Sivrisineklerden Nasıl Korunabilirsiniz?
Yaz mevsimine giriş yapmakla beraber, sivrisineklerin de çoğaldığını söylemek mümkündür. Sivrisineklerden nasıl korunabilirsiniz? Bunun pek çok yöntemi vardır. Hem doğal yollarının hem de püf noktaların bilinmesi ile sivrisineklerden korunmak mümkün olacaktır. Bununla beraber sivrisinekler bireyin yanına dahi yaklaşmayacaktır.
Bu Yazıda Neler Var?
Kişinin Bahçesinde Yetiştirebileceği Sivrisinek Kovucu Bitkiler
Yalancı Melisa Bitkisi: Çoğu zaman sivrisinek otu şeklinde bilinen bu bitki, kuvvetli narenciye kokusu sayesinde sivrisinekleri kovma özelliğine sahiptir. Bu bitki aynı şekilde Asya yemekleri içerisinde kullanılmaktadır. Sivrisinek kovucu özelliği dışında pek çok faydaya sahiptir.
İdris Otu: Çok kuvvetli bir kokuya sahip, İdris otu, yalnızca sivrisinekleri kovmakla kalmayıp, yağı sayesinde böcekler için üretilen ilaçlarda da kullanılmaktadır. Kolay bakılması ve yapısı sayesinde bahar zamanlarında ekilecek bir bitki çeşididir.
Kedi Nanesi Bitkisi: Naneye bağlı olan bu bitki, pek çok sinek ilacından daha etkilidir. Yetiştirilmesinin de oldukça basit olduğu söylenebilir.
Biberiye: Yenilen bitki şeklinde yetiştirilen biberiye aynı şekilde kokusu ile sivrisinekleri kovan bir yapıya sahip.
Sivrisinekler Adına Bazı Püf Noktaları
Kişinin bahçesinde su birikintisi olmamalıdır. Durgun suların olduğu yerler sivrisineklerin yaşam sahasıdır. Kişi, çatısında yer alan yağmur kanallarını sürekli şekilde temizletmeli. Saksıların dip bölümünde su birikmemesi için özen gösterilmelidir. Bunun dışında kişi odasına taze fesleğen alabilir. Fesleğen kokusu, sivrisinekleri uzaklaştırma hususiyetine sahiptir.
Kişi başının ucuna saksıda fesleğen ya da bir tutam kadar reyhan koyarsa sivrisinekler gelmeyecektir. Koyu renkli kıyafetlerin giyilmesi sivrisinekleri çeker. Sivrisinekler genel olarak koyu renkli yerleri barınağı şeklinde görür. Bunun yanı sıra koyu renkte bulunan nesnelerin ev içerisinde bulundurulması, sivrisineklerin bireyden uzaklaşması için püf noktadır.
Bir başka püf noktası, içerisinde sirke bulunan bardağın pencere yanına koyulmasıdır. Kuvvetli kokusu nedeniyle sivrisinekler yaklaşmayıp, içeri girmeyecektir. Kokusu bireyi rahatsız etmezse, soğan ya da sarımsak ikiye bölünüp başucuna koyulması da bir başka püf noktasıdır. Bu şekilde sivrisineklerden korunmak mümkün. Her gün bol bol C vitamini tüketmek terlemeyi önler. Fazla terlemeyen bireye sivrisinek kolay kolay yaklaşmayacaktır. Tuzlu ve potasyum içeren gıdalardan uzak durulması gerekir.
Çünkü laktik asit bulunan bir vücuda sivrisinekler daha kolay bir şekilde yaklaşır. Lamba üzerine bir poşet su asılması püf noktaları içerisinde yer almaktadır. Gereken tek malzeme bir tane poşet, biraz su ve evde yanan bir lambadır. İçerisinde su doldurulan poşet, ağzı sıkıca bağlanıp, yanan lambanın yanında tavana asılı biçimde bırakılır. İlginç olsa da sivrisinekler bölgeye yaklaşmamaktadır.
Doğal Sivrisinek Kovucular
Malzemeler: 1 su bardağı elma sirkesi, bir tutam kurutulmuş Biberiye, Adaçayı, Lavanta, Nane, Kekik ve 1 tane kapaklı olan cam kavanoz.
Yapılışı: Cam kavanoza otlar ve sirke koyulmalıdır. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. 2 hafta boyu her gün çalkalanarak, buzdolabında saklanmalıdır. 2. hafta sonunda otlar süzülür ve geriye kalan sıvı yarı yarıya sulandırılıp, rahat bir şekilde cilde sürülebilir.
Bir başka tarifin malzemeleri: 1 su bardağı kadar su, 5 damla kadar limon yağı, 10 damla nane ya da fesleğen yağı.
Yapılış: Bütün malzemeler şişenin içerisinde koyup çalkalanmalıdır. Sivrisineklerden korunmak adına kişi cildine sürmelidir.
Limonlu karanfil sivrisinek kovucu malzemeleri: 1 tane lime limon ya da olgunlaşmamış limon, 10 tane karanfil.
Yapılışı: Olgunlaşmamış olan limon avuç içlerinde bastırılıp sulandırılmalı. Ardından ortadan ikiye kesip, içerisinde karanfil saplanmalı. Hazırlandıktan sonra masanın ortasına yerleştirilir. Sivrisinekler, karanfil ve limon kokusundan hoşlanmadıklarından ötürü, kişinin odasına yaklaşmayacaktır. Bu şekilde sivrisineklerden kurtulmak mümkündür.