Erken adet görme nedenleri
Adet döngüsü kişiden kişiye göre değişir. Sağlıklı kadınlar genellikle 2 ila 7 gün adet görür. Ancak yumurtlama döngüsü kısa sürüyorsa ve erkenden adet oluyorsanız, mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bu altta yatan başka bir hastalığı işaret ediyor olabilir.
Ergenlik en sık karşılaşılan, erken adet görme nedenidir. Üreme hormonları, genç kızlıktan kadınlığa geçilen ilk yıllarda biraz dengesiz salgılanabilir ve bu da, adet düzensizliğine ve erken adet görmeye neden olabilir.
Perimenopoz, menopozun habercisidir ve genellikle 40 yaşlarından sonra başlar. Perimenopoz döneminde, hormon seviyelerinde dalgalanma ve azalma oluşur. Ve bu sebepten adet düzensizliği ya da erken adet görme görülür. Ayrıca adet gecikmesi de yaşanabilir.
Ağır egzersiz yapmak, enerji seviyelerini azaltır. Tükettiğinizden fazla kalori yakarsanız, vücut üreme hormonları salgılanması için gereken enerjiyi bulamaz. Böylece hormon dalgalanması veya yetersizliği, erken adet görmeye ya da hiç adet görmemeye (amenore) neden olur.
Aşırı stres de hormon salgılanmasını sekteye uğratır ve adet düzensizliğine neden olur. Bu adet düzensizliği, erken adet görme veya adet görememe şeklinde olabilir. Eğer son zamanlarda aşırı stres altındaysanız, herhangi bir travma atlattıysanız, konsantrasyon zorluğu yaşıyorsanız ve adetleriniz düzensizleştiyse, bir doktora görünmelisiniz.
Kan sulandırıcı ilaçlar, kan yoğunluğunu azalttığından hem erken adet görmeye hem de adet süresinin uzamasına neden olabilir. Hormonal doğum kontrolü yöntemleri, yumurtlama ve adet döngüsünü etkiler. Doğum kontrol hapı veya hormonal spiral kullanıyorsanız, zamanla daha az adet görmeye başlarsınız. Ancak başlarda, adet döngüsü düzensizleşir ve geç ya da erken adet görme yaşanabilir. Ayrıca ertesi gün hapı, normal yumurtlama döngüsünü bozduğundan, beklediğinizden daha önce adet olabilirsiniz.
Klamidya ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, erken adet görmeye neden olabilir. Polikistik Over Sendromu (PCOS) hormon dengesizliğine bağlı bir problemdir. En belirgin semptom ise adet düzensizliğidir. Endometriozis, rahim dokusu, rahmin dışında büyümeye başladığı zaman ortaya çıkan bir sorundur ve sıklıkla erken adet görmeye veya adet düzensizliğine neden olabilir.
Diyabet kontrol edilmediğinde, vücudun dengesini bozar. Özellikle tip 2 diyabetli kişilerde erken adet görme yaygındır. Bunun yanı sıra, tiroid hastalığı da adet düzensizliği ile seyreder. Tiroid hormonu vücudun işleyişi üzerinde büyük bir kontrole sahiptir ve eğer bir sorun yaşarsa, tüm düzen etkilenir. Tiroid hastalığı, yumurtlama ve adet döngüsünü bozar ve erken adet görme veya hiç adet görmemeye neden olabilir. Ayrıca kanama miktarını da etkileyebilir.
Kaynaklar:
https://www.healthline.com/health/womens-health/early-period
https://www.bulenttiras.com/erken-adet-gorme-nedenleri
Almanyada yasiyorum erken adet görme olaylari genelde almanlarda oluyor ve doktorlar domuzdaki bir hormonun insanda büyüme ormanonu tetikledigini ve cocuklarda erken gelisim bozzukluklarina sebeb oldugunu söylüyorlar