorgulama detaylarına ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazı:  Emzirme Ödeneği Nedir? Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder