Suçiçeği Nedir Neden Olur

Suçiçeği Nedir Neden Olur

Suçiçeği Nedir  Neden Olur

Suçiçeği, genellikle çocukluk döneminde görülen, döküntülere sebep olan ve bulaşıcı özelliğe sahip bir hastalıktır. Temas ve hava yoluyla çok kolay bulaşabildiğinden, korunmak için aşı olmak çok önemlidir. İlerleyen zamanlarda aşı olmamış yetişkinler bile risk altındadır.

Hastalıktan kaynaklı oluşan mikrop, vücudun bağışıklık sistemini en çok etkileyen virüslerden bir tanesidir. Hastalık genelde hafif belirtilerle atlatılabilmektedir. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ya da aşı olmamış yetişkinlerde belirtilerin şiddeti artmaktadır. Öyle ki bu durum beyin dokusunda iltihaplanmalara ya da zatürre gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir.

Suçiçeği Nedenleri

Suçiçeği, Varicella Zoster virüsünün etkenleri sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu virüs zona gibi başka cilt rahatsızlıklarına da neden olmaktadır. Hastalık geçirildikten sonra, sinir hücrelerinde virüslerin kalıntılarına rastlanabilmektedir. Bu durum da özellikle ilerleyen yaşlarda ya da bağışıklığın zayıfladığı anlarda, aktif hale gelerek sinir hücrelerinde enfeksiyona neden olabilir. Çiçek hastalığı geçirenlerin %15’i ilerleyen dönemlerde zona hastalığına yakalanabilirler.

Suçiçeği Belirtileri Nelerlerdir

Hastalığın belirtileri virüse yakalandıktan 10-20 gün sonrasında gözlemlenmektedir ve yaklaşık 5-10 gün arasında sürmektedir. İlk belirtisi ciltte meydana gelen küçük kızarıklıklardır. Kızarıklıklar önce küçük parçacıklar halindeyken, kabarcıklara ve yara kabuklarına dönüşmektedir. Deri döküntüleri bunun sonucu olarak meydana gelmektedir.

Kızarıklıklar sonrası 1-2 gün arasında değişen hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı görülür ve son olarak yaygın deri döküntüleri meydana gelir. Deri döküntüleri gövdeden başlar, sonrasında baş ve ayaklara yayılarak devam eder. Bu esnada görülen ateş 1-4 gün arasında devam edebilmektedir.

Suçiçeği Nedir Neden Olur

Suçiçeği Kaç Yaşında Çıkar? 1 Yaş Altı Bebeklerde Suçiçeği

Suçiçeği, bulaşıcı özelliğe sahip çocukluk çağı hastalığıdır. 1 yaş altı bebeklerde görülebilme ihtimali vardır ancak pek rastlanmamaktadır. Hastalığın görülmesi daha çok 5-10 yaşları arasındadır. Ölümcül bir hastalık olmasa da başka problemlere de sebebiyet verebileceğinden özellikle okul çağındaki çocuklar için bir an önce fark edip önlemini almak çok önemlidir.

Yetişkinlerde Suçiçeği

Hastalığa yetişkinlerde çok sık rastlanmamaktadır. Çiçek hastalığı bir kere geçirildiğinde bir daha tekrar eden bir hastalık değildir. Bu nedenle hastalığı çocukluk dönemlerinde geçirmemiş olan yetişkinler, ilerleyen yaşlarda bu hastalığa yakalanabilmektedirler. Bunun yanı sıra çocukluk döneminde gerekli aşıları olmamak ve bağışıklık sisteminin zayıflaması hastalığın yetişkinlik döneminde görülmesine neden olabilmektedir.

Suçiçeğine Benzeyen Hastalıklar

Çocukluk döneminde görülen bulaşıcı hastalıklar genellikle bağışıklık sisteminin zayıflığı yüzünden meydana gelmektedir. El ayak ağız hastalığı da bu dönemlerde görülen ve son yıllarda çok karşılaşılan bir çocuk hastalığıdır. Genellikle sonbahar mevsiminde görülen hastalığın belirtileri çiçek hastalığı ile benzerlikler göstermektedir.

Virüslerin neden olduğu bu hastalık daha çok 2-10 yaşlar arasında görülüyor ve solunum yolu, tükürük, temas yoluyla bulaşabiliyor. El ayak ağız hastalığında öncelikle ateş, halsizlik gibi belirtiler gözlemlenmekte, grip benzeri kırgınlık, boğaz ağrısı gibi şikayetler ile de karşılaşılabilmektedir. Bununla birlikte deri döküntüleri de görülürken hastalık 7-10 gün içerisinde iyileşme gösterebilmektedir.

Ailelerin hastaneye başvurma şikayetleri daha çok ateş ve boğaz ağrısıdır. Gösterdiği belirtiler, kızarıklık, döküntü, boğaz ağrısı gibi şikayetlerden ötürü grip ve suçiçeği ile karıştırıldığından doğru teşhisin koyulması zaman almaktadır.

Suçiçeği Nedir Ve Tedavesi

Suçiçeği Nedir Neden Olur

Kızamık ve Suçiçeği Farkı

Kızamık ve suçiçeği, farklı virüslerin neden olduğu iki ayrı bulaşıcı çocuk hastalığıdır. Her ikisi de çocukluk dönemlerinde çok sık karşılaşılan hastalıklardır ancak aşı ile bu hastalıkların önüne geçmek mümkündür.

Çiçek hastalığı belirtileri; ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetlerdir. Kızamıkta ise; ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler görülmektedir. Her iki hastalıkta da döküntüler yaşanmaktadır. Ancak döküntülerin durumu hastalığın daha kolay tespit edilmesine yarar sağlamaktadır.

Kızamıkta görülen döküntüler ciltteki kırmızı noktalardan sonra meydana gelir. Ancak çiçek hastalığında bu kırmızı noktalar küçük şişliklerdir ve içerisinde sıvı vardır. Bu kabarcıkların patlaması sonucu meydana gelen döküntüler yaşanmaktadır. Bu nedenle iki hastalığını birbirinden ayırabilmek mümkündür.

Suçiçeği Nedir Neden Olur

Suçiçeği Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Sağlıklı çocuklar için uygulanması gereken herhangi bir tedavi yoktur. Hekimler tarafında ateş düşürücü ya da kaşıntıyı azaltacak ilaçlar verilebilir sonrasında ise hastalığın kendi kendine iyileşmesi beklenir.

Ancak hastalığın neden olabileceği başka sıkıntılar noktasında risk grubunda olan çocuklar için gerekli anti-viral ilaçlar kullanılabilmektedir. Böyle durumlarda rastgele ilaç içilmemeli, uzmanlardan destek alınmalıdır. Örneğin; bu tarz rahatsızlıklarda çocuk ya da yetişkinlere aspirin verilmemelidir. Bu ilaçlar beyin iltihabına yol açabileceği gibi, başka problemlere de neden olabilmektedir.

Suçiçeğine Ne İyi Gelir? Suçiçeği Aşısı

Çiçek hastalığına iyi gelecek tek şey doğru aşılamadır. Aşıların zamanında ve gerekli dozda yapılması hastalığın büyük oranda önüne geçmektedir. Peki suçiçeği aşısı ne zaman yapılır? Ülkemizde çiçek hastalığının aşısı 12. ayın sonunda yapılmaktadır. Aşı ile suçiçeği hastalığına karşı %90 bağışıklık kazanmak mümkündür.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder