Kolayca Bisiklet Yaka – Sıfır Yaka Nasıl Örülür Videolu Anlatım
Pek çok kişi için bisiklet yaka örmek zor gibi görünmektedir. Aslında tekniğini bildiğinizde yapımı hiç zor değildir.
El örgülerinde kullanılan yaka modellerinden biri de bisiklet yakalardır. Bisiklet yaka veya yuvarlak yaka el örgüleri hem daha şık hem de daha spor bir görünüme sahiptir. Özellikle yetiştin erkek örgülerinde bisiklet yaka modelleri daha fazla tercih edilir.
Bu Yazıda Neler Var?
Bisiklet Yaka Nasıl Örülür?
Eğer bu modeli adım adım öğrenmek isterseniz bisiklet yaka nasıl örülür videolu anlatım izleyebilirsiniz. Ve yine sizler için bu yazımızda bisiklet yaka yapımını anlatacağız. Yazımızı adım adım takip ederek siz de artık bu harika yakanın yapımını kolayca öğrenebilirsiniz.
Bisiklet Yaka Yuvarlak Yaka Modelleri Hangi Örgülerde Kullanılır?
Bisiklet yaka modelleri daha çok spor kıyafetler için uygundur. Hem görünüşü hem de vücutta duruşu ile pek çok kişi için tercih edilebilecek bir modeldir. Daha çok erkek örgülerinde görmeye alışık olsak ta kadın örgülerinde ve çocuk örgülerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yaka modelinin kullanıldığı örgü çeşitleri ise;
Uzun kollu kazaklar; uzun kollu kazaklarda bisiklet yakaları çok fazla görmekteyiz. Bu modeller, düzgün bir şekilde yapıldığı takdirde örgülere profesyonel bir görünüm kazanmasını sağlar. Özellikle spor motifler için yaka seçiminde bisiklet yaka çeşidini tercih edebilirsiniz.
Hırkalarda; eğer yaka yapımı zor geliyor veya hırkanızın daha tarz durmasını istiyorsanız bisiklet yaka modellerini tercih edebilirsiniz. Bu sayede hırkanız hem daha kullanışlı olacak hem de hırkanın kendine ait bir stili olacaktır. Günlük hırkalarda veya özel günlerde tercih edebileceğiniz örgü hırkalarda bisiklet yakayı tercih etmeniz mümkündür.
Süveter modelleri; süveter modellerinde v yaka ve bisiklet yaka modelleri çok eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Özellikle süveterleri daha tarz gösteren bu model sayesinde örgünüzü daha muntazam bir hale getirebilirsiniz.
Kadın panço modelleri; kadın panço modellerinde salaş bisiklet yaka çeşitleri çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle püskül detaylı pançolarda en sık kullanılan modellerin başında gelmektedir. Sevdiğiniz bir pançoya bisiklet yaka yaptığınızda hazır bir örgü gibi görünecektir.
Çocuk örgülerinde; bebek ve çocuk örgülerinde, kazaklarında ve bebek yeleklerinde bisiklet yaka kullanımı yapılabilir. Bu durumda bebek ve çocukların baş kısmı daha geniş olduğu için yakanın içine bir ya da iki adet tekstil lastiği ekleyebilirsiniz. Bunun yanında omuzdan ilik açarak, yakanın baştan daha kolay geçmesini sağlayabilirsiniz.
Elbise modellerinde; daha çok rusik ve salaş elbise modellerinde bisiklet yakaların kullanımını görmekteyiz. Burada hem klasik bir tarz yakalamak hem de spor bir tarz yakalamak isteyen kişiler bisiklet yaka modellerini tercih edebilirler. Özellikle bebek elbiselerinde ve kadın plaj elbiselerinde çok sık bir şekilde bisiklet yaka kullanımını görebiliyoruz. Bunun dışında kadın süveter ve kazak modellerinde de bisiklet yaka modelleri sıklıkla yapılabilir.
Görüldüğü üzere bisiklet yaka modelleri nerede ise her el örgüsü modelde rahatlıkla kullanılmaktadır. Dolayısı ile siz de örgülerinizde bu modeli yapabilirsiniz. Eğer bu model hakkında tam anlamı ile fikir sahibi değil iseniz bisiklet yaka nasıl örülür videolu anlatım sayesinde kolayca öğrenebilirsiniz.
Bisiklet Yaka Nasıl Örülür?
Bisiklet yaka yapımı için ilk olarak örgünüzü omuz hizasına kadar getirmiş olmanız gerekir. Omuz hizasında yani koltuk altı hizasına gelen örgüden sonra artık bisiklet yaka yapımına başlayabilirsiniz. Burada en önemli kriter, ilmek sayılarının çift olmasıdır.
İşte bisiklet yaka modelinin yapım aşamaları;
- Öncelikle örgünüzün kol oyuntusunu yapmanız gerekiyor.
- Kol oyuntusundan sonra bir miktar daha örüp, boyun kısmına geldiğinizde artık bisiklet yakanı yapımına geçebiliriz.
- Çift sayılı ilmekleri iki şişimize eşit miktarda dağıtıyoruz.
- Önce yakanın bir yarısını daha sonra da diğer yarısını öreceğiz.
- Örgüye şişin yarısı ile kesme işlemi yaparak başlayacağız.
- İlk olarak örgümüzde 5 ilmek keserek başlıyoruz.
- Ancak kesme işleminin son derece özenli yapılması gerekir. Aksi halde boyun bölgesinde kasmaya neden olacaktır.
- İlk olarak bir ilmeği diğer ilmek ile beraber alıyoruz.
- Tek kalan ilmeği diğer şişe aktarıp, tekrar iki ilmek olarak alıyoruz.
- 5 ilmek kestikten sonra artık, düz bir şekilde örgünüzü örebilirsiniz.
- Şişin diğer kısmında yani arka kısmında ise hiç artırma veya eksiltme yapmadan ters örgü yapımına devam ediyoruz.
- Diğer sırada ise 5 aldığımız ilmeği artık 4 olarak alıyoruz.
- Ve yine her sırada düz bir örgü örerek ilerliyoruz.
- 4 ilmek kestikten sonra 1 ilmek olacak şekilde geri geriye sayarak ilerliyoruz.
- Son 1 ilmek kaldığında ise 1 ilmeği 3 kez yapıyoruz.
- Diğer kısım için de aynı işlemleri yapmanız yeterli olacaktır.
- Yakanın genişliğini ilmek kesmede kullandığımız sayıları artırıp, düşürerek ayarlayabilirsiniz.
- Yaka yapımı bittikten sonra örgünün ön ve arka parçalarını bir araya getirip, dikiyoruz.
- Tüm parça elde ettikten sonra ise her bir ilmeğin üzerinden tığ ile bir kez daha geçebilirsiniz.