Soğanın Gözlerinizi Yaşartmaması İçin Yapmanız Gerekenler
Soğan Türk mutfağında vazgeçilmez sebzelerden biridir. Hem çorbaların hem de yemeklerin olmazsa olmazıdır. Ayrıca salata ve mezelerde de soğan bol bol kullanılır. Sofralarda çiğ olarak da tüketilen soğanın faydaları da saymakla bitmez. Başlı başına antibiyotik deposu olan soğan, kendine has aroması ile yemeklere muhteşem bir lezzet katıyor. Soğanın halk arasında yayın olarak bilinen tek sorunu, doğrarken gözleri yaşartmasıdır.
Özellikle bazı tür soğanlar doğrama esnasında ciddi gözyaşı dökülmesine neden oluyor. Doğrama sırasında yaşanan bu sorun birçok kişinin istemediği bir durumdur. Oysaki soğanın gözlerinizi yaşartmaması için yapmanız gerekenler son derece basittir.
Bu Yazıda Neler Var?
Doğramaya Başlamadan Önce Soğanı Soğutmak
Soğanın sulu ve bol enzimli hücreleri doğrama sırasında param parça olur. Açığa çıkan enzimler bazı reaksiyonlara neden olur ve gözlerde yaşarmaya neden olan bir gaz açığa çıkar. Bu gaz göz retinasına ulaşır ulaşmaz otonom sinir sistemi devreye girer ve gözlerden yaş gelir. Bunun önlemek için kabuğu soyulan soğanı soğutmak etkili bir yöntemdir. Soğuyan soğan hücrelerin parçalanırken açığa çıkardığı enzimler tepkimeye giremez ve göz yaşartan gazın açığa çıkması engellenmiş olur. Soğanı soğuk suda bir müddet bekletmek ya da buz dolabında 10-15 dakika kadar tutmak yeterli olacaktır.
Keskin Bıçak ya da Mutfak Robotu Kullanmak
Soğan doğrama işlemi sırasında ne kadar keskin bıçak kullanırsanız o kadar az gözünüz yaşarır. Vakit kaybetmeden, hızlı bir şekilde doğrama işlemi gerçekleşeceği için gazların göze ulaşması engellenmiş olur. Açığa çıkan gaz göze ulaşmadan soğanları doğrama işlemi tamamlanmış olur. Bunun için keskin bıçak ve seri hareket etmek gerekiyor.
Keskin bıçak kadar etkili bir diğer yöntem de blender yani rondo kullanmaktır. Bu cihazlarda kapak kapalı olarak doğrama işlemi yapıldığı için açığa çıkan gazların göze ulaşması engellenir. Cihazın özelliğine göre farklı boyutlarda soğan doğramak da mümkündür. Özellikle rende yapılması gereken soğanlar ciddi anlamda göz yaşarmasına neden oluyor. Bu yüzden rendelenmesi gereken soğanların rondo ya da blenderden geçirilmesi göz yaşarmasına engel olacaktır.
Ağızda Su Tutmak Ya da Birşeyler Çiğnemek
Ağızda su tutmak en pratik yöntemlerden biridir. Ağızda tutulan su soğan doğrarken göz yaşarmasını engelleyecektir. Soğan doğrarken sakız çiğnemek de göz yaşarmasına engel oluyor. Sakız çiğnerken alıp verilen her bir nefes, açığa çıkan göz yaşartıcı gazları gözlerden uzak tutuyor. Aynı şeklide ekmek çiğnemek de oldukça etkili bir yöntemdir.
Su Dolu Kapta Doğramak
Pek yaygın kullanılan bir yöntem olmasa da su içerisinde soğan doğramak da gözlerin yaşarmasının önüne geçiyor. Özellikle çok sayıda soğan doğranacaksa bu yöntemin kullanılması oldukça pratiktir. Soğanlar geniş bir kap içerisine alınan suyun içinde doğranıp sonradan süzülebilir. Bu yöntemde de yine göz yaşamasına neden olan reaksiyonlar engellenir ve gaz göze ulaşmaz.
Böylece doğrama sırasında gözlerden yaş gelmez. Aynı şekilde doğrama yapılan bıçağın da ıslatılması, doğrama tahtasının ıslak tutulması da göz yaşarmasını engelliyor.
Sirke Kullanarak Doğramak
Sirke hem yemeklerde hem de temizlikte kullanılan mucizevî ürünlerden biridir. Fakat soğan doğrarken göz yaşarmasını engellemesi, pek bilinen bir özellik değildir. Sirke asidik yapısı sayesinde soğanın doğranırken açığa çıkardığı gazların önüne geçer. Göz yaşarmasına neden olan gazı meydana getiren reaksiyonları önlemek için sirke kullanmak mümkündür.
Doğrama tahtasına sürülen sirke ya da doğrama bıçağının sirkeli suya batırılarak kullanılması yeterlidir. Bu işlem için kullanılacak sirke kullanacaksanız üzüm ya da elma sirkesi tercih edebilirsiniz.
teşekürler paylaşımınız için. bazılarını hiç duymamıştım daha önce. kimileri de musluğu açıp yanında doğrar ama ben bunu denediğimde iyi sonuç alamadım. su israfı da cabası