Yoğurt Neden Tutmaz

Yoğurt Neden Tutmaz

Dışarıdan hazır olarak satın aldığımız yoğurtlar aslın da ne kadar faydalı düşünmek gerek. Belki de neredeyse hiç faydası olmayan bu yoğurtları sağlıklı diyerek yemekle kalmıyor küçücük bebek ve çocuklara da zorla yediriyoruz. Çocukları sağlıklı beslediğimizi sanıyor iken yüksek oran ile yanılıyor olabiliriz. Dışarıdan yoğurt satın almaktansa evde yoğurt mayalamak hem daha doğal, hem de sağlıklıdır aslın da. Peki ev de doğal olarak nasıl yoğurt mayalanır? Ev de yoğurt mayalamak sanıldığı kadar da zor bir işlem değildir aslında. İsteyen her bayan rahatlıkla ev de kendisi yoğurt mayalayabilir. İşte ev de doğal ve sağlıklı yoğurt mayalama tarifi;

Ev de doğal yoğurt mayalamak için gereken malzemeler; 1 litre inek sütü, 1 yemek kaşığı organik ya da süzme yoğurt, 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz. İşte sadece bu kadar malzeme ile kolayca ev de sağlıklı yoğurtlar mayalana bilir. İlk olarak 1 litre doğal inek sütü kaynatılır ve kaynadıktan sonra ılınmaya alınır. Çok az ılınması yeterli sütü aşırı soğutmayalım. Ardından bir yemek kaşığı yoğurt her hangi orta boy bir kaseye alınarak şeker ve tuz ilave edilir. Güzelce karıştırılır ve ardından ılık sütten bir miktar yoğurt şeker tuz karışımına eklenerek güzelce karıştırılır. Karışıp sıvılaşan kıvam süte geri eklenir ve süt ile de iyice karıştırılır.

Ardından tencerenin üzeri kapatılır ve tencerenin her yeri bir bez ile iyice sarılır. Sarılan tencere 3-4 saat kadar bekletilir ardından açılıp olup olmadığına bakılır herhangi bir problem yok ise tencere tekrar sarılarak buz dolabına kaldırılır. Bir gün dinlendirildikten sonra ertesi gün ev yapımı doğal ve sağlıklı yoğurdunuzu afiyetle yiyebilir, küçük çocuklarınıza da gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz.

Ancak bazen hazırlanan ev yoğurtları tutmaz. Peki ev de hazırlanan yoğurt neden tutmaz?

  1. Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt tutmaz.
  2. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız. Aksi takdir de yoğurdunuz tutmaz.
  3. Sütü kaynattıktan sonra çok fazla soğutur iseniz yapmış olduğunuz yoğurt yine tutmaz.
  4. Sütü mayaladığınız tencereyi iyice kapatıp ( hava almayacak şekil de olmalı) sıkı bir şekil de sarmaz iseniz yoğurdun tutmamam ihtimali yine yüksek bir olasılıktır.
  5. Eğer ki gebe inekten sağılmış olan bir sütü yoğurt mayalamakta kullandıysanız yoğurt tutmaz. Gebe inekten sağılmış olan süt ile yoğurt mayalanmamalıdır.
  6. Son olarak antibiyotik ilaç kullanmış bir inekten sağılan süt ile de yoğurt mayalanmamalıdır. Çünkü bu süt ile de mayalanan yoğurt tutmaz. Antibiyotik ilaç verilmiş inekten sağılan süt en az 10-12 gün bekletilmelidir. Ancak bekletildikten sonra bu süt ile yoğurt mayalanabilir.

Tüm püf noktalarına dikkat edildiği hal de yine de mayalamış olduğunuz tutmadıysa sütü kesinlikle çöpe dökmemelisiniz. Son olarak sütü değerlendirmek amacıyla şu yöntemleri denemelisiniz;

  1. 15 dakika boyunca fırını 75 dereceye ayarlayarak ısıtalım ve ardından mayalanma işlemi olmamış olan sütü fırına sığacak bir kaba alalım ve kabı fırına yerleştirelim. Tabi bu kabın da üzerini kapatmayı unutmayalım. Ardından bir buçuk saat süt fırında aynı derece de beklesin. Bir buçuk saatin ardından tencereyi fırından alarak hiç açmadan buz dolabına yerleştirelim. Buz dolabında da 3-4 saat beklettikten sonra yoğurdunuza bakabilirsiniz. Mayalanmış olacaktır.
  2. Ya da başka bir yöntem olarak geniş bir kaba sıcak su koyup içerisine mayalanmamış sütün bulunduğu tencereyi koyalım. Bir kaç saat beklettikten sonra buz dolabın da 4-5 saat dinlendirelim ve yoğurdumuz hazır.
  3. Hiç bir şekil de yoğurdunuz mayalanmamış ise yine de sütü israf etmek çok anlamsız. Sütün israf olmaması için yapılışı oldukça kolay olan çökelek de yapılabilir. Mayalanmamış yoğurt tenceresini ocağa alalım ve tahta kaşıkla karıştıralım kaynamaya başladıktan sonra karıştırmaya kısa bir süre daha devam edelim. Ardından temiz bir tülbent yardımı ile süzelim. İşte bu kadar hazırlamış olduğunuz çökeleği poğaça börekleriniz de iç harcı olarak kullanabilirsiniz. Böylece israfta yapmamış olursunuz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder